Torna

Races autòctones de les Illes Balears

Gallina de Mallorca


Característiques més destacades

Morfologia del gall

El cap és moderadament llarg i profund. La cresta és senzilla, grossa, dreta, llisa i regularment dentada, amb sis dents uniformes, ben definides. Els barbons són llargs, grossos, llisos i de color vermell viu. Les orelles són grosses, en forma d’ametla, llises i de color blanc. El bec és llarg, corbat i de color negre. Els ulls són grossos, ovalats i de color marró fosc.

El coll és arquejat, amb una esclavina abundant que arriba fins a l’esquena. El cos és llarg i profund, lleugerament inclinat cap enrere. Les ales són grosses i ben doblegades, i la coa és grossa i plena. Les plomes timoneres, ben destacades, fan un angle de 45º sobre l’horitzontal, i les falcelles són grosses i ben encorbades. Les cuixes són vigoroses i ben cobertes de plomes, i els tarsos i els dits són de color gris pissarra, mentre que les ungles són negres.

Gallina de Mallorca - Característiques més destacades

Morfologia de la gallina

S’assembla al gall, tenint en compte les diferències sexuals. La cresta és senzilla, grossa, cobreix el bec d’un costat i cau completament cap a l’altra banda al llarg del cap. Les sis dents estan ben marcades. Les orelles i els barbons són com en el gall, i de mida un poc més reduïda.

El cos és llarg, amb l’esquena igualment inclinada cap enrere. La coa és llarga, tancada i col·locada en un angle de 40º sobre l’horitzontal, amb les plomes timoneres amples i sobreposades. Les cuixes, les cames i els dits, com en el gall.