Torna

Coordinació estratègia de càncer

31 de març, dia Mundial contra el Càncer de Còlon i Recte

 

A les Balears, el càncer de còlon i recte (CCR) és el càncer més freqüent tenint en compte ambdós sexes, amb una estimació de la incidència en el 2021 de 1128 nous diagnòstics de càncer (dones 452, homes 676).

A més, cada any moren unes 300 persones de CCR, suposant la segona causa de mort per malaltia oncològica considerant a homes i dones conjuntament després del de pulmó.

No obstant això, pot prevenir-se si se segueixen els següents hàbits i estils de vida:

 1. Evitar fumar qualsevol tipus de tabac. Si es fuma, abandonar-ho per complet.
 2. No beure alcohol. Si es beu, que sigui ocasional i moderadament.
 3. Es recomana seguir una dieta alta en fibra, incrementant el consum de cereals sencers (integrals i no refinats), fruites i verdures. Seguir una dieta mediterrània completa, assegura una bona aportació d'aquests aliments. No menjar carns vermelles i derivats: "carn vermella" (vedella, porc, xai, cavall o cabra); "carn processada" (ha patit una transformació de salaó, curació, fermentació, fumat, entre d'altres) com les salsitxes, el pernil i la carn en conserva.
 4. Evitar la síndrome metabòlica: obesitat, obesitat abdominal i diabetis.
 5. Practicar activitat física diàriament
 6. Acudir al seu centre de salut en cas de signes i símptomes d'alarma o bé tingui:
  • antecedents personals de pòlips colorectals o de malaltia inflamatòria intestinal
  • antecedents familiars de càncer colorectal o pòlips.
 7. Participi en el Programa de Detecció precoç de càncer de còlon i recte de les Illes Balears que va dirigit a les persones entre 50 i 69 anys. Aquestes són convidades a realitzar-se el Test de sang oculta en femta. Amb aquesta prova es poden detectar petites lesions precursores de càncer i evitar que la malaltia es desenvolupi i s'agreugi. La detecció precoç de càncer colorectal pot reduir fins a un 33% la mortalitat i fins a un 20% el nombre de nous casos.