baner_projectes_dr-d-i_2024.jpg

Ordre del conseller de Turisme, Cultura i Esports per la qual s'estableixen les bases reguladores i s'aprova la convocatòria per a la concessió d'ajudes per finançar projectes innovadors a través de la cooperació amb l'objectiu de cercar, implementar i digitalitzar solucions innovadores sostenibles en els establiments turístics de les Illes Balears, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea Next Generation EU

Programes

La convocatòria tendrà 2 programes:

a) Programa I_ Investiga: Projectes de recerca, desenvolupament, transferència de tecnologia amb l'objectiu final de trobar solucions innovadores sostenibles pel sector turístic de les Illes Balears en el marc del Component C14.I1 Transformació del Model Turístic cap a la sostenibilitat, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. L’import econòmic d’aquest programa serà la suma de les actuacions a), c) i d) per un total de 8.152.302,21€.

b) Programa II_ Innova: Projectes d'innovació amb l'objectiu final implementar i digitalitzar solucions innovadores sostenibles en els establiments turístics de les Illes Balears en el marc del Component C14.I1 Transformació del Model Turístic cap a la sostenibilitat, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. L’import econòmic d’aquest programa serà la suma de les actuacions b) i e) per un total de 5.480.000€.


Actuacions

a) Programa I - Investiga:

- Recerca fonamental

- Recerca industrial

- Desenvolupament experimental

- Estudis de viabilitat

Les definicions de les actuacions subvencionables es corresponen a les definicions previstes en l’article 2 del Reglament (UE) 651/2014:

Recerca fonamental:  treballs experimentals o teòrics empresos amb l'objectiu primordial d'adquirir nous coneixements sobre els fonaments subjacents dels fenòmens i fets observables, sense perspectives d'aplicació o utilització comercial directa.

● Recerca industrial: la recerca planificada o els estudis crítics encaminats a adquirir nous coneixements i aptituds que puguin ser útils per a desenvolupar nous productes, processos o serveis, o permetin millorar considerablement els ja existents; comprèn la creació de components de sistemes complexos i pot incloure la construcció de prototips en un entorn de laboratori o en un entorn amb interfícies simulades amb els sistemes existents, així com línies pilot, quan sigui necessari per a la recerca industrial i, en particular, per a la validació de tecnologia genèrica.

● Desenvolupament experimental: l'adquisició, combinació, configuració i ús de coneixements i tècniques ja existents, d'índole científica, tecnològica, empresarial o d'un altre tipus, amb vista a l'elaboració de productes, processos o serveis nous o millorats; pot incloure també, per exemple, activitats de definició conceptual, planificació i documentació de nous productes, processos o serveis. El desenvolupament experimental podrà comprendre la creació de prototips, la demostració, l'elaboració de projectes pilot, l'assaig i la validació de productes, processos o serveis nous o millorats, en entorns representatius de condicions reals de funcionament, sempre que l'objectiu principal sigui aportar noves millores tècniques a productes, processos o serveis que no estiguin substancialment assentats; pot incloure el desenvolupament de prototips o projectes pilot que puguin utilitzar-se comercialment quan siguin necessàriament el producte comercial final i la seva fabricació resulti massa onerosa per al seu ús exclusiu amb finalitats de demostració i validació; el desenvolupament experimental no inclou les modificacions habituals o periòdiques efectuades en productes, línies de producció, processos de fabricació, serveis existents i altres operacions en curs, encara que aquestes modificacions puguin representar millores d'aquests.

● Estudis de viabilitat: l'avaluació i anàlisi del potencial d'un projecte, amb l'objectiu de donar suport al procés de presa de decisions de manera objectiva i racional descobrint els seus punts forts i febles, i les seves oportunitats i amenaces, així com de determinar els recursos necessaris per a dur-lo a terme i, en última instància, les seves perspectives d'èxit.

