Igual que en el repartiment de la dotació del factor d'insularitat del 2022 i del 2023, una petita part dels recursos es dedicaran a la inversió en capital humà, que es materialitzaran en beques o ajudes per facilitar la mobilitat dels estudiants i investigadors i altres ajuts que fomentin actuacions en R+D+i.
Les actuacions englobades en aquest projecte són:
Beques de desplaçament i mobilitat pels estudiants de Mallorca, Menorca Eivissa i Formentera.Ajuts d'allotjament estudiants.Ajuts formació investigador.Ajuts de formació per a àrees amb dèficit estructural de personal acreditat.
D'aquesta manera es mantenen les actuacions previstes a les anualitats anteriors, que, en definitiva, seran les següents:
- Ajuts per cursar estudis universitaris oficials de grau i màster a qualsevol país de la Unió Europea (UE-27). El GOIB publica una convocatòria per als alumnes residents a Mallorca i signa convenis amb els Consells Insulars de Menorca, Eivissa i Formentera.
- També hi ha un programa d'ajuts als estudiants que facin doctorats en àrees estratègiques on falti professorat universitari acreditat, per exemple, grau en medicina, infermeria, enginyeria, etc.
- Des del 2017 la Universitat de les Illes Balears compta amb estudis de medicina. Aquests estudis s'imparteixen a l'hospital de referència de les Balears, Son Espases, situat a l'illa de Mallorca. A l'últim curs els estudiants han de realitzar unes pràctiques curriculars (obligatòries). Actualment, cap estudiant no les realitza a Menorca oa Eivissa, en gran mesura pel cost que suposa el desplaçament principalment per l'elevat cost de l'habitatge.L'objectiu d'aquest programa és cobrir part dels costos per incentivar la mobilitat dels estudiants. Aquesta mesura pot tenir un impacte positiu per resoldre l'escassetat de metges que estan disposats a prestar els seus serveis a les illes d'Eivissa i Menorca, ja que desenvolupar les pràctiques en aquestes illes pot fomentar que després hi desenvolupin la seva activitat professional.
- Programa dajuts que facilitin latracció de talent. En concret, es pretén atreure investigadors especialitzats en la utilització de les infraestructures cientificotècniques (projecte 07FI2022) de què disposarà la Universitat de les Illes Balears. Aquest programa tindrà un funcionament similar a les beques Ramon i Cajal, on hi ha ajudes específiques per a la incorporació d'investigadors que desenvolupin la seva activitat professional a l'estranger (ajuda per a l'atracció del talent), amb la perspectiva que després puguin accedir a una beca plaça com a tècnics a la universitat.