Uneix-te a milers de joves d'arreu del món per a l'edició 2023 de l'Esdeveniment Juvenil Europeu del 9 al 10 de juny.
Enguany, l'esdeveniment se centra en les eleccions europees del 2024, la democràcia i el compromís dels joves, el clima, el medi ambient i la sostenibilitat. No perdis l'oportunitat de compartir i donar forma a les teves idees sobre el futur d'Europa. Siguis on siguis, mira totes les activitats disponibles en els 24 idiomes de la UE, que tenen lloc a l'Hemicicle, connecta't amb la comunitat en línia EYE2023 i fes preguntes als ponents!
CURS DE FACILITADORS DELS PROGRAMES ERASMUS+ I COS EUROPEU DE SOLIDARITAT
Aquests dies es du a terme el curs de facilitadors dels programes Erasmus+ i Cos Europeu de Solidaritat a Palma.
És una formació gratuïta organitzada pel Servei de Joventut de la Conselleria d'Afers Socials i Esports del Govern Balear i finançada pels mateixos programes europeus.
L'objectiu és ajudar a aquelles persones interessades, a donar a conèixer les possibilitats dels programes de mobilitat internacional de joves Erasmus+ i Cos Europeu de Solidaritat a les Illes Balears.
En el curs es treballa com facilitar petits tallers que donin a conèixer les accions que permeten la mobilitat dels joves: intercanvis juvenils i participació juvenil en el marc del programa Erasmus+, i voluntariat i projectes solidaris en el marc del programa Cos Europeu de Solidaritat.
23 de maig de 2023
CONVOCATÒRIA FIRA DE BONES PRÀCTIQUES I EINES DE PROJECTES DE VOLUNTARIAT DEL COS EUROPEU DE SOLIDARITAT
Gestiones projectes de voluntariat del CES?
Vols compartir bones pràctiques i eines per millorar l'execució dels projectes i crear xarxes?
I a la vegada aprendre-ne de noves?
Participa en aquesta Fira de Bones Pràctiques!
L'Institut de la Joventut (Injuve) i la Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies del Govern de les Illes Balears, com a membres de l'Agència Nacional Espanyola (ANE) del programa Cos Europeu de Solidaritat (CES), organitzen la II Fira de Bones Pràctiques i d'Eines de Projectes de Voluntariat del Cos Europeu de Solidaritat,
Aquesta Fira pretén ser un espai d'intercanvi d'experiències i recursos que s'hagin creat i posat en marxa en el marc dels projectes de voluntariat, així com un punt de trobada per a totes aquelles persones que s'hagin encarregat de la gestió, coordinació i tutoria, per aconseguir una millor execució del programa. Prevista dins de les "Activitats de creació de xarxes/Net Working Activities (NET)" del CES, té com a objectius:
- Impulsar el programa CES i les eines desenvolupades i utilitzades per les organitzacions espanyoles en el marc dels projectes de voluntariat CES individuals i equip. - Facilitar un espai d'intercanvi de bones pràctiques entre els diferents actors del programa CES a Espanya. - Potenciar el treball de les prioritats del programa al voltant de la inclusió, el medi ambient i la sostenibilitat, la transició digital i la participació juvenil als projectes de voluntariat CES. - Crear espais de debat, anàlisi i reflexió sobre les eines i les experiències presentades per millorar la qualitat dels futurs projectes de voluntariat CES individuals i d'equip. - Enfortir la comunitat d'actors involucrats en la implementació de projectes CES.
Participants: 30 persones. Només s'admet una persona per organització. Només es valoraran inscripcions que vagin acompanyades duna bona pràctica o eina.
Lloc i data de celebració: Palma. Del 4 al 7 de juliol del 2023
Com vàrem anunciar, hem estat presents a la fira del voluntariat de la UIB.
Hi hem posat una taula informativa, en David, ex-voluntari europeu, ha participat a la taula rodona amb altres joves voluntaris i el Servei de Joventut hem explicat en què consisteix el voluntariat del Cos Europeu de Solidaritat als assistents. En David ens ha acompanyat i ha explicat en primera persona la seva experiència. Ho recomana a tothom!
10 de maig de 2023
ERASMUS DAYS 2023
Del 9 al 14 d'octubre se celebraran els Erasmus Days 2023. Sis dies de campanya en què compartir experiències i difondre els èxits i les oportunitats que ofereix el programa Erasmus+.
Des de l'àmbit de la joventut volem aprofitar aquestes jornades per donar un impuls a la difusió de la part no tan coneguda del programa Erasmus+ com són els intercanvis o projectes de participació juvenils, la mobilitat de treballadors del nostre sector o les associacions estratègiques, així com introduir la nova acció que dóna suport a l'esport de base.
A la passada edició del 2022, es van dur a terme 6.295 activitats a tot el món. Aquest any aspirem a superar aquesta xifra i, per això, necessitem la col·laboració de les organitzacions i persones beneficiàries d'Erasmus+. Des d'aquí convidem a organitzar activitats on es doni visibilitat als projectes i es comparteixin experiències. Exposicions, concerts, concursos, seminaris, jornades de portes obertes… una infinitat de possibilitats.
El web d'Erasmus Days estarà disponible a partir del 9 de maig. Des d'aquest dia podreu visitar la pàgina i registrar les activitats a través del formulari indicat. Un cop comprovada la correcció de les dades, serà aprovada per l'Agència Nacional Espanyola (ANE) a l'àmbit de la joventut i quedarà reflectida al mapa.
A la mateixa pàgina està disponible el material de comunicació (logos, banner, marc per a selfies) en anglès.
#ErasmusDays és el hashtag triat per a la difusió de les activitats a les xarxes.
El Consell de la Joventut d'Espanya (CJE) i l'Institut de la Joventut (INJUVE) llancen la convocatòria per formar part de les Ambaixades per al Diàleg amb la Joventut durant el X Cicle, que tindrà lloc del juliol del 2023 al desembre del 2024 .
Les Ambaixades per al Diàleg amb la Joventut són estructures compostes per persones joves voluntàries de fins a 29 anys que ajuden que es duguin a terme processos de diàleg entre joves i responsables de la presa de decisions a nivell local i autonòmic, implementant el programa territorialment en col·laboració amb el NWG (Grup Nacional de Treball), els Consells de joventut locals i autonòmics, les Direccions Generals de Joventut i altres entitats.
Si et ve de gust formar part de les ambaixades, inscriu-te aquí.
Com a nous criteris de selecció, prioritzarem persones no associades i que portin menys de dos cicles al programa.
DATA LÍMIT D'INSCRIPCIÓ: 31 DE MAIG
9 de maig de 2023
DIA D'EUROPA
Feliç Dia d'Europa! 🕊️🇪🇺
Avui, honrem els valors europeus de respecte, amistat i solidaritat que ens uneixen.
Mitjançant la cooperació i la mobilitat #ErasmusPlus, trencam barreres i construïm una Europa més inclusiva, dinàmica i pacífica.
28 d'abril de 2023
JORNADA "UNA CITA AMB EL VOLUNTARIAT"
L'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat, gràcies al suport de la Direcció General de Participació, Transparència i Voluntariat, ha organitzat una trobada amb entitats del Portal del Voluntariat i amb la Direcció d'Infància, Joventut i Famílies. L'objectiu és engrescar les persones de dins i fora de la comunitat universitària amb el voluntariat i que puguin saber en què consisteix aquesta acció solidària, què els pot aportar i què hi poden aportar. A més, veurem quina és la relació entre el voluntariat i els ODS (Objectius de desenvolupament sostenible) de l’Agenda 2030.
Nosaltres, com a membres de l'Agència Nacional Espanyola dels programes Erasmus+ i Cos Europeu de Solidaritat hi farem una sessió informativa. Comptarem amb el testimoni d'un ex-voluntari europeu.
La programació de la jornada és la següent:
15.30 h Xerrada participativa a manera de conversa entre persones voluntàries: Lluïsa Oliver (Mater) Melany Dueñas (ONCE) Raphael Roig (Cancer Support Mallorca) Ana Salazar (Ben Amics)
16:30 h Sessió informativa sobre el Cos Europeu de Solidaritat a càrrec de la Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies.
17:00 h Taller sobre voluntariat i ODS impartit per Ana Cañas, professora de la UIB.
18:00 h Speed meetings amb les entitats de voluntariat sobre informació en acció i oferta de voluntariat.*
19:00 h Cloenda amb un concert acústic de Clara Ingold, autora, actriu i música, llicenciada a l'Escola Superior d'Art Dramàtic de les Illes Balears.
Hi haurà la possibilitat d'obtenir un document acreditatiu de participació a l'esdeveniment.
Els primers voluntaris ja han finalitzat la seva formació i es poden presentar a onze projectes que han estat seleccionats.
Recorda que per participar en el voluntariat d'ajuda humanitària, els joves interessats inscrits al Cos Europeu de Solidaritat han de completar una formació específica sobre EU Academy abans de ser seleccionats per una organització.
Només s'envia els voluntaris a zones de risc baix i estables. Encara no es poden fer accions a Ucraïna.
Per a més informació pots consultar la notícia de dia 18 de gener o visitar aquest enllaç:
La Conselleria d'Afers Socials forma a 7 joves que participen en projectes del Cos Europeu de Solidaritat a la nostra comunitat autònoma
Un total de 7 joves que acaben de començar un voluntariat del Cos Europeu de Solidaritat (CES) a la nostra comunitat faran, des del 28 de març a l’1 d’abril, una formació a l’arribada organitzada per la Conselleria d'Afers Socials, mitjançant la Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies, on aprenen nocions de la cultura i l'idioma i altres aspectes pràctics que facilitaran la seva estada a les nostres illes. Aquesta formació, una de les primeres que es torna a fer en modalitat presencial després de la pandèmia, es desenvolupa al Hotel Amic Gala.
