Torna

Espais Naturals Protegits

LA FINCA PÚBLICA DE GABELLÍ PETIT

INFORMACIÓ BÀSICA

Cartografia:

17_Finques_Publiques_GABELLI_PETIT.jpg

Finca pública Gabellí Petit.pdfFinca pública Gabellí Petit.pdf

Descripció general: el Govern de les Illes Balears va adquirir la finca de Gabellí Petit el juny de 2005, amb el cofinançament de la Unió Europea.

A la finca de Gabellí Petit es troben les fonts Ufanes, declarades monument natural a l'any 2001, (Decret 111/2001, de 31 d'agost).

Ses fonts Ufanes constitueixen un fenomen hidrogeològic natural únic a les Illes Balears. Es tracta de surgències intermitents que brollen de manera difusa, molt potent i sobtada, després de l'acumulació de pluja suficient en el massís del Puig Tomir i els seus voltants.

Els cabals d'aflorament passen, en uns minuts, d'inexistents a 1-3 m3/s en sortides normals i fins a 100 m3/s en sortides excepcionals, i s'aboquen al torrent de Sant Miquel, que travessa el pla de sa Pobla fins a la desembocadura a s'Albufera de Mallorca.

Superfície: 44,91 hectàrees.

Situació: es localitza al nord de Mallorca, concretament al terme municipal de Campanet, al Monument natural de ses fonts Ufanes.

Com arribar-hi: per anar a la finca pública de Gabellí Petit s'ha d'arribar fins a l'ermita de Sant Miquel, al terme municipal de Campanet; des d'aquí, l'entrada de la finca de Gabellí Petit queda a poc metres. Google maps

Equipaments:

  • Oficina d'Ibanat (CAIB): C/ del Gremi de Corredors, 10 - 1r. Polígon de Son Rossinyol. 07009.  Palma. Telèfon 971 17 76 39. Fax 971 17 66 15. Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h.
  • Centre d'Informació del Paratge natural de la Serra de Tramuntana (Ca s'Amitger), carretera Lluc-Pollença, s/n, Lluc (Escorca). Telèfons 971 51 70 83 / 971 51 70 70. Horari: Dilluns a diumenge,de 9:00 a 16:30 h.

Itineraris: la finca de Gabellí Petit es pot visitar qualsevol dia de l'any entre les 10 i les 17 h. Per arribar a les fonts des de la barrera d'entrada es tarda uns 20 minuts. És possible realitzar-hi els itineraris autoguiats següents:

Accessibilitat: no està adaptada a persones amb mobilitat reduïda.

PUBLICACIONS - enllaça-hi
  • Tríptic Ses Fonts Ufanes Monument Natural (català).
  • Tríptic On la terra somriu (català, castellà, anglès, alemany).
  • Tríptic del Paratge natural de la Serra de Tramuntana (català, castellà, anglès i alemany).