Torna

Races autòctones de les Illes Balears

Colom de Casta Grossa


Característiques més destacades

El cap és més aviat petit en proporció a la mida del colom, sobretot en les femelles. Té el perfil rodonenc i lleugerament pla a la part superior. El front forma quasi un angle recte amb la part superior del crani, que enllaça suaument amb el clatell. El bec és mitjà i recte, més llarg que ample i de color de banya fosc. Les carúncules nasals són petites, planes, llises, blanques i amb les obertures nasals d’un lleuger color rosat. L’ull és petit en relació amb el cap, i l’iris té un color vermell taronja a l’exterior i un cercle interior groc. El rivet de l’ull és fi i sense regruixos, i el seu color ideal és el marró clar, de la mateixa tonalitat que el plomatge.

Colom de Casta Grossa - Característiques més destacades

El coll és curt i ample. El pit és ample però poc pronunciat, i l’esquena és també ampla, formant un conjunt d’aspecte llarguer que arriba fins al carpó, que és també ample. Les ales són llargues, entre 30–35 cm, amb els extrems situats a cada costat i un poc per davall de l’altària de la coa. Les plomes són llargues i de textura aspra.

La coa és ampla, recta i segueix la línia de l’esquena. Té 12 plomes timoneres, que tenen una amplària d’uns 4 cm.

Les cames són curtes, amb els dits ben proporcionats, i el seu color és vermell carnós fosc, amb les ungles obscures, del mateix color del bec.

La coloració típica del plomatge és la roja fosca, si bé la coa, les plomes remeres de l’ala i el carpó presenten un color cendrós clar, amb un lleuger esquitxat rogenc.