Virus del papil·loma humà (VPH). Preguntes i respostes. Gener 2025

Tant els assaigs clínics efectuats abans de l’aprovació de les vacunes contra el VPH com els estudis que s’han fet des del començament de la vacunació —se n’han administrat milions de dosis; segons l’OMS, 500 milions de dosis del 2006 al 2021— demostren que la vacuna és segura i els efectes secundaris són, la immensa majoria, lleus i temporals (pot causar molèsties al lloc de la injecció o, amb menys freqüència, cefalea). A part d’aquests efectes lleus, a la informació tècnica de la vacuna hi apareix l’anafilaxi en el cas de pacients al·lèrgics a algun component de la vacuna o la síncope a causa d’una reacció d’estrès o ansietat relacionada amb la injecció. Aquests dos efectes són els únics greus que potencialment poden estar relacionats amb la vacuna contra el VPH; a part d’aquests dos, no s’ha identificat cap efecte greu més.

No s’han de vacunar les persones al·lèrgiques als components de la vacuna contra el papil·loma.

Les persones que pateixen malalties febrils no s’han de vacunar fins que el professional sanitari els ho indiqui.
 
Si es té alguna al·lèrgia o malaltia, s’ha de comunicar al personal sanitari abans de vacunar-se, i aquest donarà les indicacions més adequades per al cas concret.

Les dones embarassades, per principi de precaució, no s’haurien de vacunar. No obstant això, algunes dones que s’han vacunat abans de saber que estaven embarassades no han presentat més problemes que les no embarassades i no s’han observat tampoc anomalies en els seus fills. El mateix passa durant la lactància.

S’ha d’administrar una sola dosi via intramuscular a la part superior del braç.

En situacions o condicions de risc, pot ser necessari administrar més dosis, el personal sanitari us n’informarà si és el vostre cas.