Les relacions sexuals són comportaments eròtics. Poden ser gratificants i plaents, però també poden no ser-ho. Perquè una relació sexual sigui satisfactòria, tant durant la relació com després, ha de ser: desitjada, consentida i segura.
Una relació sexual segura és aquella en què es minimitza el risc de patir:
Per a cada un d’aquests riscs hi ha mesures que ens permeten minimitzar-los. Aplicar-les de forma correcta depèn d’una sèrie de factors que poden influir, de manera important, en el nostre comportament. Aquest factors són els següents:
Infravaloració del risc personal
Es refereix a la tendència natural de pensar que no estam en risc o que, si no ens ha passat res sense prendre mesures de prevenció, mai no ens passarà res. Les persones som vulnerables per naturalesa i reconèixer aquesta vulnerabilitat és un signe de bona salut. Només si ens reconeixem vulnerables podem prendre les decisions adequades per protegir-nos dels riscs.
Mancances en els coneixements de quins són els riscs i de les mesures de prevenció
És imprescindible saber quins són els riscs als quals ens exposam durant les relacions sexuals i quines són les mesures de prevenció. La informació ha de ser correcta i completa i per això és necessari que les fonts d’informació siguin fiables.
Mancances d’habilitats per utilitzar els mètodes de prevenció
Les habilitats per utilitzar correctament els mètodes de prevenció també són imprescindibles. Des d’aquest punt de vista són importants les mesures de conservació i utilització, les dates de caducitat i la idoneïtat del mètode en cada situació.
Dificultats per accedir als mètodes de prevenció
Això pot passar quan l’encontre sexual és inesperat, per la inexistència de mètodes preventius en l’entorn proper o també quan l’accés als mètodes de prevenció és difícil a causa del preu o a l’accessibilitat al lloc de venda (sia perquè és lluny, per l’horari de venda...).
És convenient anticipar-se a les situacions, pensar que és possible iniciar una relació sexual de forma inesperada i procurar tenir preservatius a mà. El preservatiu és l’únic mètode que protegeix de les ITS i dels embarassos no desitjats. Quan no es té un preservatiu a mà, es pot gaudir de la relació sexual sense penetració o posposar la relació.
Dificultats per utilitzar les habilitats socials (comunicació efectiva) i l’assertivitat sexual
Expressar els sentiments i les emocions és molt important. Una relació sexual ens ha de produir emocions i sentiments plaents. Si no és així, hem d’interpretar que alguna cosa no va bé i que estam en una situació de vulnerabilitat.
Les habilitats socials i l’assertivitat sexual són necessàries per parlar, abans de mantenir una relació sexual, i negociar l’ús del preservatiu. Algunes situacions poden influir de manera negativa a l’hora de fer servir aquestes habilitats:
Vivència negativa del preservatiu
Es pot dir que és un clàssic considerar el preservatiu com un obstacle per sentir plaer (disminueix el contacte íntim, és incòmode...) i perquè la relació es desenvolupi sense interrupcions (trenca el moment, baixa l’erecció...).
Introduir el preservatiu en el joc sexual (n’hi ha de moltes mides, colors, textures...) i considerar que el preservatiu permet deixar-se dur amb més facilitat és signe de confiança i de bona entesa entre la parella sexual i dona tranquil·litat en els dies següents a la relació.
Consum d’alcohol o altres drogues
Sota l’efecte de l’alcohol i/o altres drogues, disminueix la nostra capacitat d’avaluar riscs, augmenten la impulsivitat i la confiança, disminueix la capacitat de control i minven les habilitats manuals per utilitzar el preservatiu.
Algunes drogues poden despertar actituds agressives i provocar relacions sexuals violentes. També pot disminuir la capacitat de detectar situacions perilloses i ens convertim en una presa fàcil per als agressors.