Requisits
Presentar la documentació requerida al Servei d'Aigües Subterrànies.
És a dir, presentar el model normalitzat de sol·licitud amb totes les dades i la documentació que es requereixen i que ha d'anar firmat per el concessionari.
Taxes
R57 Sup .
Taxa per la sol·licitud de concessió d'aigües subterrànies (Pressupost projectat superior a 300.506,05 euros) -
https://www.atib.es/TA/Modelos/Modelo.aspx?m=046&idConcepto=9635&lang=ca
R57 Inf .
Taxa per la sol·licitud de concessió d'aigües subterrànies (Pressupost projectat inferior 60.101,21 euros) -
https://www.atib.es/TA/Modelos/Modelo.aspx?m=046&idConcepto=9637&lang=ca
R57 Entre .
Taxa per la sol·licitud de concessió d'aigües subterrànies (Pressupost projectat entre 60.101,21 i 300.506,05 euros) -
https://www.atib.es/TA/Modelos/Modelo.aspx?m=046&idConcepto=9636&lang=ca
Documentació a presentar
* Model normalitzat de sol·licitud: Sol·licitud de concessió i explotació d'aigües subterrànies. Fase 2.
Ha d'anar firmada per el concessionari.
* Document acreditatiu del pagament de la taxa (model 046), concepte concessió d'aigües subterrànies.
* Justificació de la capacitat per actuar del compareixent, en subministraments públics.
Si es tracta d'una concessió per al subministrament d'una urbanització aïllada sense connexió a xarxa municipal haurà d'aportar una certificació de l'ajuntament sobre la impossibilitat de subministrament des de les instal·lacions municipals.
* Document justificatiu de l'ús i del volum màxim anual a sol·licitar, si no s'ha presentat a la sol·licitud de sondeig o aquest no és suficient. (D'acord als articles 120, 121 i/o 33 del PHIB RD 51/2019, en funció de l'ús de l'aigua).
* Certificat de direcció d'obra subterrània subscrit per la persona directora facultativa (per a cada un dels sondejos que s'hagin realitzat en fase 1).
* Full de característiques del sondeig subscrita per la persona directora facultativa. Aquesta serà responsable legal de la veracitat de les dades del full de característiques (per a cada un dels sondejos que s'hagin realitzat en fase 1).
* Nivells dinàmics, cabal punta i cabal mitjà d'explotació previstos.
* Plànol de la zona amb la distància a l'aprofitament més proper i amb un inventari de punts d'aprofitament d'aigua.
* En el cas d'estar en condicions de prendre una mostra d'aigua, analítica de l'aigua per laboratori acreditat amb determinació, com a mínim, de conductivitat, clorurs, sulfats i nitrats, s'haurà d'acompanyar de la identificació del punt de mostreig (per a cada un dels sondejos de la concessió).
* En el cas de superar 1 l/s, el concessionari estarà obligat a fer un assaig de bombatge que permeti la fixació del cabal. Els assajos de bombatge s'hauran de dissenyar en funció de les característiques de l'obra de captació i del cabal sol·licitat inicialment, i en tot cas hauran de demostrar l'estabilitat de l'explotació i la no afecció a tercers.
Models:
Termini màxim
El termini per resoldre el procediment d'una concessió és de 18 mesos, d'acord amb el que estableix la disposició addicional sisena del Text refós de la Llei d'aigües aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2001, de 20 de juliol.
Forma de presentació
D'acord amb el que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, podeu dur a terme aquest tràmit mitjançant un dels canals següents (entre d'altres):
a) De manera telemàtica (*obligatori per als subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb les administracions per l'article 14.2 i 3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i opcional per a les persones físiques), fent un "click" al botó «Accés al tràmit telemàtic» que trobareu a la part inferior d'aquest tràmit. Per poder fer aquest tipus de tràmit, heu de disposar de certificat digital, DNI electrònic o cl@ave permanente.
b) De manera presencial (només per a persones físiques), a qualsevol de les oficines de registre de l'Administració Autonòmica, de l'Administració General de l'Estat, de la resta de comunitats autònomes o de les entitats que integren l'Administració Local. Podeu consultar les adreces de totes les oficines de l'Administració Autonòmica.
c) A més, també podeu enviar la documentació per correu postal (només per a persones físiques). En aquest cas, heu de presentar els documents dins un sobre obert, a fi que el personal de l'oficina de Correus hi pugui indicar, mitjançant el segell oficial, el lloc, la data i l'hora exacta en què s'ha efectuat el registre. Aquestes dades també quedaran anotades en el resguard justificatiu de la presentació.
