La modificació de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears duta a terme pel Decret llei 9/2022, de 7 de novembre, de mesures urgents per compensar la inflació a les Illes Balears (BOIB  núm. 144, de 8 de novembre de 2022) implica una sèrie de canvis, la majoria dels quals volen suposar una millor adaptació als canvis normatius més recents, sobretot en l’àmbit de la normativa urbanística. Els aspectes més importants que es modifiquen són els següents:

1) En relació a la modificació de les activitats existents, es diferencia entre el que és estrictament la modificació d’una activitat, que requerirà la presentació d’una declaració responsable com passava fins ara, d’una modificació de les instal·lacions que donen suport a una activitat, que no farà falta presentar una declaració responsable però sí una certificació d’un tècnic.

A aquests efectes, cal tenir en compte que el contingut del projecte d’activitats serà fonamental per saber si es tracta o no d’una modificació de l’activitat o de la instal·lació. Es modifica l’activitat quan s’implanta una activitat nova o quan es realitza una modificació de les seves instal·lacions que tengui un caràcter substancial. A la resta de casos, les modificacions seran de les instal·lacions i no caldrà presentar una declaració responsable, però sí actualitzar el projecte d’activitats. En canvi, quan es facin actuacions de reparació o millora de les instal·lacions sense que sigui necessari actualitzar el projecte, aquestes actuacions no tenen la consideració de modificació als efectes de la llei i es regiran exclusivament per la normativa urbanística i la sectorial que sigui aplicable.

Amb caràcter general, el projecte d’activitats quan es volen dur a terme modificacions s’ha de presentar abans de l’inici de les obres i en coherència amb la normativa urbanística. No obstant això, quan es tracta de comunicacions prèvies, es pot optar per presentar una memòria descriptiva i presentar el projecte d’activitats en acabar les actuacions (art. 39). També quan d’acord a la normativa urbanística no faci falta la presentació de cap comunicació prèvia, el projecte es podrà presentar una vegada finalitzada la modificació. En tots els casos s’ha de presentar una certificació d’un tècnic competent sobre la seva correcte execució.

2) Es modifica l’art. 15 per regular determinades actuacions que abans ja es regien per la normativa urbanística i que resultaven incoherents amb les modificacions més recents d’aquesta normativa i de la Llei 7/2013. Concretament, es regulen el supòsit d’obres en establiments amb activitats sense determinar, les obres de reforma o manteniment que es fan en edificis d’ús predominant o no destinat a activitats i tot allò relatiu a unes instal·lacions molt comunes com són els aparcaments en edificis residencials.

3) Es simplifica la periodicitat de les revisions tècniques periòdiques de les activitats permanents, que amb caràcter general, serà cada 10 anys amb independència de la tipologia de l’activitat. També es modifiquen les dates de presentació de les revisions de les activitats existents abans de l’entrada en vigor de la Llei 7/2013, el termini de les quals serà ara del 31 de desembre de 2024 per a les majors i del 31 de desembre de 2026 per a la resta.

4) Es modifica el Registre Autonòmic d’Activitats i es crea el Registre de les Entitats col·laboradores en matèria d’activitats, quedant suprimit el Registre de les activitats permanents. Reglamentàriament es regularan els registres municipals d’activitats i des del Govern de les Illes Balears s’impulsarà la seva interoperabilitat.

Podeu consultar el Decret llei 9/22 a través d'aquest enllaç al BOIB