C

 

 

Campana de Gauss

Corba de forma acampanada corresponent a la funció de densitat de probabilitat d'una distribució normal.

Tornar

 

CAPI

Sigla de la denominació anglesa computer-assisted personal interviewing. Recollida de dades a través d’una entrevista personal assistida per ordinador.

Tornar

 

Caracter

Element objecte d’estudi, per exemple sexe, edat…(en estadística és equivalent al concepte variable).

Tornar

 

Cartograma

Mapa sintetitzat en què es dóna preferència a la informació estadística sobre determinats aspectes geogràfics o geològics.

Tornar

 

CASI

Sigla de la denominació anglesa computer-assisted self-completion Interviewing. Recollida de dades en què l’entrevistat introdueix ell mateix les dades en un terminal informàtic sense presència de l’entrevistador.

Tornar

 

Categoria

Grup en què es poden reunir diferents objectes atenent una propietat, una condició, etc., especialment la seva importància, grau o condició social. Valors que pren una variable qualitativa. Per exemple a la variable sexe poden distingir-se les categories home i dona.

Tornar

 

CATI

Sigla de la denominació anglesa computer-assisted telephone interviewing. Recollida de dades a través d’enquestes telefòniques en què l’entrevistador va introduint en l’ordinador les dades que li comunica l’entrevistat.

Tornar

 

CAWI

Sigla de la denominació anglesa computer-assisted Web interviewing. Recollida de dades a través de llocs web en els quals l’entrevistat introdueix les dades.

Tornar

 

Cens

Recompte exhaustiu d'una població estadística.

Tornar

 

Cens de població

Recompte exhaustiu de la població d’un país que permet conèixer les característiques socials i demogràfiques de les persones (edat, estat civil, estudis…) i constitueix l’operació de major rang dins l’activitat estadística oficial.
El primer cens modern a l’Estat espanyol data de 1768 i a partir de l’any 1950 es denominaren censos de població i habitatges, perquè relacionaven les característiques dels habitants amb les dels habitatges que ocupaven. Amb referència a 1 de novembre de 2001 s’han realitzat els primers censos demogràfics del segle XXI, que són els darrers disponibles.

Tornar

 

Cens electoral

Registre en el qual s'inscriuen tots els ciutadans amb dret a vot.

Tornar

 

Cens d’habitatges

Conjunt d’operacions tendents a recopilar, resumir, valorar, analitzar i publicar les dades relatives a tots els llocs destinats a habitacle humà que s’han concebut com a tals (habitatges familiars) i a enumerar els que, malgrat que no s'han concebut amb aquesta finalitat, tenen, tot i així, aquest ús (allotjaments fixos o mòbils).

Tornar

 

Cens agrari

Operació estadística a gran escala que es duu a terme periòdicament per reunir, processar i difondre dades sobre l’estructura del sector agrari d’un país (dimensions de les explotacions, règim de tinença i aprofitament de les terres, àrees conreades, reg, ramat, mà d’obra...)

Tornar

 

Cicle econòmic

Sèrie de fluctuacions alternatives d’alça i baixa que es produeixen al llarg dels anys en l’activitat econòmica.

Tornar

 

Cistell de consum

Conjunt de béns i serveis seleccionats de la despesa total analitzada en l’Enquesta de pressuposts familiars (ECPF). Actualment, un bé o servei s’inclou en la cistella si supera el 0,3 per mil de la despesa total de l’ECPF. La cistella de la compra de l’IPC base de 2006, la conformen un total de 491 articles.

Tornar

 

Classificació estadística

Estructures elaborades amb l’objectiu de poder agrupar unitats homogènies, segons un criteri definit, en una mateixa categoria. Amb això, s’aconsegueix que un conjunt d’informació pugui tractar-se a través d’un codi i facilitar així les análisis estadístiques i la interpretació de les dades.

Tornar

 

CNAE

Classificació nacional d’activitats econòmiques (CNAE 2009). Les unitats que agrupa una classificació d’activitats són les empreses i els establiments que tenen activitats comunes. Les principals ocupacions són:
A. Agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca.
B. Indústries extractives.
C. Indústria manufacturera.
D. Subministre d’energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat.
E. Subministre d’aigua, activitats de sanejament, gestió de residus i descontaminació.
F. Construcció.
G. Comerç a l’engròs i al detall, reparació de vehicles de motor i motocicletes.
H. Transport i emmagatzematge.
I. Hoteleria.
J. Informació i comunicacions.
K. Activitats financeres i d’assegurances.
L. Activitats immobiliàries.
M. Activitats professionals, científiques i tècniques
N. Activitats administratives i serveis auxiliars.
O. Administració pública i defensa; seguretat social obligatòria
P. Educació
Q. Activitats sanitàries i de serveis socials.
R. Activitats artístiques, recreatives i d’entreteniment.
S. Altres serveis.
T. Activitats de les llars com a ocupadors de personal domèstic, activitats de les llars com a productors de béns i serveis per a ús propi.
U. Activitats d’organitzacions i organismes extraterritorials.

