banner_millora.png

Convocatòria de subvencions per finançar actuacions per a la millora de la competitivitat i la capacitat d’adaptació del territori de les Illes Balears en l’àmbit turístic

Actuacions subvencionables

1. Les actuacions subvencionables en funció dels diferents programes són les següents:

A. Programa 1:

a) Les infraestructures públiques, amb especial atenció a la millora de l'atractiu dels espais públics per a promoure el turisme, la gestió mediambiental i el tractament de residus, la promoció de la mobilitat sostenible, així com a la requalificació d'infraestructura turística obsoleta.

b) El reforç dels serveis públics en zones d'especial influència turística, en particular, els serveis administratius, de seguretat i sanitaris.

c) La creació d'incentius per a facilitar la connectivitat i perquè les empreses turístiques operin fora de la temporada alta.

d) El desenvolupament de productes turístics alternatius i la modernització de l'oferta turística.

e) La promoció com a destinacions turístiques d'interès històric-cultural.

f) La formació, posant l'accent principalment en la formació juvenil vinculada al sector turístic.

g) Les promocions estratègiques adaptades a les diferents estacions de l'any, amb especial èmfasi en les estratègies de comercialització en línia, l'accessibilitat lingüística, la capacitat proactiva en eines multimèdia i la gestió de les relacions amb els clients institucionals.

 

B. Programa 2:

a) Millora de zones d’excessos o zones saturades i madures mitjançant la compra d'establiments d'allotjament turístic.

b) Projectes de regeneració i renaturalització de zones turístiques.

c) Incentius a la baixa de places turístiques d'allotjament.

Les actuacions del Programa 2 s’han d’executar necessàriament dins els límits de les zones d’excessos o zones saturades i madures definides a la normativa turística vigent en el moment d’aprovació de la convocatòria.

2. No seran subvencionables aquelles actuacions que no respectin plenament les normes i prioritats de la Unió Europea en matèria climàtica i mediambiental i el principi de «no causar un perjudici significatiu» en el sentit de l'article 17 del Reglament (UE) 2020/852 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juny de 2020, conforme amb el que s'estableix en l'annex a aquest reial decret.


Beneficiaris

a) Pel que fa al Programa 1: les entitats locals de les Illes Balears a què es fa referència en els articles 1 i 2 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

 

b) Pel que fa al Programa 2: les entitats locals de les Illes Balears esmentades al punt anterior, i que a la vegada, estiguin incloses dins les zones excessos, zones saturades i madures definides a la normativa turística vigent en el moment de la publicació de la convocatòria i que són: Calvià, Llucmajor,  Manacor, Palma, Sant Antoni de Portmany, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera.

 


Intensitat de la subvenció

1. La intensitat de l’ajuda és el 100% de les despeses subvencionables del projecte.

2. Les entitats sol·licitants estan subjectes als límits següents:

 

A. Programa 1:

a. No s’estableix un nombre màxim de sol·licituds per entitat sol·licitant. En cada sol·licitud les actuacions per les quals se sol·licita l’ajut s’han d'enquadrar en només una de les lletres previstes en la lletra A de l’apartat d’actuacions subvencionables.

b. S'estableix un límit global d’ajuts per import de 10.000.000 d’euros per a cada entitat beneficiària, independentment del número de sol·licituds que hagi presentat.

B. Programa 2:

a. No s’estableix un nombre màxim de sol·licituds per entitat sol·licitant. En cada sol·licitud les actuacions per les quals se sol·licita l’ajut s’han d'enquadrar en només una de les lletres previstes en la lletra B de l’apartat d’actuacions subvencionables.

b. No s'estableix cap límit global d’ajuts per a cada entitat beneficiària, independentment del número de sol·licituds que hagi presentat, més enllà de la limitació pressupostària prevista en la convocatòria.

3. De forma general i pels dos programes, l’import sol·licitat per l’entitat a cada sol·licitud no pot superar el cost de l'actuació objecte de subvenció.

