CAMPANYA D’INFORMACIÓ I VIGILÀNCIA EN ESPAIS DE RELLEVÀNCIA AMBIENTAL, FINANÇAT AMB FONS DE L'IMPOST TURISME SOSTENIBLE

Es tracta d’una iniciativa amb l'objectiu de què els espais naturals objecte de la campanya comptin amb un bon servei d’informació per als visitants i usuaris. Aquesta iniciativa també permet fer visible a tot el territori de la comunitat els beneficis socials d'ITS. Compte amb un pressupost de 840.000 euros.

Els eixos fonamentals d’actuació d’aquest projecte són garantir la dotació d’informadors ambientals en els espais naturals protegits i en els espais de rellevància ambiental, detecció de possibles impactes i recull de propostes de millora de gestió.

Les tasques que s'han realitzat són:

  • Informació als visitants sobre la normativa d’ús públic en l’espai concret: límits de l’espai, règim d’usos segons la zonificació, activitats permeses i excloses, règim d’autoritzacions i bones pràctiques. Així mateix, informació sobre els serveis de caràcter general que poden trobar a l’espai natural concret (transport públic, aparcaments, servei de socorrisme, excusats, punts de descans, disponibilitat d’aigua potable, etc.)
  • Informació per l’Administració per la recollida diària de dades sobre el perfil dels usuaris o visitants per a cada zona. A part de poder detectar incidències de tota mena com senyalitzacions en mal estat, mal ús dels espais pels usuaris, incompliment de la normativa de la zona...
  • Informació als visitants que el servei prestat s’emmarca dins les activitats finançades amb l’impost de turisme sostenible.

Les zones on s'han dur a terme la campanya són:

MALLORCA MENORCA EIVISSA I FORMENTERA
Espais de rellevància ambiental que disposen de PORN

Paratge natural Serra de Tramuntana

Parc Natural de Mondragó

Parc Natural de s’Albufera

Reserva Natural de s’Albufereta

Parc Natural de s’Albufera des Grau Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera
Zones sense PORN, d’importància comunitària o LIC

Itinerari Platja de Son Bauló fins a la Punta des Fenicis, al LIC ES5310095 – Can Picafort, al terme municipal de Santa Margalida.

Itinerari sa Canova, al LIC ES53110029-Na Borges, en els termes municipals de Santa Margalida i d’Artà.

Itinerari Cala Torta, Cala Mitjana i Cala Estreta, al terme municipal d’Artà; al LIC i ZEPA ES0000227–Muntanyes d’Artà.

Itinerari Cala Agulla- Cala Mesquida, al terme municipal de Capdepera. 

Itinerari Punta de n’Amer, del LIC ES5310096 – Punta de n’Amer, al terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar.

Itinerari Cala Falcó, Cala Varques, Cala Pilota i Cala Magraner, LIC ES5310098 – Cales de Manacor, al terme municipal de Manacor.

Itinerari del Cap de ses Salines - Platja des Caragol - Cala Màrmols LIC i ZEPA ES0000228 – Cap de ses Salines, al terme municipal de ses Salines.

Itinerari Cala Galdana 

Itinerari Macarella- Macarelleta.

Itinerari platges de Son Saura- Cala des Talaier- Cala en Turqueta, del LIC i ZEPA ES0000240 – Costa Sud de Ciutadella, al terme municipal de Ciutadella.

 

Itineraris al LIC ES5310033 –Xarraca, al terme municipal de Sant Joan de Labritja. Cala Benirràs - Cala Xarraca – s’Illot des Renclí – Cala des Xuclar

Itineraris al LIC ES5310032- Cap Llentrisca-sa Talaia, en el terme municipal de Sant Josep de sa Talaia.

Itineraris al LIC ES5310034- Serra Grossa Pedrera d’en Canyes a la Serra Grossa, al terme municipal de Sant Antoni de Portmany i d’Eivissa.

La campanya s'ha dut a terme des de desembre del 2019 fins a desembre 2021. A la zona de Serra de Tramuntana la presència dels informadors ha estat durant tot l'any, a la resta només a l'època estival. Amb un total de 24.243 hores de servei ofertat.

Informadors explicant als usuaris normativa de la zona i realitzant enquestes de satisfacció:

    

Exemples de incidències notificades als responsables dels espais naturals per prendre les mesures correctes: