Torna

Races autòctones de les Illes Balears

Colom Nas de Xot


Característiques més destacades

El cap és proporcionat al cos i presenta una nota diferencial amb les altres races, ja que el seu perfil superior uneix amb una línia convexa el clatell i el bec, detall aquest molt vistós, i que dóna nom a la raça, a causa de la semblança amb el perfil de la cara dels mascles ovins. El bec, gruixat i de grandària mitjana, té el perfil superior que fa conjunt amb la corba del cap, i el seu color, que pot ser fosc, clar o una part de cada, depèn del color del plomatge. Les carúncules són llises i en forma de cor. Els ulls són grossos i tenen l’iris de color vermell, que es torna més fosc en els coloms de colors clars, mentre que en els de color blanc o pintats, l’iris és negre. El rivet ocular té una mica de relleu i el color clar, del mateix to que el plomatge.

Colom Nas de Xot - Característiques més destacades

El coll és llarg, gruixat i vertical; el pit és ample i prominent, i l’esquena, ampla i inclinada. Les ales, que són fortes i gruixades, estan sempre ben aferrades al cos, les porta sempre damunt la coa i no li arriben al final. La coa és de longitud mitjana, amb 12 plomes, i sempre en posició inclinada per davall de l’horitzontal, seguint la línia de l’esquena. Els tarsos són alts i un poc separats, de color vermell clar, igual que els dits, que tenen les ungles del mateix color que el bec.

El plomatge és suau al tacte i està ben aferrat al cos. Els criadors admeten tots els colors, però els més apreciats són el blau, amb els tons cendrós o marí, el blau favat, el melat, el roig favat, el cap-pic, el gris o gaví, el blanc coa negre o cendrosa, etc.

El pes mitjà dels animals oscil·la entre els 350 i 400 grams, i la longitud total, de la punta de la quilla a l’extrem de la coa, és de 23 cm, mentre que la longitud de l’ala és de 23 cm i l’envergadura entre puntes de les ales, de 66 cm.