Torna

Races autòctones de les Illes Balears

Colom de Pinta o d'Esbart


Característiques més destacades

El cap és més aviat petit, amb el front bastant elevat i la part superior del crani lleugerament plana. El bec és curt, de color clar o de caramel obscur, segons la coloració del plomatge. Les carúncules nasals són molt fines, petites i llises. Els ulls són de color blanc perla, molt finament esquitxat de color rosat. En les varietats de plomatge majorment blanc, l’ull pot ser negre. El rivet ocular és fi i ben aparent, sempre de color clar.

Colom de Pinta o d'Esbart - Característiques més destacades

El coll és curt i el cos ovalat, amb el pit ample. Les ales són de grandària normal i estan sempre situades per davall de la coa, però sense arrossegar-les. La coa és elevada, quasi horitzontal, composta d’un nombre entre 13 i 16 plomes. Les cames són de llargària mitjana i de color vermell, amb les ungles del mateix color que el bec.

El plomatge és cenyit al cos i presenta moltes varietats en la coloració i el format.

Els unicolors poden ser de color roig i canyella, sense tonalitats "carboneres", amb el bec i les ungles de color clar, i de color negre, amb el bec de color de fosc.

Els que tenen diversos colors, segons el color base i la distribució de les clapes, es denominen de la següent forma:

  • "Cotonís i Pigards": el colom sencer és de color, llevat de l’escut de l’ala, que és blanc o esquitxat del color de base. N’hi ha en negre i vermell (pigards), i en roig i canyella (cotonís).
  • "Ales": el plomatge, en general, és blanc, però amb les plomes primàries de les ales, de color.
  • "Coes": el plomatge, en general, és blanc, amb la coa i el carpó de color negre, cendrós, roig o canyella.
  • "Pedaços i Goril·les": el cap, les plomes primàries de l’ala, la part de l’escut alar i el centre del pit són de color negre, roig o canyella. La resta del cos és blanc en els "Goril·les", i amb la coa de color en els "pedaços".
  • "Mongins": el cap, des del clatell fins a la part baixa del coll, el carpó, la coa, el ventre i les plomes primàries de l’ala, són blanques, i la resta del cos, de color negre, cendrós, roig, canyella o vermell.
  • "Ales blanques": el plomatge és de color negre o roig, i les darreres plomes primàries (de 7 a 10) de l’ala, blanques.