4. Seran excloses, prèvia audiència dels sol·licitants, les sol·licituds en les que de la memòria explicativa de l’actuació a subvencionar es desprengui de manera manifesta la impossibilitat de desenvolupar l’actuació en el termini d’execució previst en la convocatòria.


Crèdit pressupostari

Programa 1: 44.500.000 d’euros.

Programa 2: 15.988.033 d’euros.

 


Incompatibilitat amb altres subvencions

Aquesta subvenció no és compatible amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats finançats amb càrrec als pressuposts públics, amb l’objectiu de garantir l’absència del doble finançament.

 


Selecció de les persones beneficiàries

1. La selecció de les entitats beneficiàries de les ajudes s’ha de realitzar mitjançant el procediment de concurrència competitiva. Es valoraran totes les sol·licituds que compleixin amb els requisits. En conseqüència, l'avaluació de les sol·licituds donarà lloc a l'establiment d'una prelació entre aquestes, d'acord amb els criteris de valoració establerts en el punt següent. Se seleccionaran aquelles sol·licituds que hagin obtingut major puntuació fins a esgotar el límit del crèdit disponible en la convocatòria.

2. Les actuacions subvencionables es valoraran de la forma següent:

A. Programa 1:

a) Les infraestructures públiques, amb especial atenció a la millora de l'atractiu dels espais públics per a promoure el turisme, la gestió mediambiental i el tractament de residus, la promoció de la mobilitat sostenible, així com a la requalificació d'infraestructura turística obsoleta: 7 punts.

b) El reforç dels serveis públics en zones d'especial influència turística, en particular, els serveis administratius, de seguretat i sanitaris: 6 punts.

c) La creació d'incentius per a facilitar la connectivitat i perquè les empreses turístiques operin fora de la temporada alta: 5 punts.

d) El desenvolupament de productes turístics alternatius i la modernització de l'oferta turística: 4 punts.

e) La promoció com a destinacions turístiques d'interès històric-cultural: 3 punts.

f) La formació, posant l'accent principalment en la formació juvenil vinculada al sector turístic: 2 punts.

g) Les promocions estratègiques adaptades a les diferents estacions de l'any, amb especial èmfasi en les estratègies de comercialització en línia, l'accessibilitat lingüística, la capacitat proactiva en eines multimèdia i la gestió de les relacions amb els clients institucionals: 1 punt.

B. Programa 2:

a) Actuacions orientades en la millora de zones d’excessos o zones saturades i madures mitjançant la compra d'establiments d'allotjament turístic: 3 punts.

b) projectes de regeneració i renaturalització de zones turístiques: 2 punts.

c) incentius a la baixa de places turístiques d'allotjament: 1 punt.

3. En el cas que la valoració de diferents sol·licituds sigui la mateixa, el percentatge de despesa executada i pagada sobre el total del projecte serà el criteri de desempat. En concret, l’ordre de prelació entre els empatats serà el següent:

1r) Projectes en els que s’ha executat i pagat el 100 % del projecte presentat.

2r) Projectes en els que s’ha executat i pagat almenys el 75 % del projecte presentat.

3r) Projectes en els que s’ha executat i pagat almenys el 50 % del projecte presentat.

4rt) Projectes en els que s’ha executat i pagat almenys el 25 % del projecte presentat

5è) Projectes en els que s’ha executat i pagat menys del 25% del projecte.

