Marc de referència

La dimensió de l'impacte de la pandèmia de la COVID-19 i de les seves conseqüències econòmiques sobre la societat de les Illes Balears ha posat de relleu la fragilitat del model econòmic balear, marcat per una alta dependència de l'activitat turística i associada a problemes estructurals de productivitat.

La necessitat de diversificar el model econòmic i de superar el sistema de monocultiu turístic s'ha fet més evident que mai arran d'aquesta crisi. Per fer efectiu un canvi real, cal impulsar les transformacions que permetin que els sectors alternatius hores d'ara predominants millorin la seva contribució en termes de generació de valor afegit.

Els fons Next Generation EU que mobilitza la Unió Europea per a la reactivació econòmica dels estats membres després dels efectes de la pandèmia de la COVID-19 representen una oportunitat històrica per a les Illes Balears. La injecció financera sense precedents que tindrà al seu abast la Comunitat Autònoma, ha de servir no només per reconstruir l'economia, sinó per definir i fer realitat un nou model més sostenible, més digital i més just per a les generacions futures.

El Govern de les Illes Balears té la responsabilitat d'accedir al major volum possible d'aquests recursos mitjançant l'impuls de projectes d'inversió, en coordinació amb la resta d'institucions i agents econòmics i socials.

Un dels objectius principals de l'instrument Next Generation EU és, precisament, contribuir a la transició ecològica i digital i construir una economia més equitativa i resilient; per tant, un objectiu que encaixa perfectament amb la necessitat d'impuls i transformació que requereix l'economia de les Illes Balears.

I aquest és el repte que té al davant la societat balear en el seu conjunt, ser capaç d'identificar els projectes que puguin servir de tracció dels canvis que necessita l'economia i d'accedir a l'oportunitat de finançament que ara es presenta.

L'Administració autonòmica no disposava fins ara d'una estructura adequada i suficientment àgil per afrontar aquest repte amb prou garanties, atesa l'excepcionalitat del programa europeu. Per això s'ha creat la nova Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura i l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques a través de la qual es donarà l'impuls que requereixen els projectes que s'han de posar en marxa.

A més, és precís articular els instruments de governança i els mecanismes adients de transmissió d'iniciatives i propostes des del teixit social i econòmic a fi de crear canals molt directes entre emprenedors o grups emergents amb iniciatives rellevants i les estructures de planificació i gestió dels projectes.