INTERVENCIÓ A LA FOSSA DEL CEMENTIRI MUNICIPAL DE SANT JOAN
L’obertura de la fossa de Sant Joan i la recuperació dels cossos de les tres víctimes, veïnes de Maria de la Salut, fou tot un èxit, i va permetre la identificació d’en Jaume Gual Mas, Joan Gual Genovart “en Puro” i Miquel Salom Ribot “en Mio”.
El dia 16 de juny de 2014 s'iniciaren les tasques arqueològiques al cementiri municipal de Sant Joan i es prolongaren fins al 21 de juny. Però, des del dia 16 de juny de 2014, en què s’hi iniciaren les feines, fins arribar al lliurament de les restes de les víctimes als seus familiars el mes de juny de 2015, l'Associació Memòria de Mallorca va sistematitzar el protocol de tasques a desenvolupar i assumí la coordinació de tot l'equip que hi va participar, i ho va fer des del voluntariat i el compromís ètic amb els principis de veritat, justícia i reparació: familiars de les víctimes, equip d'arqueòlogues i antropòlogues del Laboratori de Bioarqueologia Humana de la UAB, historiadors i investigadors, testimonis, equip de documentació i d’audiovisuals, mitjans de comunicació, equip jurídic, ajuntaments de Sant Joan i Maria de la Salut i Departament de Genètica de l’UIB.
El dia 20 de juny de 2014 aparegueren els indicis inequívocs de la troballa de la fossa i l’Associació Memòria de Mallorca procedí a la seva denúncia al jutjat de Manacor, però aquest es va inhibir.
L'exhumació es va realitzar en presència dels familiars dos dies després i la fossa fou definitivament clausurada el 25 de juny de 2014. Les restes de cada individu, degudament identificades i protegides en contenidors independents, van ser traslladades a dependències de l'Ajuntament de Sant Joan fins dia 1 de setembre de 2014, quan començaren les anàlisis antropològiques en les instal·lacions del cementiri de Sant Joan.
El procés d’identificació preliminar va concloure set dies després i les restes tornaren a les dependències del consistori, tot garantint la continuïtat de preservació de la cadena custòdia. Els resultats de les proves genètiques trigaren encara uns mesos més i finalment el dia 19 de juny de 2015, un any després de l’inici dels treballs arqueològics, es procedí al re-enterrament i homenatge al cementiri de Maria de la Salut.