Torna

Seu Electrònica

Si cerques un procediment dirigit a persones físiques i a la ciutadania en general

Si cerques un procediment dirigit a persones jurídiques, autònoms, cooperatives, associacions, fundacions, ONG?S...

Si cerques un procediment dirigit a altres administracions públiques o ens, organismes i entitats que integren el sector públic (consorcis, organismes autònoms, etc...)

Registre de procediments d'experimentació amb animals

Tots els establiments usuaris d'animals en la experimentació i altres finalitats científiques, així com en la docència, estan obligats a comunicar a l'autoritat competent els procediments que tenen previst realitzar.

Es requereix l'autorització prèvia i expressa de l'autoritat competent per poder portar a terme els procediments següents:

a) La utilització d'animals de les següents espècies:

- Ratolí: Mus musculus

- Rata: Rattus norvegicus

- Conill d'Índies: Cavia porcellus

- Hàmster daurat: Mesocricetus auratus

- Conill: Oryctolagus cuniculus

- Primats no humans

- Gos: Canis familiaris

- Gat: Felis catus

- Guatlla: Coturnix coturnix

que no hagin nascut ni hagin estat expressament criats en centres oficialment reconeguts.

b) La utilització d'animals de les espècies no incloses en el punt anteriot que no procedeixin de centres de cria o subministrament.

c) L'execució de procediments fora dels centres usuaris.

d) L'alliberament dels animals durant el procediment.

e) La utilització d'animals salvatges capturats en la naturalesa, d'animals vagabunds, d'animals procedents de centres oficials de protecció animal o d'animals protegits o en perill d'extinció, si ho permet la normativa específica de protecció, sempre que els objectius del procediment siguin la recerca que tendeixi a la protecció d'aquestes espècies o a altres fins biomèdics essencials i es comprovi que les espècies esmentades són excepcionalment les úniques adequades per a la finalitat que es pretén. Se n'exclouen les activitats científiques relacionades amb l'anellatge, el marcatge, i la presa de mostres per a anàlisis rutinàries.

f) L'execució de procediments amb fins docents en centres d'ensenyament no superior.

g) La realització de procediments en els quals no s'utilitza anestèsia, analgèsia o altres mètodes destinats a eliminar al màxim el dolor, el sofriment o l'angoixa, perquè són incompatibles amb els resultats perseguits pel procediment o perquè està contraindicada.

h) L'execució de procediments en què l'animal pot patir un dolor greu o prolongat.

i) En els procediments en els quals s'han utilitzat animals capturats en la naturalesa, l'alliberament al medi originari d'aquests animals, una vegada acabats aquells.

PROCEDIMENTS PROHIBITS

1. Queden prohibits els procediments en els quals s'utilitzin els animals considerats en perill d'extinció d'acord amb l'apèndix I del CITES i ¡'annex A del Reglament (CE) núm. 338/97 del Consell, de 9 de desembre de 1996, relatiu a la protecció d'espècies de la fauna i flora silvestres mitjançant el control del seu comerç, així com aquells que en el Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades de la Llei 4/1989, de 27 de març, de conservació dels espais naturals i de la flora i fauna silvestres, es cataloguin com a tals, llevat que s'ajustin a la normativa esmentada i que els objectius del procediment siguin la recerca tendent a la protecció de les espècies de què es tracti o els fins biomèdics essencials, quan es comprovi que aquestes espècies són excepcionalment les úniques adequades per a aquests fins, i amb l'autorització prèvia de l'autoritat competent.

2. No es poden portar a terme procediments amb animals capturats a la naturalesa o vagabunds, llevat que els realitzats amb altres animals no permetin assolir els objectius perseguits pel procediment, i amb l'autorització prèvia de l'autoritat competent. En cap cas es poden utilitzar gossos o gats vagabunds.

3. No es poden dur a terme procediments amb fins de formació i educació realitzats en centres d'ensenyament no superior, llevat que sigui imprescindible segons el programa de la formació de què es tracti, i amb l'autorització prèvia de l'autoritat competent.

Codi SIA

207806

Persones destinatàries

Establiments usuaris d'animals en la experimentació, altres finalitats científiques i la docència.

Termini per a resoldre i notificar

.

Silenci administratiu

Segon normativa aplicable

Forma d'inici

D'ofici

Fi de la via administrativa

No

Disponible per tramitar per persona apoderada

Si

Òrgan competent per a resoldre

Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural

Tràmits

X

COMUNICACIÓ DE PROCEDIMENTS

Documentació a presentar

La documentació mínima per a la comunicació de procedments és la següent:

1. Una memòria descriptiva del procediment, en la qual s'ha de fer constar:

a) La denominació del procediment a realitzar.

b) Els objectius que es persegueixen.

c) La metodologia del procediment. En cas que les directrius d'un procediment estiguin publicades amb caràcter oficial o hagin estat oficialment validades, es considera complert aquest aspecte, sempre que s'aporti una còpia de la publicació o validació corresponent.

d) Justificació de la necessitat d'usar animals per a l'obtenció dels resultats perseguits amb el procediment.

e) L'espècie i el nombre d'animals que es preveu utilitzar.

f) La durada del procediment i freqüència de realització previstes.

g) Data prevista d'inici i data prevista de finalització del procediment.

h) Destí final dels animals i, en el cas de sacrifici, el mètode utilitzat.

i) La identificació del personal investigador responsable del procediment.

j) Les dades del centre responsable de l'estabulació dels animals durant el procediment, fent-hi constar el seu número de registre corresponent. Qualsevol canvi d'ubicació dels animals a un altre centre registrat ha de quedar reflectit en el llibre de registre d'aquests.

