Racó educatiu de l'Ibestat


Estadística aplicada

Per nivells educatius

Estadística descriptiva
Probabilitat
Mostreig
Inferències

El saber no ocupa lloc (2n d'ESO)

El suport de la escriptura ha anat variant notablement passant per pedra, fusta, llistons d'argila, papir, seda, paper, arribant a l'actualitat que ja s'edita sobre suport digital. Han quedat molt enfora aquells dies en què en Gutenberg va instal·lar la primera impremta a l'any 1450 a Magúncia i va imprimir com a primer llibre La Bíblia. Era una època en la que hi havia molt poca gent que disposàs dels mitjans econòmics i culturals necessaris per llegir un llibre, contràriament a la situació en la que vivim avui en dia, en la què tothom ha tingut un llibre en les seves mans.

A continuació teniu la notícia que va aparèixer dia 30 de maig de 2010 al Diari de Balears, la qual està fomentada en un estudi de la Federació del Gremi d'Editors d'Espanya.

lectura.png

Per fer a la teva classe o amb qualcú que t'ajudi:

a) En aquest article ens diuen que el 91,1% de la població llegeix publicacions de tota casta. A quina població fa referència?

b) En un paràgraf ens indiquen que el 48,8% llegeix en suport digital, el 47,3% a l'ordinador, el 6,6% a través del mòbil o agendes electròniques i el 0,8% en e-reader, creus que hi hauria d'haver alguna relació entre aquests percentatges? Si sumam tots aquests percentatges, supera el 100%, per què?

c) En quant a la motivació per la lectura, ens diuen que el 55,2% ho fa com a esbarjo durant el temps lliure i el 20,9% per motius de treball o estudis. Què passa amb el 23,9% restant? Trobes que la informació que es dóna és incompleta?

d) D'altra banda s'especifica que el 59% de la població llegeix llibres, el 52,2% revistes, el 79,7% diaris, el 13,7% còmics i el 37,6% pàgines webs. És correcte sumar tots aquests percentatges? Per què? Quin nom reben els esdeveniments que tenen elements comuns?

e) Ara, et toca tur agafar el paper d'investigador. Fes una enquesta al teu centre i intenta esbrinar el següent:

-La quantitat d'alumnes que han llegit un llibre durant el darrer any.

-La temàtica dels llibres que han llegit.

-El suport sobre el qual està editat el llibre que han llegit.

T2S16.pdf Imprimir l'exercici

Logo_conselleria
Logo Ibestat