Torna

Servei de Protecció d'Espècies

capsalera01.jpg

Fauna endèmica de Balears

Les illes, actuen com uns autèntics laboratoris naturals. Degut a l'aíllament entre elles i la resta del continent, l'evolució de les espècies es manifesta de manera diferent. Això fa que existeixin espècies endèmiques, és a dir, úniques, pròpies i exclusives d'una regió concreta.

huia.jpg iberellus_tanitianus002.JPG

Iberellus balearicus
de la Serra de Tramuntana de Mallorca

Iberellus tanitianus
d'algunes zones d'Eivissa

Balears compta amb més de 300 espècies animals endèmiques. La majoria de fauna endèmica balear està formada per insectes, mol·luscs terrestres i altres invertebrats. Entre els insectes destacam als escarabats tenebriònids o els escarabats caràbids.

Entre els mol·luscs són importants els caragols dels gèneres Iberellus i Xerocrassa, que compten amb diferents subespècies i/o formes locals. També les espècies Tudorella ferruginea, un caragolí operculat freqüent al camp de Mallorca i Menorca i Allognathus graellsianus, endèmic de la Serra de Tramuntana.

A les coves, és on hi trobam també invertebrats endèmics de gran interès, especialment crustacis i aràcnids.

tudorella_ferruginea01.JPG ferreret02.jpg

Tudorella ferruginea
de Mallorca i Menorca

Alytes muletensis
de la Serra de Tramuntana de Mallorca

Entre els vertebrats, són les sargantanes de Balears les que més subespècies endèmiques aporten. Les dues espècies endèmiques són la Sargantana balear (Podarcis lilfordi) amb 24 subespècies i la Sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis) amb 21 subespècies.

Però el protagonista principal és el Ferreret (Alytes muletensis) un autèntic fòssil vivent que només viu a torrents i gorgs de la Serra de Tramuntana a Mallorca.

Ha evolucionat de manera diferent als seus parents del continent: no segrega toxines per la pell, pon pocs ous però molt grossos i el creixement és molt lent. Durant milers d'anys no ha conegut enemics naturals. 

sargantana02.jpg virot04.jpg

Podarcis pityusensis
d'Eivissa i Formentera

Puffinus mauritanicus

En els aucells hi trobam el Virot petit o Baldritja balear (Puffinus mauritanicus) i el Busqueret balear (Sylvia balearica) com espècies endèmiques i unes quantes subespècies endèmiques, com el Reietó (Regulus ignicapilla balearicus), el Ferrerico blau (Parus caeruleus balearicus) o el Papamoscas cerrojillo (Muscicapa striata balearica).

De mamífers és interessant destacar la subespècie endèmica de Formentera que pertany a la Rata cellarda (Elyomis quercinus ophiusae).

TOTES LES ESPÈCIES ENDÈMIQUES SÓN UN TRESOR NATURAL QUE CAL CONSERVAR. SI DESAPERÈIXEN DE BALEARS, DESAPERÈIXEN DEL MÓN !!!