El Govern reforçarà el dispositiu de seguretat de les Festes de Sant Joan de Ciutadella amb 41 policies locals de Mallorca
El Govern reforçarà el dispositiu de seguretat de les Festes de Sant Joan de Ciutadella amb 41 policies locals de Mallorca
Des que Govern i Ajuntament col·laboren per a garantir la seguretat durant les festes mai s’havia aconseguit mobilitzar un grup tan nombrós d’agents

El Govern de les Illes Balears mobilitzarà un total de 41 agents de Policia Local de Mallorca de cara a reforçar la seguretat de les festes de Sant Joan de Ciutadella. Els agents es desplaçaran des de Felanitx, Inca, Pollença, Porreres, Bunyola, Selva, Sóller i Lloseta a Menorca. Es tracta del grup més nombrós d’agents que es traslladaran a Ciutadella des que el Govern i l’ajuntament menorquí iniciaren una col·laboració activa, l’any 2015, en matèria d’assessorament tècnic per a garantir la protecció i la seguretat dels assistents a les festes i dels visitants que arriben a Menorca des de diferents indrets.
Així ho ha anunciat la consellera de Presidència i Administracions Públiques del Govern, Antònia Maria Estarellas, que ha assistit avui migdia a la Junta de Local de Seguretat de les festes de Sant Joan 2025, convocada per l’Ajuntament de Ciutadella. La Junta ha estat presidida pel batle, Llorenç Ferrer, i el delegat del Govern d’Espanya a les Illes Balears, Alfonso Rodríguez, i ha comptat, també, amb l’assistència del director general d’Emergències i Interior, Pablo Gárriz, i el coordinador del Programa Festes Segures del Govern, Rafel Covas.
Durant la Junta Local de Seguretat s’ha definit el dispositiu de seguretat per a la pròxima edició de les tradicionals festes de Ciutadella que a més dels 41 agents de Policia Local, comptarà també amb 34 voluntaris de les agrupacions de Protecció Civil de Marratxí, Vilafranca de Bonany, Lloseta, Montuïri, Sóller, Artà, Porreres, Escorca, sa Pobla, Muro, Selva, Bunyola, Palma i Santanyí. Pel que fa al personal de la direcció general d’Emergències i Interior, es desplaçaran a Ciutadella cinc efectius, tres vehicles i un remolc.
Estarellas ha volgut remarcar que la col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Ciutadella és fluida, ja que “treballam per un objectiu comú que no és altre que aconseguir que les festes de Sant Joan es desenvolupin en un entorn el més segur possible tant pels residents com pels visitants”, ha dit.
Des de fa deu anys, les dues administracions sumen esforços per tal d’augmentar els recursos humans i materials per aconseguir aquest objectiu. Des de la direcció general d’Emergències i Interior, que sufraga totes les despeses dels efectius mobilitzats durant els dies de festes, es duu a terme l’assessorament tècnic, la coordinació dels diferents organismes participants en el dispositiu, la comprovació de les connexions i dels recursos utilitzats, la supervisió de l’estat de les platges durant les festes o el reforç del sistema de telecomunicacions d’emergències a través de la xarxa TetraIB.
De fet, en aquest sentit, des d’IBdigital s'instal·laran enguany dues noves antenes fixes a Ciutadella, una a Cala en Bosch i l’altra a Cala Morell, que “augmenten significativament la cobertura i la connectivitat i faciliten la coordinació entre els diferents cossos d’emergències i seguretat en cas de produir-se algun incident durant les festes”, ha remarcat el director general d’Emergències i Interior, Pablo Gárriz. Així mateix, des d’enguany i per primera vegada, Menorca també compta amb una estació transportable TetraIB i ja no és necessari traslladar-ne una de Mallorca cada cop que un municipi menorquí la requereix. Aquesta estació mòbil també estarà a disposició de l’Ajuntament de Ciutadella perquè el municipi disposi de una cobertura total perquè es preveuen aglomeracions de persones.
Pel que fa al suport sanitari, aquest s’encarrega a la Creu Roja tot i que des del 061 es reforçarà el servei en les hores nocturnes.
Programa Festes Segures
Respecte d’altres novetats, cal destacar que avui l’Ajuntament de Ciutadella s’ha adherit al nou Programa Festes Segures, impulsat pel Govern. “Això suposa posar en marxa diverses actuacions que des de l’ajuntament i l’ISPIB hem marcat al pla d’objectius del programa”, ha explicat el coordinador del programa, Rafel Covas.
Entre les actuacions que es duran a terme destaquen les xerrades preventives impartides per policies locals de Ciutadella a les escoles de Menorca i Mallorca, dirigides a alumnes des de 1r d’ESO a 1r de Batxillerat. També, es repartiran cartells sobre la prohibició de la venda d’alcohol a menors als establiments, la realització d’accions de difusió de missatges per al bon desenvolupament de les festes a través de mitjans de comunicació, la revisió de les mesures de seguretat dels locals i establiments que es trobin a la zona de les festes o la instal·lació de càmeres mòbils i fixes de seguretat i un centre de coordinació operativa municipal (CECOPAL).
Comparteix