Ajudes de Formació de Professorat Universitari (FPU-CAIB) 2025

La Conselleria d'Educació i Universitats, publica en el BOIB número 167 de 21 de desembre de 2024 la Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual es convoquen vuit ajudes de formació de professorat universitari (FPU) per a àrees amb dèficit estructural de personal acreditat a la Universitat de les Illes Balears, així com les corresponents subvencions per a taxes acadèmiques, que facilitin la futura incorporació de doctors al sistema balear d'educació superior i d'investigació científica.

Ajudes susceptibles de rebre finançament amb el Factor d’Insularitat (RDL 4/2019).

Text de la convocatòria: PDF  BOIB núm. 167 de 21/12/2024.

Modificació de la convocatòria de data 11 de febrer: PDF BOIB núm. 19 de 11/02/2025.

Pàgina Web  Accés al procediment publicat a la Seu Electrònica de la CAIB Pàgina Web 

Descripció: Concessió d'Ajudes per a contractes predoctorals per a la consecució del títol de Doctor/a.

Són ajudes destinades a la formació investigadora en programes de doctorat per a la consecució del títol de doctor i l'adquisició de competències docents universitàries en àrees amb dèficit estructural de personal acreditat a la Universitat de les Illes Balears, que facilitin la futura incorporació de doctors al sistema balear d'educació superior i d'investigació científica.

També forma part de l'objecte de les ajudes atorgar subvencions destinades a cobrir les taxes acadèmiques per al personal investigador en formació. El concepte de taxes acadèmiques inclou la tutela acadèmica de doctorat, l'obertura i el manteniment de l'expedient, i la defensa de la tesi doctoral.

Les àrees amb dèficit estructural de personal acreditat a la Universitat de les Illes Balears són:

Medicina; Infermeria; Ciències Matemàtiques i Informàtica; Enginyeria Industiral i de la Construcció; Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació; Dret Públic; Dret Privat, i Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica, en l'orientació d'Estudis Anglesos.

Beneficiaris: Persones amb titulació oficial universitària que, en la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds, reuneixin els requisits especificats en la convocatòria.


PUBLICACIÓ DE LA PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DE CONCESSIÓ o D'EXCLUSIÓ D'AJUDES DE FORMACIÓ DE PROFESSORAT UNIVERSITARI PER A L'ANY 2025 (FPU-CAIB)

En data 24 de juny de 2025 es publica la proposta de resolució del director general d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors, per la qual es concedeixen, s'autoritza i disposa la despesa, o s'exclouen ajudes de formació de professorat universitari per a àrees amb dèficit estructural de personal acreditat (FPU-CAIB 2025).

Text de la proposta de resolució:   15._Proposta_de_resolucio_concessio-_AD_-_exclusio_FPU_2025_per_publicar_DNI_ocult_ca.pdf  Proposta de resolució de concessió o exclusió de les ajudes FPU-CAIB 2025

En la proposta de resolució de les Ajudes FPU-CAIB 2025 s'indica la puntuació obtinguda dels candidats a les fases d'avaluació, i es proposa:

1. Concedir una subvenció a la Universitat de les Illes Balears per dur a terme vuit contractes predoctorals en concepte d'ajudes de formació de professorat universitari per a àrees amb dèficit estructural de personal acreditat (FPU-CAIB 2025) als candidats que figuren a l'Annex 1.

- Les persones proposades com a beneficiàries de les ajudes FPU-CAIB 2025 han de presentar la documentació següent i ha d'anar adreçada al director general d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors:

a) Un escrit d'acceptació de l'ajuda, signat pel candidat.

b) Un escrit de la UIB en què s'accepti l'ajuda.

c) L'acreditació d'haver formalitzat la matrícula en un programa de doctorat oficial per a l'any acadèmic 2024-2025.

Termini de presentació de documentació de les persones proposades com a beneficiàries: Des del 25 de juny fins al 4 de juliol de 2025.

2. Excloure de les ajudes FPU-CAIB 2025 els sol·licitants que figuren a l'Annex 2, així com de les corresponents subvencions per a taxes acadèmiques, per manca de disponibilitat pressupostària.

- En el cas de que es produeixin baixes o renúncies entre el personal investigador en formació de nova concessió (beneficiaris Ajudes FPU-CAIB 2025) durant els dotze primers mesos de gaudi de l'ajuda, les baixes o renúncies les podran cobrir els candidats consecutius de la llista de l'Annex 2.

- En aquests casos, el període de gaudi de l'ajuda comprendrà el temps restant fins que es completin els quatre anys de la durada prevista inicialment.

3. Excloure de les ajudes FPU-CAIB 2025 els sol·licitants que figuren a l'Annex 3, amb indicació del motiu d'exclusió i indicant la puntuació obtinguda a les fases d'avaluació.

Els candidats proposats poden presentar al·legacions mitjançant el tràmit telemàtic disponible al procediment publicat a la Seu Electrònica de la CAIB.

TERMINI DE PRESENTACIÓ D'AL·LEGACIONS: Des del 25 de juny fins al 4 de juliol de 2025.


Informació addicional de les Ajudes de Formació de Professorat Universitari (FPU-CAIB) 2025:

Formalització dels ajuts: Mitjançant contracte predoctoral en formació amb la UIB. La formalització del contracte s'ha de fer per escrit. El contracte ha d'indicar la durada, la retribució de l'investigador i la data d'incorporació efectiva al lloc de feina, i ha de fer referència expressa al finançament amb càrrec a aquesta convocatòria.

Incorporació dels investigadors a la UIB: 1 de setembre de 2025.

Període per gaudir l'ajuda: 48 mesos comptadors a partir de la data d'incorporació.

Durada del contracte: Màxim quatre anys. Si el contracte es concerta amb una persona amb discapacitat, la durada màxima pot arribar a sis anys, incloses les pròrrogues.

Les sol·licituds se sotmetran a una avaluació de dues fases, una d'externa i una altra d'interna.

La fase 1 o avaluació externa és a càrrec de l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears (AQUIB), i serà executada per persones expertes externes a la Comunitat Autònoma. Els criteris d'avaluació són els següents: a) Criteris relatius al candidat; b) Criteris relatius al grup de recerca; c) Criteris relatius a la qualitat del projecte. En aquesta fase s'ha d'obtenir una puntuació igual o superior a 50 punts.

La fase 2 o selecció interna és a càrrec de la Comissió de Selección Interna. L'avaluació interna consisteix en una entrevista personal en què el candidat ha de defensar el projecte de tesi. L'entrevista és presencial i no s'admeten videoconferències. El fet de no assistir a l'entrevista és motiu d'exclusió del procés selectiu. En aquesta fase s'ha d'obtenir una puntuació igual o superior a 15 punts.

La puntuación final serà la suma de les puntuacions obtingudes en la fase 1 i 2.