2. En els centres de titularitat estatal, informe del comitè ètic de benestar animal dels animals utilitzats en els procediments. Una còpia de l'informe ha de ser remesa al centre usuari corresponent.

Forma de presentació

D'acord amb el que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, podeu dur a terme aquest tràmit mitjançant un dels canals següents (entre d'altres):


a) De manera telemàtica (*obligatori per als subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb les administracions per l'article 14.2 i 3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i opcional per a les persones físiques), fent un "click" al botó «Accés al tràmit telemàtic» que trobareu a la part inferior d'aquest tràmit. Per poder fer aquest tipus de tràmit, heu de disposar de certificat digital, DNI electrònic o cl@ave permanente.


b) De manera presencial (només per a persones físiques), a qualsevol de les oficines de registre de l'Administració Autonòmica, de l'Administració General de l'Estat, de la resta de comunitats autònomes o de les entitats que integren l'Administració Local. Podeu consultar les adreces de totes les oficines de l'Administració Autonòmica.


c) A més, també podeu enviar la documentació per correu postal (només per a persones físiques). En aquest cas, heu de presentar els documents dins un sobre obert, a fi que el personal de l'oficina de Correus hi pugui indicar, mitjançant el segell oficial, el lloc, la data i l'hora exacta en què s'ha efectuat el registre. Aquestes dades també quedaran anotades en el resguard justificatiu de la presentació.


*Els subjectes als quals fan referència els apartats 2 i 3 de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, estan obligats a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les administracions, per la qual cosa, de conformitat amb el que estableix l'article 68.4 de la Llei esmentada, si algun d'aquests subjectes presenta la seva sol·licitud presencialment, l'administració pública l'ha de requerir que l'esmeni presentant-la per via electrònica.

Òrgan competent per a la tramitació

Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural

X

SOL·LICITUD D'AUTORITZACIÓ PRÈVIA I EXPRESSA DE PROCEDIMENTS

Documentació a presentar

Les sol·licituds d'autorització prèvia i expressa de procediments han d'anar acompanyades de la següent documentació:

1. Memòria descriptiva del procediment, en la qual s'ha de fer constar:

a) La denominació del procediment que es preveu realitzar.

b) Els objectius que es persegueixen.

c) La metodologia del procediment. En cas que les directrius d'un procediment estiguin publicades amb caràcter oficial o hagin estat oficialment validades, es considera complert aquest aspecte, sempre que s'aporti una còpia de la publicació o validació corresponent.

d) Justificació de la necessitat d'utilitzar animals per a l'obtenció dels resultats perseguits amb el procediment.

e) L'espècie i el nombre d'animals que es preveu utilitzar.

f) La durada del procediment i, si s'escau, freqüència de realització prevista.

g) Data prevista d'inici i data prevista de finalització del procediment

h) Destí final dels animals i, en el cas de sacrifici, el mètode utilitzat.

i) La identificació del personal investigador responsable del procediment.

j) Les dades del centre responsable de l'estabulació dels animals durant el procediment, fent-hi constar el seu número de registre corresponent. Qualsevol canvi d'ubicació dels animals en un altre centre registrat ha de quedar reflectit en el llibre de registre d'aquests.

2. Els centres de titularitat estatal han de presentar un informe del comitè ètic.

3. Circumstància per la qual es necessita l'autorització prèvia i expressa de l'autoritat competent, i la seva justificació.

Forma de presentació

D'acord amb el que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, podeu presentar els documents adreçats als òrgans de l'Administració autonòmica mitjançant els canals següents (entre d'altres):


a) De manera telemàtica per mitjà del Registre electrònic comú (REC) de l'Administració General de l'Estat (https://rec.redsara.es) (obligatori per als subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb les administracions per l'article 14,2 i 3 de la llei 39/2015, d'1 d'octubre, i opcional per a les persones físiques). Per poder dur a terme un registre mitjançant el REC cal disposar d'un certificat electrònic, DNI electrònic o cl@ve permanente.


b) De manera presencial (només per a persones físiques), a qualsevol de les oficines de registre de l'Administració autonòmica, de l'Administració General de l'Estat, de la resta de comunitats autònomes o de les entitats que integren l'Administració local. Podeu consultar les adreces de totes les oficines de l'Administració autonòmica.


c) A més, també podeu enviar la documentació per correu postal (només per a persones físiques). En aquest cas, heu de presentar els documents dins un sobre obert, a fi que el personal de l'oficina de Correus hi pugui indicar, mitjançant el segell oficial, el lloc, la data i l'hora exacta en què s'ha efectuat el registre. Aquestes dades també quedaran anotades en el resguard justificatiu de la presentació.


*Els subjectes als quals fan referència els apartats 2 i 3 de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, estan obligats a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les administracions, per la qual cosa, de conformitat amb el que estableix l'article 68.4 de la Llei esmentada, si algun d'aquests subjectes presenta la seva sol·licitud presencialment, l'administració pública l'ha de requerir que l'esmeni presentant-la per via electrònica.

Òrgan competent per a la tramitació

Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural

Informació sobre protecció de dades

X

De conformitat amb el reglament (UE) 2016/679 i la legistació vigent en matèria de protecció de dades, s’informa del tractament de les dades personals que conté aquest tràmit

Finalitat

Tramitació del procediment

Destinatari

No se cediran dades a tercers tret d'obligació legal

Drets

Drets d'accés, de rectificació, de supressió, de limitació, de portabilitat, d'oposició i de no inclusió en tractaments automatitzats, com s'explica en la informació addicional