Els i les joves participants provenen de Bulgària, França, Àustria, Alemanya i de la mateixa Espanya, i participen en programes de voluntariat que es desenvoluparan en els propers mesos a l’associació Son Barrina de Mallorca i al Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Natura a Menorca.
L'activitat formativa forma part del suport continu que el programa comunitari ofereix als joves participants abans i durant l'experiència de voluntariat. Després d'aquesta formació, se'n realitzarà una altra a la meitat del projecte per fer-ne una valoració intermèdia i una darrera en acabar, ja en el país d'origen, on es realitza l'avaluació final.
El CES és un programa de la Unió Europea que ofereix a joves d'entre 18 i 30 anys la possibilitat de conèixer altres països i desenvolupar les seves capacitats gràcies a un voluntariat. En concret, brinda oportunitats de participació en projectes solidaris d'entre 2 i 12 mesos de durada, en tots els països de la Unió Europea i també fora d'ella.
A les Illes Balears, el CES està gestionat per la Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies de la Conselleria d'Afers Socials i Esports. Precisament, la titular d'aquest departament, Marta Carrió, ha fet una visita a la sessió formativa d’avui per donar la benvinguda a les persones participants i destacar la tasca de transformació social que realitzen mitjançant els projectes solidaris.
GUIA PER A FER ESDEVENIMENTS ERASMUS+ MÉS SOSTENIBLES
Creada per JINT, l'Agència Nacional Erasmus+ de Bèlgica Comunitat Flamenca
JINT, l'Agència Nacional Erasmus+ de la Comunitat Flamenca de Bèlgica, va elaborar un document meravellós per fer que els esdeveniments Erasmus+ siguin més sostenibles.
JINT també vol posar en pràctica la visió sobre la sostenibilitat durant esdeveniments nacionals o internacionals, cursos de formació o visites d'estudi.
Per això han reunit informació, consells i exemples a la publicació online 'Pautes per a esdeveniments sostenibles'.
Posen èmfasi en aspectes com ara elecció d'ubicació, transport, menjars, residus i comunicació sobre les teves accions sostenibles.
La guia és imprescindible per a qualsevol que organitzi activitats nacionals o internacionals per a joves o treballadors/es juvenils. Tot i que el web de l'enllaç estigui escrit en neerlandès, la publicació està escrita en anglès.
Les institucions europees han declarat 2023 com a l'Any Europeu de les Capacitats.
Per què un Any Europeu de les Capacitats?
Tenir una plantilla amb les capacitats i competències que es demanen contribueix al creixement sostenible, comporta més innovació i millora la competitivitat de les empreses. Els treballadors qualificats gaudeixen de millors oportunitats laborals, així com de possibilitats més àmplies per participar plenament en la societat. Això és clau per garantir que la recuperació econòmica, així com les transicions ecològiques i digitals, siguin socialment justes i justes.
L'Any Europeu de les Capacitats 2023 posa aquestes al centre de l'escenari. Aquest any es tracta d'ajudar les persones a obtenir les capacitats i competències adequades per a llocs de treball de qualitat i d'ajudar les empreses, en particular les petites i mitjanes empreses, a abordar l'escassetat de qualificacions a la UE.
Com? Mostrant oportunitats i activitats de desenvolupament de capacitats a tot Europa, fomentant un reconeixement més fàcil de les qualificacions a través de les fronteres, reunint organitzacions i persones per compartir les seves experiències i coneixements, i establint com les iniciatives i les possibilitats de finançament de la UE poden ajudar.
Es faran esdeveniments i campanyes de sensibilització a tota la UE. Esperem que el vostre estigui entre ells.
El termini d‟inscripció està obert fins al 24 de febrer.
Participa a l'EYE2023 i viu una experiència inoblidable juntament amb milers de joves, experts, activistes, influencers i responsables polítics. Tindràs l'oportunitat d'interactuar, intercanviar punts de vista i cercar inspiració al cor mateix de la democràcia europea.
Però afanya't! Les inscripcions individuals s´acceptaran per ordre d'arribada. I no oblidis que, encara que participar a l'EYE sigui gratuït, hauràs d'organitzar i costejar el teu propi viatge i allotjament a Estrasburg.
No us perdeu aquesta oportunitat de deixar la vostra empremta en el futur d'Europa. Apunta't ja!
📆 Quan és: 9 i 10 de juny 🌍 On: Parlament Europeu, Estrasburg (França) ✏️ Inscripcions a: eye2023.eu ⏰ Termini: 24 de febrer
El Parlament Europeu ha llançat una convocatòria de voluntaris per donar suport a l'Esdeveniment Europeu de la Joventut (EYE2023), l'esdeveniment del Parlament Europeu que té lloc cada dos anys a la seu d'Estrasburg, (França).
EYE2023 està previst com un esdeveniment híbrid, que ofereix als participants la possibilitat de participar en persona al Parlament Europeu d'Estrasburg o assistir a l'esdeveniment en línia, a través d'una plataforma digital específica. EYE2023 tindrà lloc els dies 9 i 10 de juny del 2023.
PER QUÈ SER VOLUNTARI A EYE2023
Ser voluntari a l'Esdeveniment Europeu de la Joventut et donarà l'oportunitat de:
* Contribuir a un esdeveniment organitzat per a joves, per joves; * Descobrir la riquesa cultural d'Europa; * Adquirir experiència laboral ajudant a organitzar un acte al Parlament Europeu i rebent un certificat oficial; * Conèixer altres joves europeus motivats i compromesos; * Participar als debats sobre el futur d'Europa; * Formar part de l'equip blau, una família de més de 300 voluntaris de països molt diversos.
QUI POT DEMANAR-HO
* Qualsevol persona d'entre 18 i 30 anys a la data d'EYE2023 (9 i 10 de juny), de qualsevol nacionalitat * Ser capaç de comunicar-se en francès (B1) i en anglès (B2) * Estar disposat a fer un voluntariat d'almenys 12 hores durant l'EYE2023 * Estar disposat a participar en un mínim de 4 sessions de formació * Estar disposat a participar en un mínim de 2 visites al Parlament Europeu a Estrasburg (només si les activitats de voluntariat es duen a terme dins del Parlament) * Ser capaç de fer servir eines web, xarxes socials i aplicacions de missatgeria * Preferiblement viure a Estrasburg oa prop d'allà
COM PRESENTAR LA SOL·LICITUD
Les persones interessades han de presentar la sol·licitud aquí abans del 31 de gener del 2023.
DESPESES DE VIATGE I ALLOTJAMENT
Si us plau, tingues en compte que el Parlament Europeu no fa reemborsaments per cap despesa (de viatge o allotjament) abans, durant ni després de l'acte, ni les despeses relacionades amb les sessions/visites de formació prèvies a l'acte. Si us plau, no reserveu els vostres viatges i allotjament fins que no se us confirmi la realització de l'esdeveniment presencial a Estrasburg en una data més propera a l'esdeveniment.
Durant EYE2023, els voluntaris en torns de voluntariat actiu rebran menjars i begudes.
Els voluntaris també rebran un certificat signat pel Parlament Europeu, en reconeixement de la seva contribució a EYE2023 com a voluntaris.
Per a més informació, poseu-vos en contacte amb coordinateur@volunteers.europeanyouthevent.eu
La Comissió Europea i l'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA) organitzen una sessió informativa en anglès sobre Erasmus+ Esport el 30 de gener del 2023 per informar els possibles sol·licitants sobre el context polític, el programa futur i les oportunitats de finançament en 2023.
Es discutiran les polítiques de l'Esport en relació amb el programa i es donaran consells i suggeriments sobre la preparació i la presentació de propostes, i sobre els aspectes financers del finançament. Els participants també tindran loportunitat destablir contactes i posar-se en contacte amb socis potencials. L'esdeveniment tindrà lloc a Brussel·les, però també serà retransmès i gravat per poder-lo veure amb posterioritat.
L'e-learning per al voluntariat d'ajuda humanitària ja està obert!
Per participar en el voluntariat d'ajuda humanitària, els joves interessats inscrits al Cos Europeu de Solidaritat han de completar una formació específica sobre EU Academy abans de ser seleccionats per una organització.
El voluntariat en ajuda humanitària està obert a tots els joves que:
- Estan inscrits al programa del Cos Europeu de Solidaritat, - Han indicat al seu perfil del Cos Europeu de Solidaritat el seu interès per participar en el voluntariat d'ajuda humanitària, - No tenen més de 35 anys, - i Resideixen en un Estat membre de la UE o en un país associat al programa (Islàndia, Liechtenstein, República de Macedònia del Nord, Turquia).
Els voluntaris d'ajuda humanitària duen a terme diferents tasques necessàries per donar suport a les activitats que duen a terme les organitzacions d'acollida en països llunyans, per exemple: reforçar la capacitat local i la resiliència de les comunitats vulnerables afectades per desastres, com els refugiats o els desplaçats interns, donar suport al WASH. (aigua, sanejament i salut), el sector agroalimentari, la integració de joves amb menys oportunitats a les comunitats locals i, en general, la lluita contra tota mena de discriminació.
Per ser seleccionats per ser voluntaris en ajuda humanitària, els candidats hauran de completar primer un curs de formació obligatòria que s'impartirà en línia a la plataforma de l'Acadèmia de la UE, i després, per als que superin la prova, participar durant 5 dies a una formació presencial en grups d'uns 25 candidats.
Els cursos de formació en línia a EU Academy són accessibles mitjançant la pestanya "Formació en línia" del vostre compte del Cos Europeu de Solidaritat. Assegureu-vos que seleccioneu l'opció "Formació en ajuda humanitària" (no Formació general en línia). Un cop a la plataforma de l'acadèmia de la UE, primer se us convidarà a fer una autoavaluació, i després, si decidiu continuar el vostre viatge, iniciareu la formació obligatòria de voluntariat d'ajuda humanitària.
