ARTICULAT ESPECÍFIC DE LA LLEI 6/2001

El procediment per a subhastar els béns i drets patrimonials de la comunitat autònoma de les Illes Balears està regulat en els articles 53 a 59 de la Llei 6/2001, d'11 d'abril, del patrimoni de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 49, de 24 d'abril), que es reprodueixen més avall:

 

TÍTOL IV
NORMES ESPECIALS PER A DETERMINATS
BÉNS I DRETS DE CARÀCTER PATRIMONIAL

CAPÍTOL I
DELS BÉNS IMMOBLES I DRETS REALS

[...]

SECCIÓ 2a
ALIENACIÓ

Article 53. Declaració prèvia d'alienabilitat i requisits
1. L'alienació a títol onerós dels béns immobles o drets reals patrimonials requereix la declaració prèvia i motivada d'alienabilitat, per part de l'òrgan competent, quant al tipus de béns i de la quantia de la taxació d'aquests.
2. No es pot promoure la venda de béns que estiguin en litigi. Si aquest se suscita després d'haver-ne iniciat el procediment d'alienació, quedarà suspès provisionalment.

Article 54. Subhasta i alienació directa
La venda dels béns immobles o drets reals s'ha de fer mitjançant subhasta. Això no obstant, l'òrgan competent podrà decidir motivadament l'alienació directa quan es produeixi alguna de les circumstàncies previstes al punt 2 de l'article 52.

Article 55. Tràmits previs
Abans d'iniciar-se els tràmits conduents a l'alienació d'un immoble, se n'ha de depurar la situació física i jurídica, se n'ha de practicar la delimitació si fos necessària i s'ha d'inscriure, si no hi estigués, en el Registre de la Propietat.

Article 56. Alienació de drets reals
Per a la venda de la resta de drets reals alienables per la comunitat autònoma, no es precisen el reconeixement ni la descripció pericial de les finques a què aquests afectin. Això no obstant, si en els documents relatius a la titulació d'aquests drets no consten la naturalesa, la situació i els límits dels immobles respectius, s'ha d'esmenar aquesta omissió abans d'anunciar la venda.

Article 57. Tempteig i retracte d'adjacents
Els propietaris adjacents poden adquirir directament les parcel•les que prèviament hagin estat declarades solars que no es puguin edificar o finques rústiques que no arribin a constituir una superfície econòmicament explotable, amb preferència a qualsevol altre sol•licitant. En cas que diversos adjacents en pretenguin l'adquisició s'ha de preferir el titular de la finca adjacent de menor cabuda i, en cas d'igualtat, el que primer l'hagi sol•licitada.

Article 58. Fruits
Els compradors poden fer seus els fruits dels béns alienats des del dia en què se'ls notifiqui la resolució d'adjudicació.

Article 59. Garanties en l'alienació
1. Els compradors tenen dret a la indemnització pels desperfectes que hagin patit les finques des que s'acabà la taxació pericial per a la venda fins al dia en què se'ls hagi notificat la resolució d'adjudicació.
2. En els judicis de reivindicació, evicció o sanejament, la comunitat autònoma està subjecta a les regles del dret civil.