QUÍ POT TRAMITAR A LA UDIT
Figures de tramitació d'un expedient UDIT i APODERA
A. SUBJECTES OBLIGATS A TRAMITAR PEL CANAL TELEMÀTIC
La Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, estableix l’ús dels mitjans electrònics de forma voluntària per a les persones físiques en les seves relacions amb les administracions públiques. Però de conformitat amb l'article 14.2 de la Llei 39/2015, estan obligats a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les administracions públiques per efectuar qualsevol tràmit d’un procediment administratiu, almenys, els subjectes següents:
a) Les persones jurídiques.
b) Les entitats sense personalitat jurídica.
c) Els qui exerceixin una activitat professional per a la qual es requereixi la col·legiació obligatòria, per als tràmits i les actuacions que duguin a terme amb les administracions públiques en exercici de l’activitat professional esmentada. En tot cas, dins aquest col·lectiu s’hi entenen inclosos els notaris i els registradors de la propietat i mercantils.
d) Els qui representin un interessat que estigui obligat a relacionar-se electrònicament amb l’Administració.
e) Els empleats de les administracions públiques per als tràmits i les actuacions que efectuïn amb elles per raó de la seva condició d’empleats públics, tal com determini reglamentàriament cada administració.
A més, la Llei 10/2009, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, recull a la disposició addicional catorzena, l'obligatorietat de la utilització dels tràmits telemàtics específics creats a l’efecte en la tramitació de les instal·lacions i els registres en matèria d’indústria, de metrologia, d’activitats radioactives i de mines que duguin a terme les persones físiques que exerceixin una activitat professional per a la qual es requereixi la col·legiació obligatòria i, en general, la resta de les persones físiques que duguin a terme activitats econòmiques com a empresaris individuals o professionals, incloent als autònoms.
B. FIGURES DE TRAMITACIÓ D'UN EXPEDIENT UDIT
1.SOL·LICITANT
El sol·licitant és la persona que firma la sol·licitud. Pot ser el titular o un interessat (articles 4 de la Llei 39/2015, d’1 d‘octubre del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques).
- Titular: és el que té el dret que es tramita, ja sigui la instal·lació, el certificat o l’acreditació professional corresponent.
- Interessat: és el titular d’interessos legítims del procediment. En els tràmits UDIT es considera interessat el què firma un document imprescindible per a la resolució del tràmit i que el vincula amb el titular del dret.
Formes d'actuació del sol·licitant
El sol·licitant pot actuar de dues formes, en nom propi o mitjançant un representant.
a) En nom propi
Són els casos en que el sol·licitant, ja sigui el titular o l’interessat realitza la tramitació i firma la sol·licitud. Els interessats actuen en nom propi i no com a representants, per tant no necessiten l’autorització del titular del dret.
b) Amb representant legal
D’acord amb el que preveu l’article 5 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, les persones interessades amb capacitat d’obrar poden actuar davant les administracions públiques per mitjà d’un representant, ja sigui una persona física amb capacitat d’obrar, ja sigui una persona jurídica quan així ho prevegin els seus estatuts. La representació és l’únic cas en el qual pot firmar la sol·licitud una persona diferent del sol·licitant.
Acreditació de la representació: APODERA
D’acord amb el que preveu l’article 32 del Reial Decret 203/2021, de 30 de març, pel qual s’aprova el Reglament d’actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, en cas d’actuar amb un representant, la representació s’ha d’acreditar mitjançant qualsevol mitjà vàlid en Dret que deixi constància fidedigna de la seva existència. Entre d’altres, una de les formes és mitjançant el Registre electrònic d’apoderaments (REA). Aquest registre permet fer constar les relacions de representació entre persones físiques o jurídiques, tant si la representació es confereix mitjançant un apoderament «apud acta» com si s’ha conferit mitjançant un poder notarial o un document privat signat electrònicament.
Registre electrònic d'Apoderaments
1.- APODERAMENT PRESENCIAL I APUD ACTA: Es necesari utilitzar els següents formularis genèrics:
Annex I d'inscripció del poder
Annex IV d'aceptació del poder per l'apoderat
2.- APODERAMENT TELEMÀTIC: Per inscriure els poders que els interessats atorguin a un representant i gestionar les representacions s’ha d’accedir a l’Apodera (aplicació del Registre Electrònic d’Apoderaments de l’Administració General de l’Estat).
La UDIT ha posat en marxa un formulari per a l'atorgament d'apoderament per a la realització de tràmits i actuacions a la UDIT.
Característiques del formulari específic UDIT:
- només es pot emprar per apoderaments telemàtics.
- funciona com a model d'un document privat, i es pot fer servir en cas de no presentar un poder notarial.
- és un apoderament de tipus C "per a determinats tràmits". Amb ell es pot apoderar un o varis tràmits determinats de la UDIT o tots els tràmit de la seva competència.
- ha d'estar firmat digitalment pel poderdant i l'apoderat.
- s'aporta durant la tramitació a l'aplicació Apodera, en cap cas s'ha de presentar directament dins el tràmit UDIT.
- una vegada adjuntat el formulari en el procés d'apoderament es validarà pels serveis jurídics de la Conselleria.
Formulari d'apoderament per a tramitacions a la UDIT
2.PERSONA AUTORITZADA (només per a tramitacions presencials)
L’autoritzat és la persona distinta del sol·licitant i del representant, que du presencialment la documentació a una oficina física de la UDIT. Està autoritzada per la persona que inicia el tràmit i que firma la sol·licitud, per presentar la tramitació i per recollir físicament la notificació que resulti de la tramitació.