Si busques una oportunitat per marcar la diferència, experimentar una nova cultura, ampliar els teus horitzons i donar suport a les persones que ho necessiten, alhora que avança en les teves habilitats, no esperis més i comença la formació per al voluntariat d'ajuda humanitària. El nombre de places és limitat: només es formaran 1.000 candidats el 2023.
Recordes le notícia que varem donar dia 4 d'octubre?
Idò ja es coneixen els premiats amb el bo #DiscoverEu per a viatjar en tren per Europa.
Has consultat el teu correu?
Si l'has aconseguit, segueix a les xarxes @european_youth_eu per a mantenir-te informat.
21 de desembre de 2022
PUBLICACIÓ DELS RESULTATS DE LA RONDA 2 DEL COS EUROPEU DE SOLIDARITAT
Resolució de 16 de desembre de 2022 per la qual es concedeixen ajudes per a la realització de activitats finançades per la Comissió Europea en el marc del Programa “Cos Europeu de Solidaritat” que es comunicarà individualment als beneficiaris.
PUBLICACIÓ DELS RESULTATS DE LA RONDA 2 D'ERASMUS+
Resolució de 16 de desembre de 2022 per la qual es concedeixen ajudes per a la realització de activitats finançades per la Comissió Europea en el marc del Programa “Erasmus+” que es comunicarà individualment als beneficiaris.
PUBLICADA LA NOVA GUIA COS EUROPEU DE SOLIDARITAT PER A L'ANY 2023
Ahir, la Comissió Europea va llançar la convocatòria de propostes en el marc del Cos Europeu de Solidaritat per al 2023.
Aquesta convocatòria ofereix als joves una sèrie d'oportunitats per participar en projectes inspiradors i potenciadors que promoguin la solidaritat sobre el terreny. Mitjançant la participació en el Cos Europeu de Solidaritat, s'oferirà als joves l'oportunitat de participar en accions solidàries en àmbits prioritaris com el canvi climàtic i la transició verda, la transició digital, la inclusió social, l'ajuda a les persones que fugen dels conflictes armats i altres víctimes naturals, o desastres provocats per l'home, així com la prevenció, promoció i suport en l'àmbit de la salut.
Per segona vegada, la convocatòria del Cos Europeu de Solidaritat incorpora també el Cos Europeu Voluntari d'Ajuda Humanitària. A aquestes activitats solidàries s'han destinat més de 142 milions d'euros l'any 2023.
Els terminis de la convocatòria es troben entre el 23 de febrer i el 4 d'octubre de 2023, segons el tipus d'activitat.
Per a les activitats centralitzades gestionades per l'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura, la informació sobre els formularis de sol·licitud i el procediment de selecció estarà disponible al lloc web de l'EACEA i al portal de finançament i licitacions.
Avui hem participat a les ponències que han tengut lloc a Santa Margalida per donar a conèixer les diferents oportunitats que tenen els joves per millorar les seves oportunitats d'ocupació.
Els programes europeus Erasmus+ i Cos Europeu de Solidaritat ofereixen potents oportunitats de creixement i aprenentatge als joves que hi participen. A més, obtenen el YOUTHPASS que certifica aquest assoliment de competències.
23 de novembre de 2022
PUBLICADA LA NOVA GUIA ERASMUS+ PER L'ANY 2023
Avui, la Comissió ha llançat la convocatòria de propostes per al 2023 en el marc del programa Erasmus+. Amb un pressupost anual de 4.200 milions d'euros, Erasmus+ augmenta el seu suport a la inclusió, la ciutadania activa i la participació democràtica, i les transformacions ecològiques i digitals a la UE i a nivell internacional.
La característica insígnia d'Erasmus+ és la mobilitat, l'any vinent, el programa continuarà donant suport al moviment d'alumnes, estudiants d'educació superior i educació i formació professional (FP), aprenents adults, joves en programes d'aprenentatge no formal, educadors i personal a través de les fronteres, cap a una experiència educativa i formativa europea. A partir del 2023, el programa comptarà amb una nova acció per donar suport als entrenadors esportius mitjançant la seva participació en projectes de mobilitat, ampliant les oportunitats de cooperació i aprenentatge transeuropeu directament a les organitzacions esportives de base locals i al seu personal.
El programa farà front als reptes que esperem afrontar el 2023 proporcionant un suport significatiu als estudiants i al personal educatiu que fugen de la guerra d'Ucraïna, continuant lluitant per un programa més inclusiu i aprofitant el llegat de l'Any Europeu de la Joventut.
El suport Erasmus+ s'adreça a activitats que s'inclouen a les prioritats del programa en els àmbits de l'escola, l'educació superior i d'adults, l'FP, així com la joventut i l'esport. A partir de les convocatòries obertes de sol·licitud de projectes, qualsevol entitat pública o privada activa en els camps de l'educació, la formació, la joventut i l'esport pot sol·licitar finançament, amb l'ajuda d'agències nacionals Erasmus+ amb seu a tots els estats membres de la UE i tercers països associats al programa, i l'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura.
Tot el programa Erasmus+ se centra en quatre prioritats clau, entre les quals la inclusió i la diversitat. Les organitzacions i els participants amb menys oportunitats es troben al centre d'aquesta prioritat. Per tant, el programa continua donant suport als mecanismes d'inclusió dels participants i als recursos dedicats per eliminar qualsevol barrera a la seva participació.
També el 2023, després de l'Any Europeu de la Joventut, el programa continuarà garantint que les veus dels joves s'escoltin a la UnióEuropea i més enllà, especialment a través d'un augment de les activitats juvenils finançades a través d'Erasmus+. A més d'impulsar en tots els diferents sectors educatius projectes que pretenen donar suport a la transició verda, el programa continua lluitant per la neutralitat de carboni promovent modes de transport sostenibles i comportaments més responsables amb el medi ambient.
A més, el programa continuarà donant suport a la dimensió juvenil en les iniciatives i polítiques existents. Al mateix temps, el projecte i les activitats de la convocatòria Erasmus+ 2023 continuaran alimentant el compromís de la UE amb la millora i la recapacitació, aportant així una valuosa contribució a la proposta de convertir el 2023 en l'Any Europeu de les Competències.
Història:
Creat fa 35 anys, Erasmus+ és un dels programes més emblemàtics de la UE i fins ara hi han participat prop de 13 milions de persones. Amb un pressupost total disponible per a Erasmus+ del 2021 al 2027 que ascendeix a 26.200 milions d'euros, complementat amb uns 2.200 milions d'euros procedents dels instruments externs de la UE, el programa està previst donar suport a encara més participants i idees a Europa i més enllà.
La Comissió Europea ha llançat la convocatòria de propostes en el marc de la convocatòria Erasmus+ per al 2023 després de l'adopció del programa de treball 2023.
Davant la necessitat de donar respostes específiques als obstacles que afronten les persones joves, en situació de vulnerabilitat, per poder participar als programes de mobilitat i projectes de joventut europeus, la Comissió Europea va aprovar el document “Estratègia Europea d'Inclusió i Diversitat d'Erasmus+ i Cos Europeu de Solidaritat (2021-2027). Directrius dexecució”.
A partir d'aquí, la Comissió va encarregar a les diferents agències nacionals l'elaboració d'una Estratègia d'Inclusió i Diversitat específica per a cada país.
En el cas d'Espanya, l'Estratègia s'ha dissenyat a través d'un procés participatiu que ha implicat tots els actors clau dels programes: Agència Nacional Espanyola (ANE), composta per l'Institut de la Joventut (Injuve), els organismes de joventut de les comunitats i les ciutats autònomes i el Consell de la Joventut d'Espanya; organitzacions del tercer sector i entitats i joves beneficiaris dels programes.
Aquesta Estratègia pretén beneficiar, de manera directa, els grups i col·lectius de joves que experimenten més dificultats per accedir a certes oportunitats i que s'enfronten a múltiples tipus de discriminació: joves en risc d'exclusió social i amb necessitats econòmiques, joves amb dificultats de educació i formació, dones i mares joves, joves LGBTIQ+, joves dorigen migrant, dorigen ètnic o racial divers o de zones rurals. Es posarà el focus a cada grup amb caràcter biennal, desplegant mesures específiques que impulsin i facilitin la participació daquests col·lectius en les oportunitats que ofereixen els programes.
Tens 18 anys i resideixes legalment en un dels Estats membres de la UE? Prepara't per descobrir Europa! DiscoverEU s'enorgulleix de formar part de la família del programa Erasmus+ i contribuir a l'Any Europeu de la Joventut 2022 amb molts més bons de viatge i noves oportunitats.
DiscoverEU és una acció del programa Erasmus+ que us ofereix l'oportunitat de descobrir Europa a través d'experiències d'aprenentatge. Desplaçant-te principalment amb tren (hi ha excepcions per a les persones que viuen a illes o a zones remotes), descobriràs els impressionants paisatges d'Europa i la seva gran varietat de ciutats i pobles. Pots presentar la teva candidatura a les dues edicions que s'organitzen cada any. Les candidatures seleccionades obtenen un bo de viatge.
La propera ronda de candidatures tindrà lloc des del dimarts 11 d'octubre del 2022 a les 12.00 (CEST) fins al dimarts 25 d'octubre del 2022 a les 12.00 (CEST).
Per poder participar, has de:
- Haver nascut entre l'1 de gener de 2004 i el 31 de desembre de 2004 (tots dos inclusivament), - Empleneu el formulari de candidatura en línia amb un número de document d'identitat, de passaport o de targeta de residència legal vàlid, - Ser ciutadà o resident legal de llarga durada, en el nostre cas, a Espanya.
A continuació, haureu de respondre a un qüestionari (excepte si presenteu la vostra candidatura com a membre d'un grup).
Si resultes seleccionat, podràs fer un viatge d'entre 1 i 30 dies de durada entre l'1 de març del 2023 i el 29 de febrer del 2024.