Totes aquestes actuacions han de tenir com objectiu final cercar solucions innovadores sostenibles pel territori de les Illes Balears en l'àmbit turístic.

b) Programa II - Innova: Innovació en matèria de processos i organització

Les definició de l'actuació subvencionable es corresponen a les definicions previstes en l’article 2 del Reglament (UE) 651/2014:

● Innovació en matèria d'organització: aplicació d'un nou mètode organitzatiu a les pràctiques comercials, l'organització del centre de treball o les relacions exteriors d'una empresa; no s'inclouen els canvis basats en mètodes organitzatius ja emprats en l'empresa, els canvis en l'estratègia de gestió, les fusions i adquisicions, l'abandó d'un procés, la mera substitució o ampliació de capital, els canvis exclusivament derivats de variacions del preu dels factors, la producció personalitzada, l'adaptació als usos locals, els canvis periòdics de caràcter estacional o altres canvis cíclics i el comerç de productes nous o significativament millorats.

● Innovació en matèria de processos: aplicació d'un mètode de producció o subministrament nou o significativament millorat (inclosos canvis significatius quant a tècniques, equips o programes informàtics); no s'inclouen els canvis o millores d'importància menor, els augments de les capacitats de producció o servei mitjançant la introducció de sistemes de fabricació o logística molt similars als ja utilitzats, l’abandonament d'un procés, la mera substitució o ampliació de capital, els canvis exclusivament derivats de variacions del preu dels factors, la producció personalitzada, l'adaptació als usos locals, els canvis periòdics de caràcter estacional o altres canvis cíclics i el comerç de productes nous o significativament millorats.

Aquestes actuacions han de tenir com objectiu final implementar solucions innovadores sostenibles pel territori de les Illes Balears en l'àmbit turístic.

2. Tant les actuacions del programa I com del programa II han d'estar orientades a donar solucions als objectius de la Llei 8/2012  de 19 de julio del turismo de las Illes Balears ( art. 95):

a) Elevar la sostenibilitat, econòmica, ambiental i social, al màxim nivell.
b) Contribuir des de l'ecodisseny de productes i serveis, l'adopció de noves tecnologies netes i/o l'optimització dels processos de producció i consum, a la regeneració de l'ecosistema i del sistema econòmic i social.
c) Adoptar un compromís d'increment permanent d'eficiència en la gestió dels recursos, per a desvincular el seu ús i consum del creixement econòmic.
d) Augmentar la competitivitat turística des d'una reducció dels costos operatius, l'oferta de productes i serveis ecoinnovadores, la captació de talent, l'enfortiment de les relacions amb els grups d'interès i/o la fidelitat de la marca.
e) Impulsar la diferenciació davant la competència, sent líders sectorials. L'objectiu és que les Illes Balears siguin el primer destí circular.
f) Afavorir la desestacionalització de l'activitat turística per a incrementar la rendibilitat econòmica i social del turisme.
g) Reduir la petjada ambiental de l'activitat turística (petjada de carboni, hídrica i de consum d'energia).
h) Mitigar els riscos associats a una economia lineal: escassetat de recursos i volatilitat de preus, entre altres.
i) Reduir les pèrdues i el desaprofitament d'aliments i materials en les cadenes de producció i consum.
j) Minimitzar els riscos per a la salut humana i el medi ambient.
k) Donar compliment a les normatives sectorials relacionades amb l'economia circular, com per exemple la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.
l) D'acord amb la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, reduir el consum de materials que no es poden reciclar i planificar l'eliminació dels quals no es poden valorar.
m) Reduir el consum energètic en tota la cadena de valor del sistema turístic.

3. Atès el caràcter incentivador de la subvenció, només s’admeten actuacions de les persones beneficiàries de les ajudes iniciades amb posterioritat a la data de presentació de la sol·licitud de la subvenció i no es considera elegible cap cost relatiu a l'execució de l'actuació que hagi estat facturat amb anterioritat.


Incompatibilitat amb altres subvencions

Les ajudes atorgades no podran acumular-se amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats finançats amb càrrec als pressuposts públics.