Tornar

 

CNED

Classificació nacional d’educació (CNED 2000). Instrument per recollir, tractar i analitzar les dades relatives a l’educació, per facilitar-ne l'harmonització nacional i la comparació internacional. Els nivells de la CNED són:
A. Educació infantil
B. Educació primària
C. Programes per a la formació i la inserció laborals que no requereixen una titulació acadèmica de la primera etapa de secundària per poder-se cursar
D. Primera etapa d’educació secundària
E. Programa per a la formació i la inserció laborals que requereixen una titulació d’estudis secundaris de primera etapa per poder cursar-se
F. Segona etapa d’educació secundària
G. Programes per a la formació i la inserció laborals que requereixen una titulació d’estudis secundaris de segona etapa per poder cursar-los
H. Ensenyaments de grau superior de formació professional específica i equivalents, arts plàstiques i disseny i esportives
I. Altres programes de dos i més anys que requereixen el títol de batxiller
J. Ensenyament universitari de primer i segon cicle
K. Programes que requereixen una titulació universitària per poder cursar-se
L. Ensenyament universitari de tercer cicle
M. Programes formatius per als quals no s’especifica el requisit de formació acadèmica per poder cursar-los

Tornar

 

CNO

Classificació nacional d’ocupacions. Aquesta classificació garanteix el tractament uniforme de les dades estadístiques sobre ocupacions en l’àmbit nacional i facilita la comparació internacional i comunitària. Els criteris utilitzats són el tipus de feina realitzada i la qualificació (capacitat per desenvolupar tasques inherents a una ocupació determinada). 

Tornar

 

Codi de bones pràctiques

Instrument autoregulador basat en quinze principis que les autoritats encarregades de la governança i les autoritats estadístiques de la Unió Europea es comprometen a respectar i a revisar-ne l’aplicació periòdicament utilitzant els indicadors de bones pràctiques corresponents a cadascun d’aquests principis.

codi_bones_practiques.pdf Codi_bones_practiques

Tornar

 

Coeficient de correlació

Coeficient adimensional comprès entre -1 i +1 que mesura el grau de relació lineal entre dues variables quantitatives. Si el coeficient és 0, significa que no hi ha correlació entre les variables; si el valor és -1, indica una correlació negativa perfecta (és a dir, com més elevat sigui el valor de la primera variable, menor será el valor de la segona variable); contràriament, si el valor és +1 hi ha una correlació positiva perfecta.

Tornar

 

Coeficient de variació

Mesura de dispersió adimensional que resulta de dividir la desviació estàndard per la mitjana aritmètica. Indica la representativitat de la mitjana aritmètica dels valors de la variable. Es calcula fent el quocient entre la desviació estàndard i la mitjana aritmètica, i normalment es dóna en percentatges, és a dir, multiplicat per cent. Si el coeficient de variació és petit (proper a 0), aleshores els valors presenten poca dispersió respecte a la mitjana aritmètica, és a dir, que la mitjana és molt representativa.

Tornar

 

Combinació

Cadascun dels subconjunts del mateix nombre d’elements d’un conjunt finit donat, i de manera que dos d’aquests subconjunts difereixen en un element. Per exemple, en el conjunt de valors 1, 2, 3 i 4, si els prenem de 2 en 2, tindrem les combinacions sense repetició següents: (1, 2), (1, 3), (1, 4), (2, 3), (2, 4) i (3, 4).

Tornar

 

Comptabilitat nacional

Registre sistemàtic dels fluxos de producció, renda i despesa de l’economia durant el període comptable considerat.

Tornar

 

Contrast d’hipòtesi

Metodologia d’inferència estadística per jutjar si una propietat que se suposa que compleix una població estadística és compatible amb el que s'ha observat en una mostra d'aquesta població.
El procediment que se segueix consisteix a plantejar una hipòtesi determinada i una d'alternativa, i s'intenta dirimir quina de les dues és la hipòtesi correcta tenint en compte la informació que proporciona la mostra.

Tornar

 

Correlació

Grau d’interdependència entre diverses variables o entre diferents conjunts de nombres. (Vegeu Coeficient de correlació)

Tornar

 

Conjuntura

Estat general de l'activitat econòmica en una etapa determinada del cicle econòmic.

Tornar

 

Creixement econòmic

Creixement sostingut de la capacitat productiva d'una àrea geogràfica i de l'aprofitament i la millora dels seus recursos disponibles, normalment associat a una expansió del capital i de la força del treball, a la innovació tecnològica i empresarial, i a un increment del comerç.

Tornar