S'ha llançat fins al 26 de setembre una convocatòria extraordinària per formar part de les Ambaixades per al Diàleg amb la Joventut que desenvoluparan la seva activitat durant el 2022 i fins al juliol del 2023.
Us recordam que les Ambaixades per al Diàleg amb la Joventut són estructures compostes per persones joves voluntàries que ajuden que es duguin a terme processos de diàleg entre joves i responsables de la presa de decisions a nivell local i autonòmic, implementant el programa territorialment en col·laboració amb el NWG (Grup Nacional de Treball), els Consells de joventut locals i autonòmics, les Direccions Generals de Joventut i altres entitats.
Avui té lloc la primera Trobada de Voluntaris del Cos Europeu de Solidaritat que estan fent el seu projecte a les Illes Balears.
La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, i la Directora general d'Infància, Joventut i Famílies, Marta Carrió, han vengut a coneixer-los i conèixer els seus projectes.
Els voluntaris estan a diferents projectes de protecció i preservació de la natura i la sostenibilitat ambiental com son Son Barrina i el GOB Menorca; i un projecte de caire social al CN de Santa Eulàlia.
Avui els voluntaris es coneixen, coneixen els seus projectes, intercanvien experiències i també donaran visibilitat al Cos Europeu de Solidaritat i al voluntariat.
S'han reunit al Velòdrom i de la mà del facilitador compleixen els tres primers objectius. Després, sortiran per la ciutat a donar visibilitat del CES.
Els #ErasmusDays 2022 tindran lloc els dies 13, 14 i 15 d'octubre a tot Europa i també a tot el món!
Aquesta celebració internacional es basa en un concepte molt simple: durant tres dies específics, promoure els valors europeus, els beneficis de la mobilitat i els resultats del projecte Erasmus+, per augmentar la visibilitat per a la ciutadania, organitzacions, mitjans de comunicació i els responsables de polítiques en matèria deducació, formació i joventut.
L'any passat, es van organitzar 5.670 esdeveniments a 67 països durant els #ErasmusDays.
El 2022, els #ErasmusDays s'organitzen d'acord amb el 35è aniversari i l'Any Europeu de la Joventut, amb el lema "Compartir els nostres valors europeus amb la joventut d'avui i del demà: durant 35 anys i molts més per venir".
Les organitzacions són lliures d'organitzar una acció en línia i/o física, gran o petita. Cal registrar l'esdeveniment a www.erasmusdays.eu/organize-event/. Aquest registre farà visible l'esdeveniment a la web ia les xarxes socials gràcies al hashtag #ErasmusDays. Si us plau no t'oblidis d'usar #ErasmusDays a la teva estratègia de difusió.
Des de ja us agraïm la vostra col·laboració ja que el nostre esforç conjunt és clau perquè aquesta VI edició sigui un èxit a nivell europeu i internacional.
La Comissió Europea llença una app per als usuaris de Discover EU. Té moltes funcionalitats per planejar el viatge, els billets reservats, el carnet jove europeu... tot pensant per resultar útil per als joves viatgers.
Eurodesk Brussel·les ha publicat aquesta guia interactiva per mostrar totes les oportunitats de voluntariat que tenen els joves, tant dins el programa Cos Europeu de Solidaritat com a fora.
PUBLICACIÓ DELS PROJECTES APROVATS DEL COS EUROPEU DE SOLIDARITAT DE LA PRIMERA RONDA
Resolució de 30 de juny de 2022 per la qual es concedeixen ajudes per a la realització de activitats finançades per la Comissió Europea en el marc del Programa “Cos Europeu de Solidaritat”.
PUBLICACIÓ DELS PROJECTES APROVATS D'ERASMUS+ DE LA PRIMERA RONDA
Resolució de 28 de juny de 2022 per la qual es concedeixen ajudes per a la realització de activitats finançades per la Comissió Europea en el marc del Programa “Erasmus+” que es comunicarà individualment als beneficiaris.
L'ANY EUROPEU DE LA JOVENTUT DÓNA VEU ALS JOVES A TRAVÉS DE DIFERENTS ACTIVITATS I INICIATIVES POSADES EN MARXA
Organitzacions i entitats interessades poden pujar activitats a la web habilitada per a aquest Any Europeu
La Comissió Europea ha designat 2022 com a “Any Europeu de la Joventut”, amb l'objectiu d'apoderar-la, animar-la i enriquir-la amb noves oportunitats i maneres de participar i assumir un paper de ciutadania activa en la societat.
Al llarg d'aquest any, es preveu la celebració d'una sèrie d'activitats en col·laboració estreta amb el Parlament Europeu, els Estats membres, les autoritats regionals i locals, les organitzacions juvenils i els mateixos joves. Una de les iniciatives més destacades d'aquest Any Europeu és la plataforma digital 3D, www.youthvoices.eu, a través de la qual, els joves europeus poden gravar el seu missatge personal, deixant constància de la seva visió d'Europa, com de prop o se senten lluny de les polítiques comunitàries d'ocupació, a més d'altres temes com la mobilitat o el clima.
A Espanya, les organitzacions juvenils, entitats i organismes públics interessats poden participar en aquest Any Europeu, pujant a la plataforma habilitada al Portal Europeu de la Joventut, aquelles activitats que compleixin els objectius clau establerts per la Comissió.
Ja són més de 1.650, les activitats que han pujat a la resta d'Europa i que brinden oportunitats als joves relacionades amb el compromís cívic, conèixer les persones, descobrir altres cultures, millorar les perspectives laborals o compartir idees, entre d'altres.
A través d'un senzill formulari, les organitzacions hauran d'emplenar les dades corresponents de les activitats que vulguin dur a terme, prestant especial atenció a diversos camps importants com el lloc de celebració, el format de realització o l'enllaç amb què registrar-se a l'activitat , entre d'altres.
Totes les activitats publicades a la web de l'Any Europeu de la Joventut, hauran d'incloure el logotip oficial subministrat en diferents colors.
FIRA NACIONAL DE BONES PRÀCTIQUES I EINES PER A PROJECTES DE VOLUNTARIAT DEL COS EUROPEU DE SOLIDARITAT
Data de celebració Del 14 al 17 de juny del 2022
Informació En el marc de les mesures de qualitat i suport previstes dins del programa del Cos Europeu de Solidaritat, cofinançat per la Direcció General d'Educació i Cultura de la Unió Europea, l'Agència Nacional Espanyola (ANE) organitza una Fira de Bones Pràctiques i Eines, en col·laboració amb la Direcció General dInfància, Joventut i Famílies del Govern de les Illes Balears, per a organitzacions de projectes de voluntariat del Cos Europeu de Solidaritat (CES).
Els aspectes dels projectes de voluntariat tant individual com d'equip sobre els quals es pretén intercanviar i recollir bones pràctiques i eines són sobretot:
- Selecció de les persones voluntàries. - Preparació de la persona voluntària prèvia a la sortida. - Gestió econòmica del projecte. - Acompanyament en el procés daprenentatge de la persona voluntària i Youthpass. - Inclusió de joves amb menys oportunitats. - Visibilitat del projecte. - Prevenció i resolució de conflictes als projectes CES. - Integració i adaptació de les persones voluntàries a la comunitat local.
Per al desenvolupament de les sessions s'utilitzarà la plataforma ZOOM i les eines digitals següents: Padlet, Google Drive, Jamboard, etc.
Els participants poden ser tutors/es, coordinadors/es, gestors/es de projectes de voluntariat que hagin gestionat almenys un projecte, o que hagin tutoritzat almenys un/a voluntari/a i han de presentar una bona pràctica o eina relacionada amb alguns dels temes següents:
Selecció de les persones voluntàries, preparació prèvia a la sortida, gestió econòmica del projecte, acompanyament en el procés d'aprenentatge de la persona voluntària, Youthpass, inclusió de joves amb menys oportunitats, visibilitat del projecte, prevenció i resolució de conflictes als projectes CES , integració i adaptació de les persones voluntàries a la comunitat local.
Dates de l'activitat: del 14 al 17 de juny del 2022. Durada: 20 hores en total. Modalitat en línia.
Les entitats interessades han de completar el formulari d'inscripció abans de les 15.00 hores del 29 de maig de 2022 a través del següent enllaç.
Convoca Agència Nacional Espanyola (ANE)
Requisits L'activitat s'adreça a les persones involucrades en els projectes de voluntariat d'organitzacions i entitats que hagin dut a terme com a mínim un projecte de voluntariat.
Més informació Correu electrònic d'informació: ferianacionalces@gmail.com
DIRECTRIUS PER A LA PARTICIPACIÓ D'ORGANITZACIONS I PARTICIPANTS RUSSOS ALS PROGRAMES ERASMUS+ I COS EUROPEU DE SOLIDARITAT
Després de l'agressió militar de Rússia contra Ucraïna, el Consell de la Unió Europea va adoptar el 8 d'abril del 2022 el Reglament (UE) 2022/576 C, que és el cinquè paquet de mesures restrictives contra Rússia.
Aquestes mesures afecten el desenvolupament dels projectes finançats en el marc dels programes Cos Europeu de Solidaritat i Erasmus+: Joventut, en què participin nacionals i entitats russes de la següent manera:
• Els projectes Erasmus+ de mobilitat en l'àmbit de la joventut i els projectes de voluntariat del Cos Europeu de Solidaritat en què participin persones russes es podran continuar desenvolupant.
• Associacions estratègiques/Associacions per a la cooperació: Aquells projectes en què participin entitats públiques russes (50 % de propietat pública) o entitats sota control públic hauran de donar per finalitzada la participació. Aquestes entitats no són elegibles en el marc de les convocatòries en curs.
El certificat Youthpass és l'eina europea per al reconeixement dels coneixements adquirits, mitjançant l'educació no formal, en projectes desenvolupats en el marc dels programes Erasmus+:Joventut i Cos Europeu de Solidaritat.
