Torna

Espais Naturals Protegits

REFUGI DE SON REAL

El refugi de Son Real ocupa l’antiga casa de banys dels senyors de la possessió de Son Real, en l’actualitat finca pública del Govern de les Illes Balears.

SGS ISO14001 Certificat ISO14001 Son Real
Fotografies
1.Exteriors Son Real.JPG 2.Exteriors Son Real.JPG 3.Exteriors Son Real.JPG
5. REFUGIO SON REAL 013.jpg 6. Serveis Son Real.jpg 8. Xemeneia Son Real.jpg
7. Son Real.JPG 4. Cuina Son Real.jpg
Localització i accés

El refugi de Son Real es troba a la possessió de Son Real al municipi de Santa Margalida. S’hi arriba des del km 17.8 de la carretera Ma-12. Es pot accedir a la finca en cotxe, però cal deixar-lo a l’aparcament que hi ha a l’entrada.

Per a arribar al refugi cal fer a peu el camí de terra d’1.8 km de longitud que parteix arran de l’aljub de les cases de la possessió. En cas de persones amb mobilitat reduïda, podran sol·licitar un permís per a arribar en vehicle al refugi. 

Coordenades UTM. X:516064 i Y:4400191.

La finca pública de Son Real

Son Real va ser fins fa 25 anys la possessió més gran del terme municipal de Santa Margalida. Originalment la seva extensió superava les 1.000 hectàrees, després se’n segregà la propietat contigua des Ravellar (cap a l’est).

El 1991 el Parlament de les Illes Balears declarà la zona Àrea Natural d’Especial Interès pels seus valors naturals, etnològics i arqueològics. El 2002 el Govern de les Illes Balears va adquirir una part de la possessió, la que està situada entre la carretera i la mar. L’altra part continua essent dels antics propietaris. En total són 379.5 hectàrees d’ús públic que es corresponen amb les edificacions de la possessió, les zones de cultiu, els boscos i les zones limítrofes amb el torrent i la costa.

Descripció i equipaments

El refugi de Son Real consta d’una sola planta, amb diverses dependències: una cuina, el bany, la sala d’estar amb estufa de llenya i una habitació comuna. La superfície útil del refugi és de 48 m2 i  té una capacitat de 8 persones.

A l’interior del refugi hi ha una taula i un banc, quatre lliteres, un bany adaptat a persones amb mobilitat reduïda, una estufa de llenya, una cuina, una farmaciola i un extintor.

El refugi compta amb llum per plaques solars i aigua corrent no potable.

Fora del refugi hi ha una dutxa i un banc de pedra.

El refugi disposa a més de llenya.

Adaptacions

El refugi és practicable segons el Decret 110/2010, de 15 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament per a la millora de l’accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques.

Activitats complementàries

Hi ha itineraris que es poden recórrer dins la mateixa finca de Son Real:

  • Itinerari des Figueral
  • Itinerari de la necròpoli – dolmen
  • Camí de les pedreres o itinerari de Son Bauló

La finca pública compta a més amb el centre d’interpretació de Son Real, obert al públic, no gratuït.

RESERVES

Telèfon d'informació: 971 17 76 52. Horari: de dilluns a divendres de 10 a 14 h.

Accedir a la reserva en línia.