Torna

Portal de la Direcció General de Dependència

PNC d'Invalidesa  -  Requisits

PNC.jpg

L'Estat a través de la Seguretat Social garanteix a les persones compreses en el seu camp d'aplicació, per realitzar una activitat professional o per complir els requisits exigits en la modalitat no contributiva, la protecció adequada enfront de les contingències i en les situacions que es contemplen en la Llei General de la Seguretat Social.

La pensió no contributiva d'invalidesa assegura a tots els ciutadans en situació d'invalidesa i en estat de necessitat una prestació econòmica, assistència mèdic-farmacèutica gratuïta i serveis socials complementaris, encara que no s'hagi cotitzat o s'hagi fet de manera insuficient per a tenir dret a una pensió contributiva.

Poden ser beneficiaris de la pensió no contributiva d'invalidesa els ciutadans espanyols i nacionals d'altres països, amb residència legal a Espanya que compleixen els següents REQUISITS:

• Mancar d'ingressos suficients

Existeix manca quan les rendes o ingressos personals de què es disposi, en còmput anual, per a 2024, siguin inferiors a 7.250,60 € anuals.

No obstant això, si són inferiors a 7.250,60 € anuals i es conviu amb familiars, únicament es compleix el requisit quan la suma de les rendes o ingressos anuals de tots els membres de la seva unitat econòmica de convivència, siguin inferiors a les quanties que es recullen més endavant.

Existirà unitat econòmica de convivència en tots els casos de convivència del beneficiari amb altres persones unides amb aquell per matrimoni o per llaços de parentiu de consanguinitat o adopció fins al segon grau. El parentiu per consanguinitat fins al 2n grau aconsegueix a: pares, avis, fills, nets i germans del sol·licitant

1. Convivència només amb el seu cònjuge i/o parents consanguinis de segon grau:

Nº convivents €/Any
2 12.326,02
3 17.401,44
4 22.476,86
... ...


2.Si entre els parents consanguinis amb els quals conviu es troba algun dels seus pares o fills:

Nº convivents €/Any
2 30.815,05
3 43.503,60
4 56.192,15
... ...


• Específics de la pròpia pensió no contributiva d'invalidesa

1. Edat: Tenir divuit o més anys i menys de seixanta-cinc.

2. Residència: Residir en territori espanyol i haver-ho fet durant un període de cinc anys, dels quals dos han de ser consecutius i immediatament anteriors a la data de la sol·licitud.

3. Discapacitat: Grau de discapacitat igual o superior al 65%.


La pensió no contributiva d'invalidesa és incompatible amb la pensió no contributiva de jubilació, amb les pensions assistencials regulades en la Llei 45/1960,de 21 de juliol, per la qual es creen determinats Fons Nacionals per a l'aplicació social de l'Impost i de l'Estalvi, i suprimides per la Llei 28/1992, de 24 de novembre, de Mesures Pressupostàries Urgents i amb els subsidis de garantia d'ingressos mínims i per ajuda de tercera persona contemplats en el Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, així com amb la condició de causant de l'assignació familiar per fill a càrrec major de 18 anys amb discapacitat igual o superior al 65%.

La quantia individual de la pensió s'estableix en funció del nombre de beneficiaris de pensió no contributiva integrats a la mateixa unitat econòmica de convivència, dels ingressos personals i/o els de les persones que integren la unitat econòmica, i aquesta quantia no pot ser inferior. a 1.812,65 € anuals, que correspon al 25 per 100 de l'import íntegre per a l'any 2024.

La quantia individual establerta sincrementa amb el complement per necessitat duna altra persona sempre que sacrediti un grau de discapacitat igual o superior al 75 per 100, així com la necessitat del concurs duna altra persona per realitzar els actes essencials de la vida. Limport daquest complement per a lany 2024 és de 3.625,30 € anuals.

El dret a pensió no contributiva d'Invalidesa no impedeix l'exercici d'aquelles activitats laborals, siguin lucratives o no, compatibles amb la discapacitat del pensionista i que no representin un canvi en la capacitat real per al treball.

Les persones que amb anterioritat a l'inici d'una activitat laboral percebessin una pensió no contributiva d'Invalidesa, podran compatibilitzar la percepció de la pensió amb els ingressos derivats de l'activitat, durant els quatre anys següents a l'inici de l'activitat, si la suma de la quantia anual de la pensió que tingués reconeguda el pensionista i dels ingressos anuals que percebi o prevegi percebre de l'activitat laboral no superen 14.450,60 €. En cas d'excedir aquest límit, la quantia anual de la pensió es reduirà en la quantia necessària per no sobrepassar-lo. El límit indicat de 14.450,60 € és el resultat de sumar els imports anuals fixats el 2024 per a lindicador públic de renda defectes múltiples (Iprem), que es xifra en 7.200,00 € i per a la pensió dInvalidesa no contributiva, que és de 7.250,60€.

Si transcorregut el termini de quatre anys, el pensionista contínua realitzant una activitat laboral se suspendrà el dret a la pensió i mantindrà aquesta situació en tant no es produeixi el cessament en l'activitat.

Una vegada que el pensionista cessi en l'activitat laboral, es recuperarà el dret a la pensió, sense que es tinguin en compte els ingressos derivats d'aquesta activitat.

FONT d'aquesta informació: IMSERSO (Institut de Majors i Serveis Socials).