Youthpass actualitzarà el seu format per oferir una aparença renovada i noves funcionalitats. Des del 31 de març de 2022, una nova versió està disponible, en format Beta, per a les accions i projectes dels dos programes, excepte per a DiscoverEU, que serà inclòs el 2023
Durant el període de prova, que durarà fins al 2 de maig, els usuaris podran, després d'introduir el número del projecte, fer ús dels nous certificats. Tots els certificats emesos durant la fase de prova seran totalment vàlids.
Els projectes que s'hagin introduït a la base de dades Youthpass abans de les 8 hores CET del 31 de març continuaran accedint al format anterior. En cas que vulguin utilitzar els nous certificats hauran de registrar, una altra vegada, el projecte a la base de dades.
Entre les novetats, destaca una estructura diferenciada en tres parts, que en possibilita l'emissió de manera independent: la primera pàgina amb les dades principals, una secció per als resultats de l'aprenentatge seguida, finalment, d'una descripció amb els detalls del projecte.
A més, aquest nou certificat inclou funcionalitats com ara la possibilitat de descriure les activitats que van formar part del projecte; incloure referències amb més informació i proves dels resultats de l'aprenentatge i fins i tot emetre certificats Youthpass per als membres de l'equip, quan correspongui. També disposaran d'un codi QR per comprovar la veracitat de la informació publicada.
7 d'abril de 2022
DiscoverEU: nova convocatòria perquè els joves de 18 anys puguin viatjar de franc
Hi ha 35.000 bons de viatge gratuïts per a recórrer Europa. Si compleixes 18 anys en el primer semestre de 2022, registra't del 7 al 21 d'abril.
NOVA CONVOCATÒRIA DEL DISCOVEREU:
Oberta als joves que hagin nascut entre l'1 de juliol de 2003 i el 30 de juny de 2004.
Podreu fer un viatge per Europa durant un període màxim de 30 dies entre l'1 de juliol de 2022 i el 30 de juny de 2023.
Només heu d'emplenar un qüestionari tipus test sobre coneixements generals de la Unió Europea i sobre altres iniciatives de la UE per als joves. En una pregunta addicional, heu de fer una estimació del nombre de candidats d'aquesta edició que han nascut un dimarts.
Com més s'acosti l'estimació a la resposta correcta, més punts rebrà el candidat. Això permetrà a la Comissió classificar als candidats. La Comissió donarà bons de viatge als candidats, seguint l'ordre de classificació, fins que s'esgotin.
Nota de premsa Comissió Europea.- DiscoverEU, l'acció de la Comissió que ofereix als joves de 18 anys l'oportunitat d'explorar Europa principalment amb tren, organitza la seva primera ronda de candidatures de 2022. Des del 7 d'abril al migdia fins al migdia del 21 d'abril, els joves que viuen als països del programa Erasmus+ podran sol·licitar un dels 35.000 bons de viatge gratuïts.
La ronda d'enguany marca l'entrada de DiscoverEU en Erasmus+. Amb aquest canvi, i gràcies al finançament excepcional en el marc de l'Any Europeu de la Joventut 2022, enguany s'oferiran 70.000 bons de viatge: 35.000 en aquesta primera ronda de sol·licituds i altres 35.000 en la prevista per a octubre. La integració en Erasmus+ també obre la porta als candidats d'Islàndia, Liechtenstein, Macedònia del Nord, Noruega, Sèrbia i Turquia, que podran participar en l'acció per primera vegada.
Margaritis Schinas, vicepresident per a la Promoció de la nostra Manera de Vida Europeu, ha declarat: "DiscoverEU ofereix als joves més oportunitats que mai per a viatjar. Amb l'Any Europeu de la Joventut, celebrem la joventut. Li ho devem a tota una generació que no ha pogut viatjar durant els dos últims anys. Bona sort per a tots!"
La comissària d'Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, ha declarat: "Oferim als joves de 18 anys 35.000 oportunitats per a viatjar per tota Europa, que se sumen a les 130.000 ja ofertes des de 2018. El nostre objectiu és donar al major nombre possible de joves l'oportunitat de viatjar, descobrir nous llocs i fer amics per a tota la vida. Desig tot el millor als participants!"
Els candidats que hagin superat amb èxit el qüestionari de selecció, i que hagin nascut entre l'1 de juliol de 2003 i el 30 de juny de 2004, podran fer un viatge per Europa durant un període màxim de 30 dies entre l'1 de juliol de 2022 i el 30 de juny de 2023. Els que compleixin 18 anys en el segon semestre de l'any podran presentar la seva candidatura en la ronda d'octubre.
Els beneficiaris del bo de viatge rebran ara a més una targeta de descompte DiscoverEU. Aquesta targeta ofereix més de 40.000 possibilitats de descompte en transports públics, cultura, allotjament, alimentació, esport i altres serveis disponibles en tots els països elegibles.
Amb la finalitat d'augmentar la dimensió d'aprenentatge de l'experiència de DiscoverEU, les agències nacionals d'Erasmus+ facilitaran reunions informatives i trobades per a preparar als joves que viatjaran i crear una experiència d'aprenentatge entre iguals. A través d'aquestes reunions, DiscoverEU pretén promoure debats sobre la sostenibilitat, la cultura i la identitat europea, entre altres. La inclusió és particularment important. Els participants amb discapacitat o problemes de salut podran anar acompanyats en els seus viatges. A part de les despeses de viatge, també es proporciona ajuda individual addicional.
La Comissió fomenta els viatges sostenibles en ferrocarril. No obstant això, es contemplen algunes excepcions per a aquells que tenen dificultats per a arribar a Europa continental i poder iniciar els seus viatges amb tren. Per consegüent, s'han previst condicions especials per als joves de les regions ultraperifèriques, els països i territoris d'ultramar, les zones remotes i les illes.
La Comissió va posar en marxa DiscoverEU al juny de 2018, arran d'una proposta del Parlament Europeu, i la iniciativa s'ha integrat formalment en el nou programa Erasmus+ 2021-2027.
Des de 2018, més de 860 000 candidats han sol·licitat 130 000 bons de viatge disponibles: segons l'última enquesta, el 66% d'ells va declarar que era la primera vegada que viatjava amb tren fora del seu país de residència. Per a molts, també era la primera vegada que viatjaven sense els seus pares o acompanyants adults, i la majoria va assenyalar que s'havien tornat més independents.
La iniciativa DiscoverEU els va ajudar a conèixer millor altres cultures i la història europea, i també els va permetre millorar les seves capacitats lingüístiques en idiomes estrangers. Dos terços dels participants van indicar que no haurien pogut finançar el seu bo de viatge sense DiscoverEU. Als participants se'ls convida a ser ambaixadors de DiscoverEU per a promoure la iniciativa. També se'ls anima a posar-se en contacte amb altres joves viatgers en el grup oficial de DiscoverEU en línia per a compartir experiències i consells, especialment relacionats amb experiències culturals o amb com viatjar emprant eines digitals i de manera sostenible.
Per a participar, els candidats hauran d'emplenar un qüestionari tipus test sobre coneixements generals de la Unió Europea i sobre altres iniciatives de la UE per als joves. En una pregunta addicional, se'ls convidarà a fer una estimació del nombre de candidats d'aquesta edició que han nascut un dimarts. Com més s'acosti l'estimació a la resposta correcta, més punts rebrà el candidat. Això permetrà a la Comissió classificar als candidats. La Comissió donarà bons de viatge als candidats, seguint l'ordre de classificació, fins que s'esgotin.
23 de març de 2022
JORNADES DE FORMACIÓ PER A ENTITATS RECENTMENT ACREDITADES AL COS EUROPEU DE SOLIDARITAT
FORMACIÓ ONLINE PER A ORGANITZACIONS RECENT ACREDITADES I/O AMB ESCASA EXPERIÈNCIA EN EL COS EUROPEU DE SOLIDARITAT
Es desenvolupa en el marc de les mesures de qualitat i suport previstes dins del programa del Cos Europeu de Solidaritat. L'Agència Nacional Espanyola (ANE) organitza aquesta formació, sota la coordinació del Servei de Joventut de la Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies del Govern Balear, per a organitzacions de projectes del Cos Europeu de Solidaritat acabat d'obtenir el segell de qualitat.
Amb lobjectiu de compartir experiències, idees, bones pràctiques i desenvolupar la creació de xarxes de contacte. Així mateix, permet recordar els valors i les característiques fonamentals del Programa, i avaluar les dificultats trobades per les organitzacions acreditades amb el segell de qualitat del Cos Europeu de Solidaritat establertes a Espanya.
L'activitat que es realitzarà en línia, es basa en una metodologia d'educació no formal, amb un propòsit de format actiu i participatiu, donant especial protagonisme a les experiències personals dels participants.
OBJECTIUS DE LA FORMACIÓ:
Aquesta formació prevista dins de les activitats del CICLE DE FORMACIÓ I AVALUACIÓ té com a objectius: - Garantir l'entesa de les funcions i les responsabilitats de cada organització participant. - Aportar informació pràctica i tècnica adequada sobre la gestió del projecte. - Conscienciar sobre les característiques importants del programa com ara: suport específic per als joves amb menys oportunitats, Youthpass, suport lingüístic en línia, el paper del tutor/a, etc. - Brindar el suport i les eines necessàries per desenvolupar i dur a terme una tutoria de qualitat. - Donar suport a les organitzacions per desenvolupar projectes de qualitat (selecció de socis i participants, disseny de les tasques dels participants, gestió de crisis, difusió, etc.). - Presentar el cicle formatiu del voluntariat i explicar-ne el funcionament. - Explicar l'estructura i el contingut del formulari de sol·licitud i de l'informe final. - Explicar el funcionament de la plataforma PASS i de la Mobility Tool. - La formació també ofereix oportunitats a les organitzacions per establir contactes i associacions.
