Diversitat sexual i de gènere

Diversitat sexual

Els nostres caràcters sexuals es desenvolupen des d’abans del naixement en un procés continu que es denomina procés de sexuació. En aquest procés, també construïm la forma d’expressar la nostra sexualitat. Cada persona és, se sent i es manifesta en tots els aspectes de la seva vida de forma única i irrepetible. Per això es diu que hi ha tantes sexualitats com persones.

Sexe, intersexualitats i gènere

El sexe el conformen les característiques biològiques del nostre cos (fisiològiques, anatòmiques, cromosòmiques i hormonals). El sexe es determina segons com són els genitals externs d’una persona per poder-li assignar en el moment que neix la categoria de dona o d’home (dimorfisme sexual).

Les intersexualitats són una varietat de condicions corporals, les quals, una persona neix amb característiques sexuals (cromosomes, genitals, gònades, nivells hormonals…) que semblen no encaixar en el que es considera típicament masculí o femení. Aquestes condicions moltes vegades són visibles des del naixement, però en altres ocasions es desenvolupen més tard, normalment en la pubertat o l'adolescència.


El gènere és una construcció social i cultural binària (masculí i femení). Es defineix com l’assignació de rols, comportaments i expectatives que cada societat i cultura espera de cada persona com a home o com a dona. Inclou la forma de vestir, de relacionar-se, d’assumir responsabilitats socials, familiars i professionals.


Encara persisteix la creença errònia que els homes han de tenir expressions i comportaments “masculins” i les dones “femenins”, però no hi ha cap evidència que ens indiqui que això hagi de ser així.
 

No hi ha una sola manera de ser dona ni una sola manera de ser home

    

L’orientació sexual, la identitat de gènere i l’expressió de gènere

L’orientació sexual té a veure amb les persones cap a les quals orientam el nostre desig (afectiu–sexual). Segons cap a qui ens sentim atretes, les persones ens podem identificar com:

  • Heterosexuals: persones que senten atracció cap a persones del sexe/gènere contrari al seu.
  • Homosexuals: persones que senten atracció cap a persones del mateix sexe/gènere (gais en el cas dels homes i lesbianes en el de les dones).
  • Bisexuals: persones que senten atracció cap a dones i cap a homes.
  • Pansexuals: persones que senten atracció cap a persones més enllà del sexe o gènere.
  • Asexuals: persones que no senten atracció sexual cap a altres persones, encara que sí poden sentir desig sexual, tenir relacions sexuals, fantasies sexuals i vinculació afectiva.
  • Altres...


La identitat sexual o gènere és el sentiment íntim de ser home, dona, les dues coses o cap d'elles. No es correspon necessàriament al sexe assignat en néixer. Segons la nostra identitat, les persones podem definir-nos, o no, com:

  • Cis: una persona cisgènere o cissexual és aquella que la seva identitat de gènere i el sexe biològic coincideix amb el que se li va assignar en néixer.
  • Trans+: persona que s'identifica amb un sexe diferent o que expressa la seva identitat sexual de manera diferent del sexe que li van assignar en néixer (transgènere, transsexual, no binari, gènere fluid, queer…). S'utilitza el terme Trans+, amb el símbol + i en ocasions amb el símbol *, com una manera de fer visible la diversitat.
      

Hi ha múltiples maneres d’identificar-se que van més enllà de les dues identitats rígides dona–home lligades a dos sexes biològicament diferenciats

   Modificar, o no, el cos a través de la cirurgia o un tractament hormonal és una decisió personal

   
L’expressió de gènere és la manera que tenim de mostrar-nos al món i inclou el nom, la forma de xerrar, la forma de vestir, els nostres gests, com ens movem, com ocupam l’espai, quins són els nostres gusts, etc.

  

Independentment de l’orientació sexual, cada persona es pot identificar amb un determinat gènere i tenir una determinada expressió de gènere

  

L’article 4 de la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar la LGTBI fòbia, a les definicions, estableix:

El terme LGTBI s’ha d’entendre de manera inclusiva i extensiva per referir-se a les persones lesbianes, gais, trans+, bisexuals i intersexuals, així com a la resta de persones que no s’identifiquen exactament amb aquests termes, però que pateixen discriminació i violència per la seva orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. En aquest sentit, s’hi han de sentir representades també altres realitats de la diversitat sexual i de gènere que estan fora de l’heteronormativisme, definides i expressades amb termes com: queer, travestí, asexuals, pansexuals, etc.

La societat i la diversitat sexual i de gènere

En la nostra societat s’han produït avenços importants pel que fa a l’acceptació de la diversitat sexual i de gènere; fins i tot s’han publicat lleis autonòmiques que reconeixen drets per al col•lectiu de lesbianes, gais, trans+, bisexuals i intersexuals. Això facilita que cada vegada més les persones puguin expressar-se lliurement en relació amb la seva afectivitat i la seva sexualitat, així com autodeterminar el seu gènere sense l’obligació de tenir cap diagnòstic ni cap tractament mèdic, i sense haver de modificar el seu cos.  

