Torna

Vacunacions

 
Vaccinació de pneumococ... + protecció +salutQue és el pneumococ? Es un bacteri que afecta a les persones. La població amb més risc de patir complicacions són els menors de 2 anys i els majors de 65. El risc de contagi i complicacions augmenta quan hi ha patologia de base.

Quines malalties produeix el  pneumococ? Les més freqüents són les pneumònies, també sinusitis i otitis i les més  greus són meningitis i, encara més greu, les infeccions generalitzades.

Com es contagia la malaltia?  El bacteri es transmet per les gotetes que expulsam en tossir, esternudar, parlar... les persones malaltes o les sanes que el porten a la gargamella.

 

Quins vaccins s’han d’emprar?

  • En el infants s’empra el vaccí conjugat  13-valent (VPC13). S’administra als 2, 4 i 11 mesos d’edat.
  • En els adults s’han distingit 2 grups:
    • Població NO institucionalitzada: en complir els 65 i 75 anys. S’administrarà 1 dosi de la vaccina polisacàrida 23 valent (VPP23)
    • Només s’administrarà a les persones NO vaccinades amb anterioritat.
    • Població institucionalitzada: s’utilitzarà pauta combinada 1 dosi de VPC13 i dos mesos desprès 1 dosi de VPP23.
  • Població de risc de qualsevol edat. Pauta i vaccí emprat segons edat i condició de risc.

Són segurs? El vaccí és segur, no pot produir la malaltia i les  reaccions més freqüents són lleus com dolor, enrogiment i inflor en el lloc d’injecció i  febrícula. Les reaccions greus són molt poc freqüents.

És realment eficaç el vaccí? El vaccí és  eficaç  en la prevenció de les malalties  greus per pneumococ però cal recordar que no protegeix contra totes les varietats del bacteri només les més habituals.

Aquest vaccí pot administrar-se al mateix temps que la resta de vaccins del calendari, inclòs el vaccí contra la COVID 19.
 

 La vacunació és una acció més dins un estil de vida saludable.