15 de març de 2022
ACCIÓ CLAU 2: PREGUNTES FREQÜENTS PER A SOL·LICITANTS I BENEFICIARIS
Aquesta llista de preguntes i respostes té com a objectiu proporcionar a sol·licitants i beneficiaris informació addicional sobre les regles financeres relacionades amb el model de finançament a tant alçat, aplicable a les Associacions per a la Cooperació i les Associacions a petita escala.
Aspectes financers On s'han de descriure els aspectes del cofinançament a la proposta?
No es demana directament al sol·licitant que descrigui els aspectes de cofinançament al formulari de sol·licitud, però té la possibilitat d'explicar-ho a la secció de cost-efectivitat. A més, hi ha una frase recordatòria a cada secció del paquet de treball sobre el principi de cofinançament en relació amb les subvencions de la UE, que descriu que els costos addicionals no coberts per la subvenció de la UE han de ser coberts per les organitzacions participants amb càrrec als seus propis recursos, ingressos generats per lacció, contribucions financeres o en espècie.
Subcontractació: com ha de declarar el sol·licitant els fons assignats a la subcontractació?
La subcontractació és permesa però no pot cobrir les activitats principals del projecte. Si el sol·licitant decideix subcontractar activitats, ho ha de justificar en la descripció dels paquets de treball. El sol·licitant ha d'estimar la quantitat i inclou-la a la descripció.
Si el sol·licitant estima que el seu projecte es pot executar amb un import de 395.000 euros, hauria de sol·licitar una subvenció de 250.000 euros?
En el moment de planificar i dissenyar la sol·licitud, el sol·licitant ha d'escollir la quantitat màxima a tant alçat més adequada per cobrir els costos del seu projecte, en funció de les necessitats i els objectius. El sol·licitant només pot optar per un dels imports predefinits a la convocatòria de propostes (Guia del programa). Si la quantitat necessària no correspon a un dels imports a tant alçat predefinits, es recomana al sol·licitant que adapti el projecte perquè s'ajusti a la quantitat a tant alçat corresponent.
Aspectes operatius Quants paquets de treball es poden incloure en un projecte?
Es recomana dividir el projecte en un màxim de 5 paquets de feina.
S'inclou el paquet de treball de gestió de projectes al màxim de 5 paquets de treball recomanats?
Un paquet de feina està dedicat a la gestió de projectes. Des d'un punt de vista pressupostari, la quantitat dedicada a la gestió del projecte pot representar com a màxim el 20 % de l'import total a preu fet. No s'han d'incloure activitats vinculades a la gestió del projecte als altres paquets de treball.
El paquet de treball de gestió de projectes és un paquet de treball separat?
El paquet de treball de gestió de projectes és un paquet de treball separat. L'objectiu d'aquest paquet de treball és cobrir tots els costos relacionats amb les activitats horitzontals del projecte (per exemple, redacció d'informes, seguiment, coordinació...). No s'han d'incloure activitats vinculades a la gestió del projecte als altres paquets de treball.
Serà possible afegir activitats noves en implementar un projecte d'associació a petita escala?
El beneficiari pot sol·licitar una modificació de l'acord de subvenció per afegir una nova activitat no prevista a la proposta amb una justificació clara i l'agència nacional ha d'avaluar si els canvis posarien en dubte la decisió de concessió de la subvenció o infringeixen el principi de igualtat de tracte de sol·licitants. Cal assenyalar que la quantitat total atorgada no es pot canviar, la nova activitat s'ha d'implementar dins del pressupost acceptat.
Si un beneficiari vol canviar una activitat en un projecte d'associació de cooperació, heu de sol·licitar una modificació?
L'objectiu final del projecte és assolir els objectius establerts a la proposta, per tant, el beneficiari podria decidir afegir/modificar una activitat prevista o una activitat dins un paquet de treball sense sol·licitar una modificació, sempre que el canvi no alteri l'objectiu que es va definir per a aquest paquet de treball i els resultats encara es compleixen per complet pel que es va descriure per a aquest paquet de treball.
Quin és el procediment correcte per modificar el pressupost assignat a un sol paquet de treball?
En cas que, durant la implementació del projecte, un beneficiari necessiti modificar el pressupost assignat a un paquet de treball, només es pot fer sol·licitant una modificació. Aquest canvi ha de ser justificat per la implementació tècnica de lacció. En aquest sentit, lautoritat atorgant avaluarà qualsevol sol·licitud de modificació daquest tipus cas per cas.
Quins són els documents de suport que els beneficiaris han de conservar amb finalitats de verificació i auditoria?
Els documents de seguretat que els beneficiaris han de conservar i posar a disposició en cas de controls i auditories són tots aquells documents rellevants per demostrar l'ocurrència de l'esdeveniment generador. Correspon als beneficiaris definir quins documents són rellevants per demostrar que les activitats es van dur a terme de manera efectiva i que la qualitat d'aquestes activitats està en consonància amb allò previst a la proposta. A causa de la varietat d'activitats, no es pot definir una llista exhaustiva de documents de seguretat. Per exemple, els documents de seguretat poden ser: llista d'assistència a una reunió, actes d'aquesta reunió, lliurables, resultats del projecte, resultats del projecte produïts, etc.
9 de març de 2022
PROJECTES ERASMUS+ I UCRAÏNA
En relació amb els projectes de Cos Europeu de Solidaritat i Erasmus+ i la situació d'Ucraïna, la Comissió Europea ha informat del següent:
Sobre mobilitats sortints en projectes realitzats en el marc dels programes Erasmus+ i Cos Europeu de Solidaritat i desenvolupats a Ucraïna o Rússia que involucren participants d'Estats membres o tercers països associats als programes: Es podrà invocar la clàusula de força major per a una terminació anticipada de les activitats que tingueren lloc a Ucraïna o Rússia. Els costos de repatriació justificats s'acceptaran com a costos excepcionals. Els costos de repatriació justificats s'acceptaran com a costos excepcionals, sempre que es justifiquin a l'informe requerit. En cas que els costos excepcionals no siguin una opció, les organitzacions podran optar per l'ús de la partida de suport organitzatiu.
Sobre mobilitats entrants en projectes d'Erasmus+ i Cos Europeu de Solidaritat desenvolupats als Estats membres i tercers països associats als programes i on hi hagi participants ucraïnesos: S'anima organitzacions i els beneficiaris a explorar les possibilitats de prolongar la seva estada dins de les normes del programa per a tots els participants ucraïnesos que es trobin actualment en un dels seus països.
Sobre les activitats d'Erasmus+ i del Cos Europeu de Solidaritat previstes a Ucraïna: S'insta totes les organitzacions amb mobilitats sortints planificades a Ucraïna a buscar opcions alternatives (per exemple, canvi de país de destinació), o, si l'acció ho permet, canviar-les a mobilitats entrants (per exemple, acollir participants ucraïnesos).
22 de febrer de 2022
COS EUROPEU DE SOLIDARITAT A IB3
Amb motiu de la sessió informativa que va tenir lloc a l'auditori Albert Camus de Sant Lluís, Menorca, IB3 va realitzar aquest reportatge.
Hi pots veure n'Àngel Orfila, formador de l'Agència Nacional Espanyola i del Servei de Joventut, i els testimonis de'n Lluis Blanco i n'Abril Coll.
7 de febrer de 2022
NOVA GUIA COS EUROPEU DE SOLIDARITAT
La Comissió Europea ha publicat una nova versió (2) de la guia del Cos Europeu de Solidaritat que incorpora el contingut del corrigendum a la versió 1.
Segons la nova redacció, no caldrà que les organitzacions tinguin aprovat el Segell de Qualitat a la data de presentació de Projectes de Voluntariat (ESC51) sinó que serà suficient amb què hagin realitzat la sol·licitud.
El corrigendum també modifica els terminis indicatius per a la signatura dels convenis des de la finalització de les rondes que passa de 3 a 9 mesos en el cas de Projectes de Voluntariat i de 4 a 9 en el cas dels Projectes Solidaris.
S'han publicat noves directrius de comunicació per als beneficiaris de projectes
Els projectes finançats per la UE són mines d'or d'històries que ens expliquen com els programes de la UE contribueixen a millorar la societat i a assolir les prioritats polítiques de la Comissió.
Els beneficiaris del projecte del Cos Europeu de Solidaritat es poden beneficiar ara d'una guia pas a pas que els acompanya en el seu “viaje comunicatiu”, des de la seva fase de planificació fins a l'avaluació de l'impacte de les seves activitats de comunicació.
Aquestes directrius tenen com a objectiu animar els beneficiaris dels programes a compartir les seves històries i resultats del projecte amb les seves comunitats locals, parts interessades i institucions de la UE i donar accés a una àmplia gamma d'eines i recursos per maximitzar la promoció del projecte.
Les directrius (format PDF) estan disponibles en anglès.
INFO DAY 2022: ERASMUS+ I COS EUROPEU DE SOLIDARITAT A LA EACEA
Ets una organització i has vist que hi ha algun tipus de projectes que els has de sol·licitar a l'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA), veritat? I això fa un poc de vertígen, veritat?
Idò l'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA) té el plaer de convidar-vos a una sessió informativa en línia sobre les convocatòries de propostes de 2022 'Desenvolupament de Capacitat en l'àmbit de la joventut', 'Joventut Europea Unida' i 'Equips de voluntariat en àrees d'alta prioritat' el dijous 10 de febrer de 2022 de 10:00 a 17:30 (hora de Brussel·les).
Aquest acte conjunt té com a objectiu informar les organitzacions dedicades a la joventut i/o el voluntariat que estiguin interessades a sol·licitar finançament per a les següents accions:
Projectes de desenvolupament de capacitat per a joves: són projectes de cooperació internacional basats en associacions multilaterals entre organitzacions actives en l'àmbit de la joventut. Els projectes europeus Joventut Europea Unida: tenen com a objectiu crear associacions transfrontereres per als països del programa Erasmus+, que es durin en estreta cooperació amb els joves. Equips de Voluntariat: són activitats solidàries que permeten a grups d'un mínim de cinc participants fer voluntariat junts durant un període d'entre 2 setmanes i 2 mesos.