4. Si tot i aplicar el criteri previst en el punt anterior l’empat entre projectes persisteix es valoraran els projectes empatats i se’ls atorgarà la puntuació que correspongui d’acord amb els criteris següents. Una vegada puntuats, la puntuació obtinguda determinarà l’ordre de prelació entre els projectes empatats:

a) Contribució a la protecció, preservació, modernització i recuperació del medi natural, rural, agrari i marí: 2 punt.

b) Foment de la desestacionalització, creació i activació de productes turístics practicables en temporada baixa, i promoció del turisme sostenible i de temporada baixa: 1 punt.

c) Recuperació i rehabilitació del patrimoni històric i cultural: 2 punt.

d) Impuls de la recerca científica, desenvolupament i innovació tecnològica (R+D+I) que contribueixin a la diversificació econòmica o la lluita contra el canvi climàtic: 1 punt.

e) Millora de la formació i la qualitat de l’ocupació. Foment de l’ocupació en

temporada baixa: 1 punt.

5. Finalment, si així hi tot persisteix un empat, l’últim criteri de desempat serà l’ordre d’entrada de les sol·licituds.

6. En el cas que el crèdit disponible no sigui suficient per atendre la sol·licitud que pertoqui segons l’ordre anterior, es proposarà a aquesta entitat si accepta l’import disponible.

Si l’entitat accepta l’import proposat, aquesta haurà d’assumir amb fons propis l’import no subvencionat per executar l’actuació presentada. En canvi, si l’entitat no l’accepta, es proposarà a l’entitat següent, i així fins que s’esgoti el crèdit o les sol·licituds presentades.

 


Termini de presentació de les sol·licituds

1. El termini per presentar les sol·licituds és d’un mes des de l'endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

2. Una vegada hagi finalitzat el termini de presentació de sol·licituds i la suma dels imports dels ajuts sol·licitats sigui menor que el crèdit previst, mitjançant una resolució del conseller de Turisme, Cultura i Esports es poden obrir nous terminis de presentació de sol·licituds. Les sol·licituds noves que es puguin presentar només seran valorades una vegada s’hagin resolt les sol·licituds presentades en l’anterior termini de presentació de sol·licituds.


Documentació necessària per a la presentació de la sol·licitud

1. Formulari de sol·licitud

2. Memòria explicativa de l’actuació a subvencionar, que inclogui, com a mínim:

- La descripció de l’actuació i la justificació del seu interès.

- La vinculació amb l’actuació subvencionable prevista en l’apartat 5 d’aquesta convocatòria.

- El procediment i el cronograma detallat per dur a terme l’actuació.

- El pressupost previst i detallat de l’actuació.

En el cas que l’actuació s’hagi iniciat amb anterioritat a la presentació de la sol·licitud, aquesta memòria ha d’incloure les actuacions ja executades amb indicació del percentatge de despesa executada i pagada sobre el total del projecte fins el moment de presentar la sol·licitud i les que quedin pendents d’executar, amb el detall establert en aquest punt.

 


Execució de les actuacions

El termini per a l'execució de les actuacions subvencionables s’inicià el 30 de desembre de 2022 i finalitza el 31 de desembre de 2024. (Termini de finalització de l'execució modificat a 31 de maig de 2025 per l'ordre 26/2024, de 22 de juliol, de modificació de la convocatòria)


Justificació de la subvenció

El termini per a la justificació de la subvenció finalitza el 28 de febrer de 2025. (Modificat a 15 de juny de 2025 per l'ordre 26/2024, de 22 de juliol, de modificació de la convocatòria)

Model_cartell_permanent_Entitats_locals.ppt Model_cartell_permanent_Entitats_locals.ppt


Pagament de la subvenció

El pagament de la subvenció s'ha de fer de manera anticipada, en concepte de bestreta del 100 % de l'import de la subvenció, sense aportació de garantia, i s'ha de tramitar d'ofici amb la resolució de concessió de la subvenció.


12376.pdf CONVOCATÒRIA PUBLICADA

46._BOIB_cat_Modificacio_Ordre_entitats_locals.pdf ORDRE 26/2024 DE MODIFICACIÓ DE LA CONVOCATÒRIA



Pàgina Web ENLLAÇ AL TRÀMIT TELEMÀTIC


fons_europeus-pie_DGT_2024_dgt.png