Torna

Espais Naturals Protegits

LA FINCA PÚBLICA DE PLANÍCIA

INFORMACIÓ BÀSICA

Cartografia:

13_Finques_Publiques_PLANICIA.jpg

Finca pública Planícia.pdfFinca pública Planícia.pdf

Descripció general: La finca de Planícia fou adquirida per la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears el mes de febrer de 2009. La possessió de Planícia gaudeix d'una antiguitat considerable, ja que les cases apareixen esmentades al segle XIV. Destaca per la nidificació del falcó pelegrí i l'àguila calçada. També són nombroses les fonts que ragen dins la possessió. La més anomenada és la de sa Menta, una de les més importants del terme de Banyalbufar.

El bosc de Planícia és un dels alzinars on es troba una major concentració de rotlles de sitja i barraques de carboner. Es parla de més de 150 rotlles, amb les seves barraques i diversos forns de pa. També hi trobam fins a set forns de calç a Planícia.

És una finca d'especial interès botànic, amb riquesa d'endemismes i amb un gran número d'espècies de distribució reduïda. Destaquen l'estepa joana, l'eixorba-rates blanc, la didalera, la cossiada de penyal i l'eixorba-rates negre. Quant a la fauna, destaca la presència del ferreret, endèmic de l'illa de Mallorca.

Superfície: té una extensió de 442 hectàrees.

Situació: La possessió de Planícia està situada al municipi de Banyalbufar. Ocupa gran part del vessant nord-oest de la Mola de Planícia, ja que s'estén des del cim d'aquesta important elevació de 933 metres fins a la ribera de mar, dins l'àmbit del Paratge natural de la Serra de Tramuntana.

Com arribar-hi: l'entrada de la finca es troba en el punt quilomètric 90,2 de la carretera de Pollença a Andratx (Ma-10). Google maps

Equipaments:

  • Oficina d'Ibanat (CAIB): C/ del Gremi de Corredors, 10, 1r. Polígon de Son Rossinyol. 07009.  Palma. Telèfon 971 17 76 39. Fax 971 17 66 15. Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h.
  • Centre d'informació del Paratge natural de la Serra de Tramuntana (Ca s'Amitger), carretera Lluc-Pollença, s/n, Lluc (Escorca). Telèfons 971 51 70 83 / 971 51 70 70. Horari: Dilluns a diumenge, de 9:00 a 16:30 h.

Itineraris: ara com ara s'hi han habilitat els tres itineraris següents:

Accessibilitat: no està adaptada a persones amb mobilitat reduïda.

PUBLICACIONS - enllaça-hi
  • Itinerari de l'aljub dels Cristians.
  • Itinerari de les cases de Planícia.
  • Itinerari de la font de s'Obi.