Les principals prioritats de la convocatòria 2022 són la promoció d'estils de vida saludables i la preservació del patrimoni cultural.
La jornada d'informació es farà en línia i es gravarà. Si us plau, trobareu aquí l'enllaç de l'esdeveniment i l'agenda. La sessió és oberta però us aconsellem que us inscrigueu a les ponències específiques programades a la tarda per mantenir-vos en contacte amb les convocatòries.
Esperem veure't allà!
21 de gener de 2022
CONVOCATÒRIA EXTRAORDINÀRIA AMBAIXADES PER AL DIÀLEG AMB LA JOVENTUT
TERMINI D’INSCRIPCIÓ FINS DIA 31 DE GENER 2022
OBERTA PER A LES CCAA DE:
ASTÚRIES, CANTABRIA, LA RIOJA, BALEARS, NAVARRA, CEUTA I MELILLA
Ets jove i t'agradaria que la teva veu fos tinguda en compte per les institucions?
Idò, encara estas a temps de formar part de les Ambaixades per al Diàleg amb la Joventut
El Consell de la Joventut d'Espanya (CJE) i l'Institut de la Joventut (INJUVE) llancen la convocatòria per formar part de les Ambaixades per al Diàleg amb la Joventut durant el 2022 i la primera meitat del 2023. L'objectiu és aconseguir que les persones joves, entre 14 i 29 anys, s'impliquin en aquest procés, amb el propòsit que a totes i cadascuna de les comunitats i ciutats autònomes hi hagi espais que promoguin la iniciativa de Diàleg amb la Joventut. Les Ambaixades són les encarregades de coordinar la realització de les accions del cicle, animant altres persones joves, entitats juvenils i institucions a participar-hi.
Les Ambaixades per al Diàleg amb la Joventut són estructures compostes per persones joves que ajuden que es duguin a terme processos de diàleg entre joves i responsables de la presa de decisions a nivell local i autonòmic, implementant el programa territorialment en col·laboració amb el NWG (Grup Nacional de Treball), els Consells de Joventut locals i autonòmics, les Direccions Generals de Joventut i altres entitats.
Trobaràs tota la informació per poder involucrar-te en aquesta interessant iniciativa, a la web del Diàleg amb la Joventut ia les xarxes socials: #DialogoJuventud #EUYouthDialogue.
Per inscriure's cal emplenar aquest formulari fins el dia 31 de gener de 2022
Participa al Premi Europeu de la Joventut Carlemany 2022!
Si creus que la consciència europea és important, participa en aquest concurs i guanya premis.
El premi s'atorga a projectes realitzats per joves que fomenten la comprensió, promouen el desenvolupament d'un sentit compartit de la identitat europea i ofereixen exemples pràctics d'europeus que conviuen com una comunitat. Els projectes es poden centrar en l'organització de diversos esdeveniments juvenils, intercanvis juvenils, jocs de simulació, festivals polítics juvenils, exposicions, formacions o projectes en línia amb dimensió europea.
Qui pot participar? Ciutadans o residents d'un dels 27 estats membres de la UE d'entre 16 i 30 anys, ja sigui individualment, en grup o com a organització.
Premis El premi al millor projecte és de 7.500 euros. El segon millor projecte rebrà 5.000 euros i el tercer 2.500 euros. Els representants dels 27 projectes nacionals seleccionats seran convidats a la cerimònia de lliurament del Premi Carlemany a Aquisgrà el maig de 2022. Els premis als tres millors projectes seran lliurats pel president del Parlament Europeu i representants de la Fundació del Premi Internacional Carlemany d'Aquisgrà. Com a part del premi, els tres premiats europeus seran convidats a visitar el Parlament Europeu (a Brussel·les o a Estrasburg). Com aplicar? Les sol·licituds es poden presentar en totes les llengües oficials de la Unió Europea.
El Premi Europeu de la Joventut Carlemany és atorgat conjuntament i anualment pel Parlament Europeu i la Fundació del Premi Internacional Carlemany d'Aquisgrà.
LLANÇAMENT DE LA PÀGINA DE L'ANY EUROPEU DE LA JOVENTUT
Llançament de la pàgina de l'Any Europeu de la Joventut!
Feliç Any Nou i feliç Any Europeu de la Joventut 2022! La secció dedicada al Portal Europeu de la Joventut per a l'Any Europeu de la Joventut s'ha obert per fi, així que veniu a investigar què us espera l'Any!
Amb moltes oportunitats per aprendre, compartir, descobrir les visions dels altres i participar en activitats arreu d'Europa, la pàgina de l'Any Europeu de la Joventut és el lloc on estar!
A més de trobar informació sobre la iniciativa de l'Any Europeu de la Joventut 2022 i sobre com la UE pretén honrar i donar suport a la joventut europea, també podeu consultar els esdeveniments i activitats relacionats amb l'Any Europeu de la Joventut arreu d'Europa, al mapa interactiu d'activitats.
A la secció Notícies, trobareu les últimes novetats sobre la joventut europea, i la secció Voices of Young Europeans us permetrà explorar què diuen els joves periodistes europeus, així com inspirar-vos en joves d'arreu d'Europa, llegir les seves opinions i esperances per al futur.
També està en camí una secció de política de joventut, on podreu trobar totes les polítiques europees existents i noves relacionades amb la joventut, per veure millor què fa Europa per vosaltres.
Les activitats de l'Any Europeu de la Joventut i el contingut de les pàgines seguiran creixent a mesura que avança l'any. Per tant, no dubteu a visitar-la regularment i comprovar-ho!
12 de gener de 2022
INFO DAY- Cos Europeu de Solidaritat — Voluntariat a les operacions d'ajuda humanitària
L'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA) es complau a convidar les organitzacions juvenils a una sessió d'informació en línia sobre el procés de sol·licitud de la convocatòria del 2022 Voluntariat en suport de les operacions d'ajuda humanitària (ESC-HUMAID- 2022-volun) el dijous 20 de gener de 2022 de les 9.30 a les 13.00 hores (hora de Brussel·les).
Els projectes executats en el marc del Cos Voluntari Europeu d'Ajuda Humanitària tenen per objecte preservar la vida, prevenir i alleujar el patiment humà, mantenir la dignitat humana i reforçar la capacitat i la resiliència de les comunitats vulnerables o afectades per catàstrofes a tercers països. Aquesta acció ofereix als joves de 18 a 35 anys l'oportunitat de contribuir a la societat amb activitats de voluntariat a curt o llarg termini. Podeu obtenir més informació sobre la convocatòria i l'acció a la Guia del Cos Europeu de Solidaritat 2022. La convocatòria ja està publicada al Portal d'ofertes de finançament .
L'esdeveniment s'adreça a organitzacions que han sol·licitat el Segell de Qualitat per al Voluntariat d'Ajuda Humanitària o que estan interessades a presentar la seva candidatura en el futur. Més informació disponible a la Guia del Cos Europeu de Solidaritat 2022 i al portal de finançament i licitació.
L'INFO-DAY tindrà lloc en línia i no es gravarà. Trobareu l'enllaç a l'acte ia l'ordre del dia del lloc web de l'EACEA (necessària inscripció).
3 de gener de 2022
CONVOCATÒRIA AMBAIXADES PER AL DIÀLEG AMB LA JOVENTUT 2022-2023
Ets jove i t'agradaria que la teva veu fos tinguda en compte per les institucions? Inscripcions fins el 10 de gener.
Arrenca el IX Cicle del programa "Diàleg de la Unió Europea amb la Joventut", una iniciativa de la Unió Europea que té com a objectiu generar processos participatius entre responsables de polítiques públiques i persones joves per millorar el disseny, implementació i avaluació de les polítiques públiques a qualsevol àmbit territorial.
El Consell de la Joventut d'Espanya (CJE) i l'Institut de la Joventut (INJUVE) llancen la convocatòria per formar part de les Ambaixades per al Diàleg amb la Joventut durant el 2022 i la primera meitat del 2023. L'objectiu és aconseguir que les persones joves, entre 14 i 29 anys, s'impliquin en aquest procés, amb el propòsit que a totes i cadascuna de les comunitats i ciutats autònomes hi hagi espais que promoguin la iniciativa de Diàleg amb la Joventut. Les Ambaixades són les encarregades de coordinar la realització de les accions del cicle, animant altres persones joves, entitats juvenils i institucions a participar-hi.
Les Ambaixades per al Diàleg amb la Joventut són estructures compostes per persones joves que ajuden que es duguin a terme processos de diàleg entre joves i responsables de la presa de decisions a nivell local i autonòmic, implementant el programa territorialment en col·laboració amb el NWG (Grup Nacional de Treball), els Consells de Joventut locals i autonòmics, les Direccions Generals de Joventut i altres entitats.
Trobaràs tota la informació per poder involucrar-te en aquesta interessant iniciativa, a la web del Diàleg amb la Joventut ia les xarxes socials: #DialogoJuventud #EUYouthDialogue.
Per inscriure's cal emplenar aquest formulari fins el dilluns 10 de gener a les 23:59h.
Pots veure la notícia de l'event final del 8è cicle aquí.
22 de diciembre de 2021
ERASMUS+ VA SER UN ÈXIT DURANT EL 2020 MALGRAT LES RESTRICCIONS
L'informe anual del 2020 sobre Erasmus+ mostra que l'any passat el programa va donar suport a gairebé 640.000 experiències d'aprenentatge a l'estranger i va proporcionar finançament a 20.400 projectes i 126.900 organitzacions malgrat la pandèmia de COVID-19. El pas sobtat a l'aprenentatge en línia va posar de manifest la importància de les solucions digitals a distància per a l'ensenyament i l'aprenentatge. Erasmus+ continua exercint un paper fonamental en la preparació de persones i organitzacions, amb 200 milions d'euros posats a disposició l'any passat específicament per a la transició digital. El 2020, el pressupost total d'Erasmus+ va pujar a 3.780 milions d'euros, és a dir, 506 milions més que el 2019, fet que suposa un augment del 15%. Després de 33 anys d'existència, Erasmus+ continua sent resilient, fins i tot en el difícil context del 2020, i ha donat suport a un total d'11,7 milions de participants des de la posada en marxa el 1987.
