Torna

Races autòctones de les Illes Balears

Colom d'Escampadissa


Característiques més destacades

El cap, que és relativament estret, té el front lleugerament inclinat, i enllaça amb una suau corba amb la part superior, que és plana. El bec és mitjà, recte i no molt gruixat. La seva coloració està d’acord amb la del plomatge. Els ulls presenten una coloració blanc perla fosca, esquitxats de forma molt fina de tons rogencs. En els coloms blancs o de color majorment blanc, l’ull és negre. El rivet de l’ull és fi i té la coloració d’acord amb el color del plomatge. Les carúncules nasals són molt fines, petites i llises.

Colom d'Escampadissa - Característiques més destacades

El coll és relativament curt, i l’esquena ampla, mentre que el pit és escàs. Les ales són llargues, i en posició estàtica, solen assentar-se damunt l’ampla coa, si bé amb freqüència solen dur-les un poc per davall, però mai arrossegant-les per terra. La coa és l’element més atractiu d’aquest colom: llarga i ampla, generalment amb un nombre de plomes entre 16 i 19, i que s’ha de presentar de la forma més plana possible. S’admet la presència d’alguna ploma bifurcada al centre de la coa. Les cames són més aviat curtes, igual que els dits. El color de les ungles és igual que el del bec.

Les coloracions bàsiques són la cendrosa clara i fosca, la terrosa, la blanca, la vermella en coloració uniforme (clara o fosca), la blanca i la gris en totes les tonalitats (totes poden tenir certes tonalitats de "rovellat"), i hi ha també aquests colors mesclats amb blanc, que reben el nom de pintats, quan el color domina sobre el blanc, i clapats, quan el blanc domina sobre el color.