Què és el càncer colorectal?
Què és el càncer colorectal i per què apareix?
El càncer colorectal és el càncer que comença a l’intestí gros (còlon) o al recte (part final del còlon). Aquests càncers també es poden anomenar càncer de còlon o càncer de recte, segons el lloc on s’originen. El càncer de còlon i el càncer de recte sovint s’agrupen perquè tenen moltes característiques comunes.
Quasi tots comencen com a pòlips no cancerosos (benignes) al revestiment del còlon o del recte, que amb el temps es converteixen en càncers.
Qui pot patir càncer colorectal?
En poden patir tant homes com dones, i augmenta amb l’edat.
Els factors de risc que poden influir en l’aparició d’aquest càncer són:
- Beure alcohol
 - Fumar tabac
 - Tenir sobrepès o obesitat
 - Consumir molta carn vermella o processada
 - Consumir una dieta baixa en fibra i rica en greixos
 - Dur una dieta pobra en fruites i verdures
 - Tenir pòlips colorectals
 - Tenir una malaltia intestinal inflamatòria (malaltia de Crohn o colitis ulcerosa)
 - Tenir antecedents familiars de càncer colorectal
 
Quins símptomes apareixen quan hi ha un càncer colorectal i per què és important detectar-lo a temps?
Molts casos de càncer de còlon no presenten símptomes, sobretot en estadis inicials, però, si n’hi ha, poden ser:
- Sensibilitat i dolor a la part baixa de l’abdomen
 - Sang en femta
 - Canvis a les deposicions
 - Femta prima
 - Pèrdua de pes sense cap raó coneguda
 
És molt important el diagnòstic precoç, ja que en depèn trobar el càncer en etapes inicials i quan aquest és més fàcil de tractar
Com es pot prevenir el càncer colorectal
Les principals mesures per prevenir el càncer colorectal són:
- Consumir prou fibra en l’alimentació diària: fruites, verdures i cereals
 - Evitar l’excés d’alcohol i no fumar
 - Disminuir la ingesta de cafè i begudes gasoses
 - Consumir almenys dos litres d’aigua al dia, per prevenir el restrenyiment
 - Fer activitat física, ja que, a més de mantenir un pes adequat, augmenta el trànsit intestinal, cosa que ajuda a eliminar substàncies que poden ser nocives