Requisits
Quan sigui necessari per constatar la realitat dels fets o per delimitar la responsabilitat de les persones inculpades, l'òrgan instructor, d'ofici o a sol·licitud de la persona interessada, ha d'obrir un període de prova. Una vegada acabat el període de prova i immediatament abans de redactar la proposta de resolució, l'òrgan instructor ha de concedir a les persones interessades un termini d'audiència, no inferior a 10 dies ni superior a 15, per tal que puguin accedir a l'expedient, formular al·legacions i presentar els documents i altres elements de judici que considerin pertinents per a la defensa dels seus drets o interessos. Es pot prescindir d'aquest tràmit en els casos següents:
a) Quan les persones interessades hagin manifestat anteriorment la seva decisió de no formular noves al·legacions i de no aportar nous documents o elements de judici.
b) Quan no figurin en el procediment altres fets ni altres manifestacions i proves que els presentats per la persona inculpada.
En els casos en què els fets puguin ser constitutius d'infraccions greus o molt greus, la persona inculpada pot sol·licitar, dins el tràmit d'audiència, que es dugui a terme una compareixença presencial davant l'òrgan instructor. La sol·licitud s'ha de denegar motivadament quan les al·legacions a què fa referència el paràgraf anterior no aportin elements nous per a la defensa dels drets del presumpte responsable.
Documentació a presentar
Document d'al·legacions i els documents o altres elements de judici que considerin pertinents per a la defensa dels seus drets o interessos.
Models:
Documents relacionats amb el tràmit:
Termini màxim
15 dies a comptar des de l'endemà de la recepció de la notificació de la concessió del termini d'audiència
Forma de presentació
D'acord amb el que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, podeu dur a terme aquest tràmit mitjançant un dels canals següents (entre d'altres):
a) De manera telemàtica (*obligatori per als subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb les administracions per l'article 14.2 i 3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i opcional per a les persones físiques), fent un "click" al botó «Accés al tràmit telemàtic» que trobareu a la part inferior d'aquest tràmit. Per poder fer aquest tipus de tràmit, heu de disposar de certificat digital, DNI electrònic o cl@ave permanente.
b) De manera presencial (només per a persones físiques), a qualsevol de les oficines de registre de l'Administració Autonòmica, de l'Administració General de l'Estat, de la resta de comunitats autònomes o de les entitats que integren l'Administració Local. Podeu consultar les adreces de totes les oficines de l'Administració Autonòmica.
c) A més, també podeu enviar la documentació per correu postal (només per a persones físiques). En aquest cas, heu de presentar els documents dins un sobre obert, a fi que el personal de l'oficina de Correus hi pugui indicar, mitjançant el segell oficial, el lloc, la data i l'hora exacta en què s'ha efectuat el registre. Aquestes dades també quedaran anotades en el resguard justificatiu de la presentació.
*Els subjectes als quals fan referència els apartats 2 i 3 de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, estan obligats a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les administracions, per la qual cosa, de conformitat amb el que estableix l'article 68.4 de la Llei esmentada, si algun d'aquests subjectes presenta la seva sol·licitud presencialment, l'administració pública l'ha de requerir que l'esmeni presentant-la per via electrònica.
Òrgan competent per a la tramitació
Direcció General d'Empresa, Autònoms i Comerç
Contacte
Servei o Secció responsable
Servei de Comerç
Plaça de Son Castelló, 1 (Polígon de Son Castelló).
Tel.: 971178900
- Fax: 971786826
(infocomerc@dgce.caib.es)
Observacions
D'acord amb l'article 85 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, si iniciat un procediment sancionador l'infractor reconeix la seva responsabilitat es podrà resoldre el procediment amb la imposició de la sanció que sigui procedent.
Quan la sanció tengui únicament caràcter pecuniari o bé calgui imposar una sanció pecuniària i una altra de caràcter no pecuniari per`o s'ha justificat la improcedència de la segona, el pagament voluntari del presumpte responsable, a qualsevol moment anterior a la resolució, implicarà la terminació del procediment, excepte en el relatiu a la reposició de la situació alterada o a la determinació de la indemnització pels danys i perjudicis causats per la comissió de la infracció.
En tots dos casos, quan la sanció tengui únicament caràcter pecuniari l'òrgan competent per resoldre el procediment aplicarà reduccions d'almenys el 20% sobre l'import de la sanció proposada i aquests seran acumulables entre sí. Les reduccions esmentades hauran d'estar determinades en la notificació d'iniciació del procediment i LA SEVA EFECTIVITAT ESTARÀ CONDICIONADA AL DESISTIMENT O RENÚNCIA DE QUALSEVOL ACCIÓ O RECURS EN VIA ADMINISTRATIVA CONTRA LA SANCIÓ.