Requisits
Les pràctiques com tallar la cua a les ovelles, escatir el bec a polls de no més de tres dies o escornar qualsevol animal, només es poden permetre amb caràcter excepcional, cas per cas, i només quan aquestes pràctiques aportin millores de salut, benestar o higiene als animals o quan, si no es fan, perilli la seguretat dels treballadors
Documentació a presentar
S'estableix un model de sol·licitud específic per a operacions de mutilació en el bestiar ecològic. Juntament amb la sol·licitud, s'ha de presentar un informe, signat pel veterinari responsable de l'explotació, que contingui la informació següent:
― Personal que durà a terme la mutilació.
― Motius pels quals es vol practicar la mutilació (seguretat dels treballadors o millora de la salut, el benestar o la higiene del bestiar).
― Mètode de mutilació que s'utilitzarà. En el cas de l'escuat, la pràctica s'ha de fer preferiblement amb mètodes quirúrgics o amb tenalles hemostàtiques.
― Protocol d'execució de la intervenció. S'han d'indicar els analgèsics o anestèsics que s'han d'administrar.
― Nombre d'animals als quals se'ls practicarà la mutilació i edat de cadascun, amb la justificació corresponent d'efectuar les operacions de mutilació a aquesta edat.
― Qualsevol altra documentació o informació que es consideri important.
Models:
Documents relacionats amb el tràmit:
Termini màxim
3 mesos
Forma de presentació
D'acord amb el que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, podeu dur a terme aquest tràmit mitjançant un dels canals següents (entre d'altres):
a) De manera telemàtica (*obligatori per als subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb les administracions per l'article 14.2 i 3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i opcional per a les persones físiques), fent un "click" al botó «Accés al tràmit telemàtic» que trobareu a la part inferior d'aquest tràmit. Per poder fer aquest tipus de tràmit, heu de disposar de certificat digital, DNI electrònic o cl@ave permanente.
b) De manera presencial (només per a persones físiques), a qualsevol de les oficines de registre de l'Administració Autonòmica, de l'Administració General de l'Estat, de la resta de comunitats autònomes o de les entitats que integren l'Administració Local. Podeu consultar les adreces de totes les oficines de l'Administració Autonòmica.
c) A més, també podeu enviar la documentació per correu postal (només per a persones físiques). En aquest cas, heu de presentar els documents dins un sobre obert, a fi que el personal de l'oficina de Correus hi pugui indicar, mitjançant el segell oficial, el lloc, la data i l'hora exacta en què s'ha efectuat el registre. Aquestes dades també quedaran anotades en el resguard justificatiu de la presentació.
*Els subjectes als quals fan referència els apartats 2 i 3 de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, estan obligats a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les administracions, per la qual cosa, de conformitat amb el que estableix l'article 68.4 de la Llei esmentada, si algun d'aquests subjectes presenta la seva sol·licitud presencialment, l'administració pública l'ha de requerir que l'esmeni presentant-la per via electrònica.
Òrgan competent per a la tramitació
Servei d'Agricultura
Contacte
Servei o Secció responsable
Servei d'Agricultura
C/ de la Reina Constança, 4.
Tel.: 971176567
(jripoll@dgagric.caib.es)