Recomanacions per a l'acompanyament en els últims dies

    

El mapa del procés de morir

Quan una persona entra en l'etapa final del procés de morir, es troba sotmesa a dues dinàmiques íntimament relacionades.

En el plànol físic, el cos comença un procés, en el qual es van apagant totes la funcions i que acabarà amb la seva extinció.

Aquests canvis físics són normals i són la manera natural per la qual, el cos, es prepara per deixar de funcionar. La forma més apropiada d'aproximar-se a aquesta etapa, és amb respecte a aquest procés, intentant mantenir la comoditat i procurant mesures orientades a l'alleujament, confort i benestar.

L'altra dinàmica que intervé en el procés de la mort, es desenvolupa en el plànol mental, emocional i espiritual i, el seu desenvolupament, és diferent.

La consciència de la persona comença el procés final de desapeg o desinterès pel propi cos i per les seves condicions socials. Aquest desapeg es facilita quan s'està en pau amb la pròpia història de vida, s'han resolt aquells aspectes pendents, de vegades de caràcter pràctic i finalment es pot obtenir el “permís” de les persones estimades per donar el pas final, morir.

Aquests esdeveniments, són la forma normal i natural per la qual la consciència es prepara per abandonar aquesta vida.

Quan el cos d'una persona està preparat per acabar, però la persona està pendent de resoldre algun problema o de reconciliar-se amb algú important, sol tenir tendència a allargar el procés.

El procés de morir acaba quan el cos finalitza el seu procés natural de completar la seva funció vital i quan la consciència es desconnecta d'aquesta dimensió. Aquest procés, que és únic i propi de cada persona, està influït per les seves creences i història de vida.

Per tant, mentre que el que acompanya intenta preparar-se per a l'esdeveniment que s'aproxima, els membres de l'equip de cures pal·liatives volen donar-li a conèixer el que es pot esperar, com ha de respondre i la forma en la qual l'acompanyant pot ajudar en aquest moment tan significatiu al seu familiar o amic, ajudant-li a una transició amb consciència i serenitat.

Els símptomes i els canvis físics, emocionals i espirituals del procés de morir, que a continuació us adjuntem, pretenen ajudar a entendre els canvis i manifestacions naturals que poden ocórrer i la forma adequada de respondre davant ells.

La següent descripció dels símptomes pretén ser només una ajuda orientativa, en qualsevol cas, el personal sanitari estarà al seu costat per resoldre qualsevol dubte. No tingui por a preguntar, l'equip assistencial estarà al seu costat per compartir les seves emocions i ajudar-li en aquest procés d'acompanyament.

Us adjuntem la Guia de Recomanacions per a l'acompanyament en els últims dies.

Esperam que li sigui d´ajuda.

   

lazo_pdf.gif  Guia de recomanacions