Torna

Races autòctones de les Illes Balears

Ca de bou


Característiques més destacades

El cap és gros i massís, i la cara molt musculada a causa del gran desenvolupament dels maxil·lars. El morro és ample i cònic, amb una longitud aproximada d’un terç del cap. El nas és sempre negre. Els ulls són grossos i ovalats, foscs i no deixen veure el blanc. Les orelles són petites, tirades cap enrere i corbades, la qual cosa provoca que mostrin el pavelló auricular. Els llavis són negres, i el superior se superposa a l’inferior fins a mitjan morro. El llambrot és marcat, però no ostensible.

Ca de bou - Característiques més destacades

El coll, fort i gros, és un poc allargat, però sempre ben proporcionat. El cos és també un poc llarguer, amb un pit ample i ben marcat, i el costellam cilíndric i profund, mentre que el ventre és un poc recollit. La gropa, un poc més alta que la creu, és inclinada i un poc més estreta que el tòrax. La coa, que és gruixada al començament i va minvant cap a la punta, arriba fins al garrons.

Les extremitats són moderadament curtes, les posteriors més llargues que les anteriors, fortes i ben musculades. Els peus són forts, amb dits amples, que donen al seu conjunt una forma arrodonida.

La pell és gruixada, ben aferrada al cos, excepte a les galtes, on, a vegades, presenta algunes rues, i al coll, on pot presentar una petita gorga. El pèl és curt i aspre al tacte.

Els colors reconeguts a la raça són el virat, el lleonat i el negre, desitjables per aquest ordre. S’admeten taques blanques a peus, pit i morro, sempre que no passin del 30% de la superfície del cos.

Pel que fa al seu caminar, la marxa típica d’aquesta raça és el trot.