Torna

Somriures sense fum

 

Presentació

El consum de tabac és la principal causa de morbiditat, incapacitat i mortalitat en els països desenvolupats; per això, constitueix un problema devastador per a la salut pública d’aquests països i una creixent amenaça per als països en via de desenvolupament. Es tracta d’un problema sanitari de dimensions epidèmiques, no sols en termes de mortalitat prematura sinó també com a factor que deteriora seriosament la qualitat de vida de la població i imposa importants costs econòmics a la societat, a les famílies i als individus.

Fumar és un factor de risc en sis de les vuit principals causes de mort en el món i mata una persona cada sis segons. Avui sabem, a més, que el tabac mata entre un terç i la meitat de totes les persones que en consumeixen, morts prematures que es produeixen, com a mitjana, amb 15 anys d’anticipació. Actualment, el consum de tabac provoca més de cinc milions de morts a l’any

 

  INFORMACIÓ DESTACADA 

Platges sense fum, platges saludables

Des de la Direcció General Pública i Participació i la Direcció General d'Educació, Qualitat Ambiental i Residus volem promoure i potenciar estils de vida saludable, beneficis d'una vida sense tabac i la cura de les nostres platges lliures de fum i residus.
Més informació aquí


Vols deixar de fumar?

Et podem ajudar!

Tens al teu abast dues alternatives per dur a terme la deshabituació tabàquica:

1. Pots anar al teu centre de salut.
2. Pots anar a qualsevol de les farmàcies adherides al programa per deixar de fumar.

 


Nota informativa sobre els casos de malaltia pulmonar greu associats a cigarrets electrònics (dispositius susceptibles d'alliberament de nicotina) als Estats Units

Direcció General de Salut Pública, Qualitat i Innovació. Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social
Veure nota informativa aquí


Acord de la Comissió de Salut Pública en relació al Decàleg de la plataforma per a la reducció del dany per tabaquisme

Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut
Consulta la informació aquí

Productes de tabac per escalfament: consideracions de tipus sanitari i legal

Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social
Consulta la informació aquí

Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut

COMISSIÓ DE SALUT PÚBLICA

Les directores i directors de Salut Pública de les comunitats autònomes i del Ministeri, alerten a la població sobre els riscs per a la salut dels nous productes derivats del tabac.

descarga-pdf.gif  Veure document


#Nonsmokingchallenge

El tabaquismo es la primera causa de mortalidad evitable en España. Un dato escalofriante si tenemos en cuenta que el 25% de los mayores de 15 años ya lo consumen. Para frenar esta tendencia, el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad lanza #nonsmokingchallenge. Una campaña de concienciación cuyo objetivo es, entre otros, fomentar una imagen positiva alejada del consumo de tabaco, promover actitudes de vida saludables y favorecer el abandono del consumo entre los más jóvenes.

 


  Normativa estatal

go.gif Publicación del Real Decreto 579/2017, de 9 de junio, por el que se regulan determinados aspectos relativos a la fabricación, presentación y comercialización de los productos del tabaco y los productos relacionados.

  RD 579/2017. Regula, por primera vez, los productos relacionados con el tabaco, como son los cigarrillos electrónicos y las hierbas para fumar. La nueva normativa los equipara a los productos del tabaco en cuanto que regula su composición, etiquetado y requisitos de seguridad, priorizando la protección a los menores.
Otra de las novedades es la prohibición de comercialización de los productos del tabaco con aromas característicos, vitaminas, cafeína, taurina y otros aditivos asociados con energía y vitalidad, colorantes, aditivos que faciliten la ingesta o la inhalación de nicotina, y aditivos que tengan propiedades tóxicas, carcinogenéticas o mutagénicas.
Por último, se establece la obligación de comunicación de determinados aditivos de cigarrillos y picadura para liar y además introduce un registro de los fabricantes, importadores y distribuidores de productos relacionados, a efectos de control del mercado.