Requisits
Punts 5 i 6 de la convocatòria:
5. Requisits de les ONGD beneficiàries
Les ONGD beneficiàries han de complir els requisits següents:
a) Estar radicades a les Illes Balears o ser entitats d'àmbit estatal, dur a terme activitats en matèria de cooperació al desenvolupament i solidaritat, estar vàlidament constituïdes i, per la seva presència, experiència i implantació, constituir la via única o preferent d'accés a l'acció humanitària en una zona determinada. Cal que la constitució legal de l'entitat s'hagi produït com a mínim dos anys abans de la publicació d'aquesta convocatòria. En el cas d'entitats radicades a les Illes Balears, han d'estar inscrites en el Registre d'organitzacions no governamentals de desenvolupament de les Illes Balears (RONGD) i, en el cas d'entitats d'àmbit estatal, han d'estar inscrites en el Registre d'organitzacions no governamentals de desenvolupament de l'Agència de Cooperació Internacional i Desenvolupament (AECID).
b) Disposar de l'organització, l'estructura tècnica i la capacitat suficients i necessàries per garantir el compliment de l'activitat objecte de subvenció.
c) Establir en els seus estatuts que entre els objectius es troba realitzar activitats o projectes relacionats amb la cooperació per al desenvolupament i el foment de la solidaritat entre els pobles.
d) Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.
e) En el cas de fundacions, estar al corrent en el compliment de les obligacions comptables amb el protectorat en el moment de presentar la sol·licitud.
f) No estar sotmeses a cap procediment de reintegrament de subvencions públiques o a cap procediment sancionador.
g) Haver justificat suficientment les subvencions o els ajuts rebuts anteriorment del Govern de les Illes Balears, si n'és el cas.
h) No incórrer en cap de les prohibicions que estableixen l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions i l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.
i) Executar els projectes mitjançant l'actuació d'un soci local en el país empobrit. S'entén per soci local la persona jurídica creada legalment i reconeguda en el registre oficial corresponent com a entitat nacional sense ànim de lucre, d'acord amb la legislació del país on s'ha de desplegar l'acció, que manté relacions de col·laboració amb l'entitat beneficiària i que assumeix, en tot o en part, l'execució directa de les actuacions objecte d'ajuda.
6. Requisits dels projectes presentats
Els projectes que es presentin a aquesta convocatòria han de complir els requisits següents:
a) El projecte ha de respondre a la finalitat objecte de la convocatòria i s'ha d'emmarcar en els principis de l'acció humanitària reconeguts internacionalment. En cap cas, no es valoraran els projectes que no s'adaptin a l'objecte de la convocatòria
b) El projecte s'ha de desenvolupar en els països inclosos en la llista de països receptors d'ajuda del Comitè d'Ajuda al Desenvolupament (CAD) de l'OCDE, així com en els països menys avançats (PMA), on es produeixin les circumstàncies que especifica el punt 6.f), i s'ha de dur a terme a través d'una entitat local del país en el qual s'ha produït el desastre. En casos excepcionals, es poden subvencionar projectes en països que no pertanyin a aquesta llista, sempre que s'adrecin a població refugiada provinent de països receptors d'ajuda del CAD amb conflictes armats o afectats per desastres naturals o humanitaris. En aquests casos en què el país no pertany a la llista, l'entitat ha d'acreditar en el projecte l'excepcionalitat de la situació que no permet al país d'acollida atendre les necessitats bàsiques dels titulars de drets.
c) La durada màxima de l'execució del projecte per a les actuacions de postemergència és de dotze mesos comptadors des de la data d'inici d'execució del projecte. Es poden subvencionar projectes que s'hagin iniciat a partir de l'1 de gener de 2023, sens perjudici del que disposen els apartats 15.5 i 15.6 d'aquesta convocatòria.
d) S'han de tenir en compte els sectors socials més vulnerables, com ara els infants, la gent gran, la població amb diversitat funcional, les persones LGTBIQ, la població refugiada, els grups ètnics i, especialment, les dones de tots aquests col·lectius.
e) Sempre que això sigui possible, s'han de coordinar amb els altres actors que hi intervenen i han de contribuir a la capacitat administrativa i operativa dels països receptors, per no disminuir-ne les competències i el futur desenvolupament.
f) La situació sobre la qual actua el projecte ha de ser susceptible d'actuacions de postemergència; s'ha de derivar d'una insuficiència en la capacitat de resposta, per causa política o econòmica, de les autoritats nacionals i locals per atendre la població vulnerable, i, a més, s'ha de produir alguna de les circumstàncies següents:
— Que siguin situacions de conflicte armat, desastres naturals, crisis humanitàries o crisis oblidades de llarga durada que puguin provocar desplaçaments forçosos de persones, amb la destrucció consegüent de l'estructura social i econòmica de la població amb greus violacions dels drets humans.
— Que hi hagi una demanda específica de la societat civil o de les autoritats del país o regió afectat en casos d'emergència.
— Que hi hagi una crida internacional per emergència, ja sigui d'ECHO, OCHA o una altra.
