Introducció

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural és responsable d'evitar la pèrdua de la diversitat genètica vegetal d'ús en l'agricultura i l'alimentació de la nostra comunitat autònoma. A més, avalua i documenta tot aquest material que forma part del patrimoni genètic. Des de fa anys, l'IRFAP s'ocupa de recuperar varietats autòctones d'espècies hortícoles, cereals i fruiters.

Aquesta recuperació i conservació es fa mitjançant distintes vies:

 

1. Conservació de les col·leccions:

L'IRFAP manté els bancs de llavors i les col·leccions de varietats que s'indiquen seguidament, bé directament o bé mitjançant col·laboradors:

El banc de llavors hortícoles i cereals a sa Granja (Palma).
La col·lecció de varietats de vinya a sa Granja (Palma).
La col·lecció de varietats d'ametller, garrover i figuera a Son Real (Santa Margalida).
La col·lecció de varietats de cirerer a Planícia (Banyalbufar). 
La col·lecció de varietats de cítrics a Raixa (Bunyola).
La col·lecció de varietats de fruiters a sa Canova (col·laborador extern, sa Pobla).
 

 

2. Descripció morfològica de varietats locals

De les varietats conservades, se’n fa la descripció, tant morfològica com agronòmica, i es publica al catàleg de varietats locals d’interès agrari de les Illes Balears (http://varietatslocalsib.com).

 

 

3. Descripció genètica de varietats locals

L'IRFAP, per mitjà de centres de recerca referents en genòmica, com són el Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària de Saragossa (CITA), el Centre de Recerca en Agrigenòmica de Catalunya (CRAG) o l’Institut de la Ciència del Vi i la Vinya a Logronyo (ICVV), entre d’altres, ha determinat les identificacions genètiques mitjançant marcadors moleculars dels següents cultius: 

  • albercoquer
  • ametller
  • cirerer
  • garrover
  • perera 
  • pomera
  • prunera
  • vinya
  • cereals
  • ceba
  • ciuró
  • pebre
  • tomàtiga