*Els subjectes als quals fan referència els apartats 2 i 3 de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, estan obligats a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les administracions, per la qual cosa, de conformitat amb el que estableix l'article 68.4 de la Llei esmentada, si algun d'aquests subjectes presenta la seva sol·licitud presencialment, l'administració pública l'ha de requerir que l'esmeni presentant-la per via electrònica.
Òrgan competent per a la tramitació
Direcció General de Recursos Hídrics
Contacte
Servei o Secció responsable
Servei d'Aigües Subterrànies
C/ Gremi de Corredors, 10 (Polígon Son Rossinyol).
Tel.: 971176638
(general@dgreghid.caib.es)
Observacions
La FASE 2 o d'atorgament de concessió i explotació d’aigües, al tractar-se d'un ús del domini públic hidràulic, ve regulat per el Reglament del Domini Públic Hidràulic RD 849/1986, el qual desenvolupa el Text Refós de la Llei d'Aigües RDL 1/2001.
El Reglament de Domini Públic Hidràulic estableix que en quan es rebi una sol·licitud de concessió d'aigües subterrànies, l'administració hidràulica ha d'aplicar els condicionants que estableixi el Pla Hidrològic de conca i ha de dur a terme els següents tràmits per a resoldre el seu atorgament:
* Inici del tràmit de competència, amb l'anunci de competència i la conseqüent presentació de projectes.
* Apreciació de compatibilitat/incompatibilitat amb el Pla Hidrològic de conca i comunicació de condicions per la
compatibilitat i/o indicació d'atorgament a precari.
* Informació Pública dels projectes i obres associades, a la província i als ajuntaments afectats, i petició d'informes
preceptius.
* Designació del peticionari a favor del qual s'ha de resoldre la competència, condicionants per a atorgar la concessió i
audiència d'interessats.
* Petició d'informe als serveis jurídics, decisió sobre competència, fixació de les condicions i comunicació d'aquestes al
peticionari.
* Atorgament de la concessió, resolució, notificació al peticionari.
* Publicació al bolletí oficial i inscripció al Registre d'Aigües de la conca hidrogràfica.
Així mateix estableix la excepció del tràmit de competència, i per tant la presentació d'altres projectes i la designació d'un peticionari, per als següents tipus de concessions:
* Investigació d'aigües subterrànies.
* Servei públic d'abastiment a una població.
* Abastiment a un conjunt de poblacions (inclòs de varis termes municipals).
* Abastiment d'una urbanització aïllada, sense accés a xarxa municipal.
* Reguiu amb un volum màxim anual inferior a 100.000m3, un caudal màxim instantani inferior a 8 l/s i que no sigui en
règim de servei públic.
* Usos domèstics, per a un màxim de 2.000 persones encara que no constitueixin un nucli habitat (tipificat a l'article 123).
* Aqüicultura amb un caudal màxim instantani de fins a 100 l/s o de fins a 5 l/s per a destinació no energètica diferent dels
ja indicats.
A més, permet simplificar el contingut mínim del projecte i simplificar la fase d'Informació Pública (sense que siguin necessaris informes preceptius) per als tipus de concessions següents:
* Reguiu amb un volum màxim anual inferior a 50.000m3 i un caudal màxim instantani inferior a 4 l/s.
* Usos domèstics, per a un màxim de 50 persones encara que no constitueixin un nucli habitat (tipificat a l'article 123).
* Altres usos amb un caudal màxim instantani inferior a 2 l/s.
* Les que no superin els límits anteriors.
* Les que es fixin al Pla Hidrològic de conca.
El Pla Hidrològic de les Illes Balears (PHIB) estableix els condicionants i la documentació que cal aportar acompanyant a la sol·licitud de concessió, a més indica que s'hauran d'aportar els documents necessaris segons el Reglament de Domini Públic Hidràulic (RDPH). A excepció d'alguns casos, la documentació a aportar segons el RDPH ja està inclosa al PHIB.
Durant la Informació Pública que estableix el RDPH, es sol·liciten informes preceptius a altres organismes, com és l'informe de les autoritats sanitàries competents en cas de subministrament públic o l'informe de les autoritats competents en matèria d'agricultura per a concessions de reguiu, si escau.
La majoria de sol·licituds de concessió a les Illes Balears s'inicien amb la sol·licitud d'autorització per la realització de sondejos, per aquest motiu, en la FASE 1 de la tramitació d'una concessió ja s'ha de presentar documentació per l'atorgament de la concessió. En cas de que la documentació presentada en FASE 1 no sigui suficient, o en el cas de que es sol·liciti una concessió amb aprofitament d'aigües a sondejos existents, els documents necessaris es podran demanar en la FASE 2.