Crèdit assignat a la convocatòria

Programes subvencionables Quantia (euros)
Programa I - Investiga 8.152.302,21
Programa II - Innova 5.480.000,00
Total 13.632.302,21


Pagament anticipat de la subvenció

El pagament de la subvenció s'ha de fer de manera anticipada, en concepte de bestreta del 100 % de l'import de la subvenció, sense aportació de garantia, i s'ha de tramitar d'ofici amb la resolució de concessió de la subvenció.

El sol·licitant ha de presentar amb la sol·licitud, entre d’altres coses, factura proforma del servei de consultoria triat per a l’elaboració del pla de circularitat.


Selecció dels beneficiaris

La selecció de les persones beneficiàries de les ajudes s’ha de realitzar mitjançant el procediment de concurrència competitiva.


Beneficiaris

Poden ser beneficiaris d'aquestes subvencions::

1) Pel que fa al Programa I_Investiga, qualssevol persona jurídica, pública o privada, que realitzi activitats en matèria de recerca, desenvolupament o innovació.

2) Pel que fa al Programa II_ Innova:

a) Persones inscrites en el corresponent registre insular d'empreses, activitats i establiments turístics de les Illes Balears, amb personalitat jurídica, ja sigui com a propietari o explotador.

b) Agrupacions, associacions o federacions de les persones esmentades al punt anterior.

Pel que fa a les grans empreses únicament podran ser beneficiaris de la subvenció del Programa II si col·laboren de forma efectiva amb una o vàries PYME en l’activitat objecte de subvenció i si les PYME amb les que col·laborin assumeixen un mínim del 30% del total dels costs subvencionables.


Intensitat de l’ajuda

1. La intensitat de l'ajuda per al Programa I - Investiga i el Programa II - Innova, s’estableix d’acord a l’article 25 i 29 del Reglament (UE) 651/2014 respectivament, en funció del tipus de projecte i la persona beneficiària.

En concret, la intensitat de l'ajuda s'ha de determinar aplicant els percentatges següents:

A) Els projectes per al Programa I - Investiga rebran un percentatge sobre el total dels costs subvencionables:

Projecte Intensitat de l'ajuda per una gran empresa Intensitat de l'ajuda per una mitjana empresa Intensitat de l'ajuda per una petita empresa
Recerca fonamental 100%
Recerca industrial 50% 60% 70%
Desenvolupament experimental 25% 35% 45%
Estudis de viabilitat 50% 60% 70%

B) Els projectes per al Programa II - Innnova  rebran un percentatge sobre el total dels costs subvencionables:

Intensitat de l'ajuda per una gran empresa Intensitat de l'ajuda per PYMES
Projectes 15% 50%

Per a la determinació de la tipologia d'empresa s'han de tenir en consideració les definicions contingudes en l'annex I del Reglament 651/2014.


Terminis

- Publicació BOIB:

9 d’abril de 2024

-Presentació de sol·licituds

10/04/2024 a 10/06/2024

- Resolució amb pagament anticipat:

El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és de quatre mesos, comptadors des de la finalització del termini de presentació de sol·licituds.

- Execució:

L'execució de les actuacions subvencionables consisteix en l’execució del projecte presentat. Els projectes objecte de subvenció s’han d’iniciar amb posterioritat a la data de presentació de la sol·licitud.

El termini per a l'execució de les accions subvencionables s'inicia en el moment de presentació de la sol·licitud de subvenció i finalitza el 31 de desembre de 2025.

- Justificació:

2 mesos des de l'endemà de la conclusió del termini d'execució

Model_cartell_permanent_I_D_I.ppt Model_cartell_permanent_I_D_I.ppt



BOIB_Catala.pdf CONVOCATÒRIA PUBLICADA

16._BOIB_Cat._Modificacio.pdf RESOLUCIÓ MODIFICACIÓ CONVOCATÒRIA


Pàgina Web ENLLAÇ AL TRÀMIT TELEMÀTIC


fons_europeus-pie_DGT_2024_dgt.png