Torna

Races autòctones de les Illes Balears

Colom Gavatxut


Característiques més destacades

El cap és rodonenc, un poc en forma d’ametla, i proporcionat al cos. La part superior és convexa i forma una corba completa des del clatell fins al bec. L’ull està ben proporcionat amb la grandària del cap, i és molt expressiu. L’iris té un color vermell cirera encès, brillant i rodó, que s’aclareix o fosqueja segons el color del plomatge. El rivet de l’ull és fi, llis i del mateix color que el plomatge. Les carúncules nasals tenen forma triangular, de grandària mitjana i de textura llisa i fina. El seu color és blanc. El bec és curt, gruixat i lleugerament corbat, situat en línia amb el front. El color és negre en els plomatges obscurs, i de color clar en els de plomatge més clar. Els colors més apreciats són els més obscurs.

Colom Gavatxut - Característiques més destacades

El coll és curt i robust, i el gavatx, de grandària normal i ample, cobreix les espatles i no passa de l’estèrnum. Tot ell està recobert de plomes tornassolades. L’esquena és ampla a l’alçària de les espatles i es va aprimant a mesura que s’acosta al carpó. El pit és ample i musculat, la qual cosa dóna molta resistència al vol. Les ales són llargues i un poc rodonenques a la punta. En posició normal, l’animal porta les ales sempre per sobre de la coa, sense creuar-se, i disposa habitualment de 10 plomes remeres principals. La coa és recta, està en línia amb l’esquena i disposa de 12 plomes timoneres. Els tarsos són curts i fins, de color vermell carnós obscur en coloms de plomatge obscur, i de color vermell en coloms de plomatge clar. El color més apreciat és el vermell carnós, que quan són colomins sembla un color quasi negre. Les ungles han de ser del mateix color que el bec.

Els colors que presenta el plomatge són pocs, sempre tancats i sense taques. Els més apreciats són el blau, el blau favat, el blau esquitxat, el melat, el gaví, el negre, pel de rata i, després, tots els altres.