Tot i així, l’LGTBI fòbia social (lesbofòbia, homofòbia, transfòbia i bifòbia) encara no està erradicada, ja que continua havent-hi persones, de qualsevol edat, que han patit, pateixen o estan en risc de patir insults, burles o agressions per raó de la seva orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.  


La Llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI defineix les polítiques públiques que garantiran els drets de les persones LGTBI+ i remou els obstacles que els impedeixen exercir plenament la seva ciutadania.


A la nostra comunitat autònoma, la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar la LGTBI fòbia, sorgeix arran de la vulneració de drets que hi havia i continua havent-hi per raó de l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere a les Illes Balears.

A través de la Direcció General per a la Igualtat real i efectiva de les persones LGTBI+ del Ministeri d'Igualtat, es duu a terme la protecció de la Diversitat Sexual i la defensa dels Drets de les persones LGTBI+. Aquesta Direcció General compta amb un servei gratuït, que funciona les 24 hores de dia durant tot l'any, d'informació, assessorament jurídic i atenció psicosocial immediata especialitzada enfront de totes les formes de violència per LGTBIfobia, a través del telèfon 028, correu electrònic 028-online@igualdad.gob.es o el xat 028.

La guia “Diversitat per Dret” elaborada per Ben Amics, Associació LGTBI de les Illes Balears, amb el suport de la Conselleria de Presidència, pot facilitar el coneixement dels drets que atorga la Llei 8/2016 a les persones LGTBI i a la resta de la ciutadania, així com servir d’eina per a les persones professionals dels àmbits i sectors que poden tenir una incidència més gran en el tracte directe amb persones en situacions de vulnerabilitat i/o discriminació (laboral, educació, salut, serveis socials, justícia i cossos de seguretat, esport i lleure, i comunicació).

 

Serveis i competències en matèria de polítiques LGTBI a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears estan regulades en el Decret 47/2018, de 21 de desembre, efectiu l'1 de gener de 2019

Si necessitau ampliar informació o teniu algun dubte, podeu contactar amb el Servei de Coordinació i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere de la Conselleria de Famílies i Afers Socials
a/e:  serveilgtbi@caib.es
a/e: lcastells@dgmenors.caib.es
Tel.: 971 17 71 57 de dilluns a divendres laborables de 8.00 h a 14.30 h


A les Illes Balears disposam dels recursos següents:

  • Consulta d'Indentitat de Gènere (CDIG), a l’Hospital Universitari Son Espases, que ofereix atenció, orientació, assessorament i acompanyament psicoterapèutic, tant a la població infantil i adolescent (telèfon: 871 20 50 80/81/82) com a les persones adultes (telèfon: 871 20 62 43). Es pot demanar cita directament, per telèfon i mitjançant el correu electrònic consultaidentitat.genere@ssib.es
  • Servei d’atenció integral a persones LGTBI i a les seves famílies que ofereix una atenció social, jurídica i psicològica, així com assessorament en diversitat sexual i de gènere als professionals que ho sol·licitin. Aquest servei depèn del Servei de Coordinació i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere de la  Direcció general d’Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat de la Conselleria de Famílies i Afers Socials, que és l’òrgan coordinador de les polítiques públiques LGTBI. Telèfon: 971 17 71 62. A/e: serveilgtbi@caib.es
  • Servei d'atenció telefònica  LGTBI 971 177 157 per a persones que pateixen discriminació o violència per raó de la seva orientació o identitat sexual o de gènere o expressió de gènere. L’horari d’atenció és de 8:00 h a 14:30 h.
  • SAI LGTBI, Servei d’Atenció Integral  per a persones que pateixen discriminació o violència per raó de la seva orientació o identitat de sexe o de gènere o d’expressió de gènere a més d’atendre demandes relacionades amb la diversitat sexual i de gènere de familiars i professionals. Podeu contactar amb aquest servei a les diferents Illes:

Així mateix, disposam dels protocols i guies següents

Guia de recomanacions al bon tracte de les persones LGTBI en l'entorn laboral

Protocol integral d'atenció sanitària de persones trans* a les Illes Balear

Protocol d’acompanyament a l’alumnat trans*. Resolució de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa de 26 de juny de 2020

Protocol de prevenció i actuació enfront de casos d’assetjament sexual, assetjament per raó de sexe i assetjament per motiu d’orientació sexual de la Universitat de les Illes Balears (UIB). La UIB disposa també d’una guia i d’un tríptic sobre aquests temes

Podeu trobar més informació en els enllaços següents:

Illes Balears

Nacionals


Internacionals