Adaptació de varietats comercials d'ametler

 

IMG-20160314-WA0004.jpg

 

Introducció

L’ametler (Prunus dulcis Mill.) és un cultiu de gran importància econòmica, cultivat tradicionalment en secà, tot i que, actualment, les noves plantacions es realitzen en reg deficitari controlat. Les produccions es veuen afectades principalment per la sequera i les gelades tardanes. Per tant, l’èxit de les noves plantacions es fonamenta en una correcta elecció del material vegetal.

Objectiu

Aquesta experiència, un assaig de camp de 6 anys (2017 a 2023), va servir per estudiar l’adaptació de 14 varietats comercials a l’illa de Mallorca avaluant els principals paràmetres agronòmics i de qualitat de l’ametla.

Resultats i discussió

‘Marta’ i ‘Tarraco’ foren les varietats que presentaren un vigor més elevat. ‘Glorieta’ i ‘Constantí’ varen ser les que presentaren una producció acumulada d’ametla en closca més elevada, seguides de ‘Masbovera’ i ‘Vairo’, mentre que la varietat ‘Tarraco’, tot i ser una de les que va presentar un vigor més elevat, va tenir una de les produccions acumulades més baixes. Per contra, la varietat ‘Mardía’ va ser la menys productiva. Per altra banda, ‘Marta’ i ‘Antoñeta’ presentaren una certa alternança en la producció. Respecte al rendiment de l’ametla a l’esclovellada, també s’establiren diferències significatives entre varietats, destacant ‘Ferragnes’, ‘Marinada’ i ‘Antoñeta’ per presentar un rendiment superior. Pel que fa a la producció acumulada de bessó, ‘Glorieta’ i ‘Constantí’ també foren les que presentaren una producció superior, però en aquest cas seguides de ‘Masbovera’ i ‘Marinada’. Els àcids oleic i linoleic suposaren més del 90% del contingut total de lípids, essent el primer el majoritari en totes les varietats i amb valors lleugerament superiors als de referència. En general, en la majoria de les varietats, la relació oleic/linoleic (O/L), indicador de l’estabilitat de l’oli i de resistència a la ranciesa, fou més elevada que l’obtinguda en altres indrets geogràfics. ‘Constantí’ va destacar per presentar la relació O/L superior. Finalment, concloure que en un context de canvi climàtic i de manca de disponibilitat hídrica, és fonamental realitzar assajos d’adaptació de noves varietats per tal d’aconseguir informació que pugui ser d’utilitat per al sector.