Documentació a presentar
Punt 8 de la convocatòria:
8. Documentació que s'ha de presentar
8.1. Les ONGD sol·licitants han de presentar els documents següents:
a) Les declaracions responsables següents, d'acord amb els models normalitzats disponibles en el web http://dgcooper.caib.es:
— De compliment de les obligacions que estableixen per a les entitats beneficiàries l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions, l'article 21 del Decret 15/2018 i aquesta convocatòria.
— De no incórrer en cap causa de prohibició o d'incompatibilitat per percebre l'ajut, d'acord amb la normativa aplicable, i de no haver estat mai objecte de sancions administratives ni de sentències fermes condemnatòries per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.
— De disposar de l'organització, l'estructura tècnica i la capacitat suficients i necessàries per garantir el compliment de l'activitat objecte de subvenció en el moment en què es publica la convocatòria.
— De totes les ajudes i les subvencions sol·licitades a qualsevol institució, pública o privada, nacional o estrangera, relacionades amb la sol·licitud, o que s'hagin concedit a l'entitat.
b) El formulari del projecte d'acord amb el model normalitzat, en el qual han de constar els antecedents, els objectius i els recursos humans i materials necessaris per executar les activitats, la població subjecte final i el pressupost, amb detall dels ingressos i les despeses o inversions prevists.
c) El document d'identitat del representant legal de l'entitat. D'acord amb l'article 16.4 del Decret 15/2018, no és necessari que les entitats inscrites en el RONGD de les Illes Balears presentin aquesta documentació.
d) L'organigrama actualitzat i la composició de l'òrgan directiu de l'ONGD sol·licitant.
e) Amb relació al soci local, la documentació següent:
— Estatuts de l'entitat inscrits formalment en el registre corresponent.
— Certificat expedit per l'organisme oficial competent que acrediti que l'entitat té personalitat jurídica al país on radica.
— Document d'identificació de la persona responsable legal i del nomenament.
— Si el soci o contrapart local és una administració pública, el certificat de compromís de participació en el projecte.
— Quan aquests documents estiguin en un idioma diferent de les llengües oficials de les Illes Balears, s'hi ha d'adjuntar una declaració responsable de la persona que representa l'entitat que n'acrediti el contingut.
f) Un certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social i de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària en què consti que està al corrent en el pagament de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries davant l'Administració de l'Estat, en el cas que l'entitat sol·licitant denegui expressament en la sol·licitud l'autorització perquè es comprovi d'ofici.
g) En el cas de fundacions, un document acreditatiu d'estar al corrent en el compliment de les obligacions comptables amb el protectorat en el moment de presentar la sol·licitud.
h) En el cas de desplaçament de personal expatriat, un informe signat per la persona que representa l'entitat legalment que en justifiqui la necessitat, com també les tasques que s'han de fer, el temps de dedicació i la retribució.
i) Una declaració del responsable de l'entitat de complir les disposicions del Reial decret 519/2006, de 28 d'abril, pel qual s'estableix l'Estatut dels cooperants, especialment les relatives a l'assegurança dels cooperants.
j) Una declaració responsable relativa a la veracitat de les dades bancàries (n'ha de tenir la titularitat l'entitat sol·licitant), d'acord amb el model normalitzat disponible en el web http://dgcooper.caib.es. En el cas que els comptes ja estiguin d'alta a la Comunitat Autònoma, n'hi ha prou d'especificar en quin s'ha de fer el pagament.
k) Una declaració del responsable de l'entitat de conèixer el dret internacional humanitari i les iniciatives que detallen les normes mínimes per alleujar la difícil situació de les persones afectades per situacions de desastre o conflicte armat.
8.2. Addicionalment, les entitats no inscrites en el Registre d'Organitzacions No Governamentals de Desenvolupament de les Illes Balears (RONGD) han de presentar la documentació següent:
a) Acreditació d'estar inscrites en el Registre de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID).
b) Acreditació de la representació amb què actua la persona que signa la sol·licitud.
c) El document d'identificació fiscal de l'entitat.
Documents relacionats amb el tràmit:
Termini màxim
El termini de presentació de les sol·licituds s'inicia l'endemà d'haver-se publicat aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i finalitza el dia 15 de novembre de 2023.
Cada ONGD sol·licitant pot presentar un màxim de dos projectes durant el termini de presentació de sol·licituds d'aquesta convocatòria, si bé necessàriament ha d'haver transcorregut un mínim de tres mesos entre ambdues presentacions.
Forma de presentació
La presentació d'aquest tràmit únicament es pot fer per via telemàtica, i heu d'accedir fent un "click" al botó «Accés al tràmit telemàtic» que trobareu a la part inferior d'aquest tràmit. Per poder fer aquest tipus de tràmit, heu de disposar de certificat digital, DNI electrònic o cl@ve permanente.
Òrgan competent per a la tramitació
Direcció General de Cooperació i Immigració
Contacte
Servei o Secció responsable
Servei de Cooperació
Tel.: 971177200
(jfortuny@dgcooperacio.caib.es)