Dins l'àmbit de la joventut gairebé 180.000 joves i treballadors en l'àmbit de la joventut es van beneficiar del finançament d'Erasmus+, ja sigui en forma d'intercanvis juvenils o d'oportunitats per als treballadors a aquest àmbit.
L'annex estadístic de l'informe Erasmus+ de 2020 proporciona informació exhaustiva sobre les diferents accions i el pressupost, juntament amb informació detallada sobre el nombre de projectes, participants i organitzacions. També es disposa de dades per país amb relació a determinades accions Podeu consultar informació qualitativa sobre projectes Erasmus+ a la plataforma de resultats dels projectes Erasmus+, una base de dades amb accés gratuït a descripcions, resultats i informació de contacte sobre tots els projectes finançats en el marc del programa Erasmus+ en els àmbits de l'educació, la formació, la joventut i l'esport.
La presidenta Von der Leyen, al seu discurs sobre l'estat de la Unió Europea de 2021 ha proposat formalment que l'any 2022 sigui l'Any Europeu de la Joventut. Vol que sigui “un any dedicat a valorar a una joventut que ha renunciat a tantes coses pels altres”, diu. “Són ells, els joves, els que han de conduir els debats de la Conferència sobre el Futur d'Europa. És el seu futur i ha de ser la seva Conferència. La Comissió estarà disposada a donar seguiment a tots els punts que s'adoptin a la Conferència.”
Paral·lelament, la Comissió Europea ha publicat el seu darrer informe de la UE sobre l'aplicació de l'Estratègia de la UE per a la Joventut (2019-2027)1 on s'ofereix una visió general de la situació dels joves europeus en termes d'educació, formació, aprenentatge, ocupació i participació cívica i política, reforçant la importància de programes com Erasmus+ i Cos Europeu de Solidaritat, entre d'altres, com a vehicles idonis a l'hora d'abordar les àrees bàsiques: Involucrar als joves: reforçar la participació democràtica, Connectar els joves: impulsar les activitats de mobilitat, i Empoderar als joves: promoure la inclusió social i la recuperació.
A més, es tendran en compte els onze objectius de la joventut, que són el resultat del procés de Diàleg Juvenil amb més de 50,000 joves. Representen les opinions dels joves de tota Europa i formen part de l'Estratègia de la Joventut:
#1 Conectar la UE amb la joventut #2 Igualtat de tots els géneres # 3 Societats inclusives # 4 Informació i diàleg constructiu # 5 Salut mental i benestar # 6 Fent avançar a la joventut rural # 7 Ocupació de qualitat per a tots # 8 Aprenentatge de qualitat # 9 Espai i participació per a tots # 10 Europa verda sostenible # 11 Organitzacions juvenils i programes europeus
Per tot això, per crear tot un seguit d'activitats durant l'any 2022 alineades amb les inquietuds dels joves, la Comissió ha realitzat una enquesta per conèixer-les. D'ella es desprèn que:
Als enquestats els agradaria que s'organitzin festivals, tallers, debats i sessions de formació (valoren les oportunitats de viatjar, les excursions i intercanvis temàtics, i conèixer les formes de vida d'altres països). També van mostrar interès per les activitats de voluntariat, les activitats d'Erasmus+, exposicions amb participació de joves...
Els agradaria interactuar principalment amb altres joves d'altres països europeus. Els temes que més els interessa són “Educació i formació”, Clima, canvi climàtic i medi ambient, Salut i salut mental, i Societats inclusives, inclòs el gènere, indiscriminació. També els agradaria parlar sobre l'efecte de la pandèmia sobre els joves, l'alfabetització financera, l'art i música, potenciar les comunitats rurals i reforçar les competències digitals.
Volen fer totes aquestes activitats principalment per tota Europa i prefereixen activitats combinant part presencials i parts en línia o totalment presencials.
1COM(2021)636 final
16 de desembre de 2021
NOVETATS DELS PROGRAMES ERASMUS+ I COS EUROPEU DE SOLIDARITAT
Text extret de l'Informe de la Comissió al Parlament Europeu, al Consell, al Comité Econòmic i Social Europeu i al Comité de les Regions sobre l'aplicació de l'Estratègia de la UE per a la Joventut (2019-2027):
“Els programes Erasmus+ i Cos Europeu de Solidaritat ofereixen múltiples oportunitats perquè els joves es posin en contacte i visquin els intercanvis, la cooperació i les accions culturals i cíviques en un context europeu.
Amb un pressupost pràcticament del doble, el nou programa Erasmus+ ofereix possibilitats noves i reforçades de cooperació i mobilitat transnacionals . DiscoverEU, una recent i exitosa iniciativa pilot que ofereix als joves de 18 anys l'oportunitat de descobrir Europa a través d'una experiència d'aprenentatge a l'estranger, s'ha integrat al programa Erasmus+. DiscoverEu no només ofereix un bo de viatge als joves de 18 anys, també fomenta la connexió i el diàleg cultural entre els joves de tota Europa. Erasmus+ inclou activitats de participació juvenil que ofereixen més possibilitats per a que els joves fora de l'educació i la formació formals tenguin un paper actiu en els processos cívics i democràtics a escala local, regional, nacional i europea.
El nou Cos Europeu de Solidaritat permetrà que els joves puguin abordar reptes socials a través del voluntariat o la creació dels seus propis projectes de solidaritat, inclòs el voluntariat en el camp de l'ajuda humanitària a tot el món.
Els programes Erasmus+ i Cos Europeu de Solidaritat ajuden a crear formacions, eines, aplicacions i mecanismes per integrar el treball en l'àmbit de la joventut en les polítiques de joventut existents i futures i reconèixer el paper i les necessitats de treball comunitari dels joves.
Aquests programes afavoreixen el treball en l'àmbit de la joventut, en particular mitjançant activitats de cooperació transnacional i activitats de creació de xarxes entre agències nacionals, de manera que contribueixen a l'impacte estratègic del programa i recolzen el desenvolupament de la qualitat del treball en l'àmbit de la joventut a escala nacional i europea.”
NOVETATS COMUNES ALS DOS PROGRAMES:
PAÏSOS: Han canviat la nomenclatura. Ara els països es divideixen en membres de la Unió Europea, tercers països associats al programa i tercers països no associats. Però són els mateixos que l’any 2021.
PRIORITATS: S’incrementa la importància d’inclusió als joves amb menys oportunitats.
S'incrementa la importància en la participació en la vida democràtica, valors comuns i compromís cívic del joves.
NOVETATS ESPECÍFIQUES ERASMUS+
ACCIÓ CLAU1: S'inclouen dues noves accions: DiscoverEU: facilita que joves de 18 anys realitzin un viatge en tren per Europa. Intercanvis virtuals en l'àmbit de l'educació superior i la joventut. És una acció centralitzada (s'ha de sol·licitar a la EACEA) que facilita el diàleg intercultural amb tercers països no associats.
ACCIÓ CLAU 2: A les associacions de cooperació desapareixen les partides pressupostàries i s'estableixen tres imports fixes: 120.000€, 250.000€ o 400.000€.
NOVETATS ESPECÍFIQUES COS EUROPEU DE SOLIDARITAT:
VOLUNTARIAT D’AJUDA HUMANITÀRIA: Està prevista la implementació pràctica durant el 2022. Les entitats interessades han de presentar la sol·licitud del Segell de Qualitat específic i el projecte abans de dia 3 de maig de 2022. Els joves podran sol·licitar participar a aquests projectes a través del Portal del Cos. L’edat de participació dels joves s’amplia als 35 anys per aquests tipus de projectes.
SEGELL DE QUALITAT: Les entitats que vulguin presentar projectes han de tenir el segell de qualitat específic d’entitat Líder (o entitat principal, segons la guia en espanyol).
VOLUNTARIAT EN EQUIP EN ÀMBITS D’ALTA PRIORITAT: Enguany, les prioritats són: - Promoure estils de vida saludable. - Conservació del patrimoni cultural.
14 de desembre de 2021
CURS EN LINIA SOBRE EL COS EUROPEU DE SOLIDARITAT
LLANÇAMENT DE LA NOVA FORMACIÓ EN LÍNIA DEL COS EUROPEU DE SOLIDARITAT
Ja ets voluntari del Cos Europeu de Solidaritat? Estàs pensant en convertir-te en voluntari? O no saps què és un voluntari? No estàs segur de com preparar-te millor per a aquests tipus de projectes? Cerques idees de com participar? No te preocupis: A la plataforma del Cos Europeu de Solidaritat, a la zona de formació, ho aprendràs.
Fés la consulta a través del Portal del Cos Europeu de Solidaritat. Explora la formació general en línia.
Només els joves que estiguin inscrits al Portal poden accedir a la plataforma a través del seu perfil.
Si encara no hi estàs inscrit, entra a la pàgina d'inici del Cos Europeu de Solidaritat i clica a "Registrar-se/Inciar sessió". Un cop estiguis registrat i iniciat sessió podràs accedir a la plataforma clicant a "Capacitació en línia" i tendràs accés a 5 mòduls diferents:
- Com és la UE?
- Fes-ho a la teva manera
- Tot un nou mon
- El viatge continua
- Ampliar els teus horitzons
Recorda que és una formació del propi Cos Europeu de Solidaritat.
TAULA RODONA: OPORTUNITATS DE FINANÇAMENT PELS AJUNTAMENTS
Ha tingut lloc la taula rodona en què representants de Joventut dels ajuntaments d'Andratx, Pollença, Calvià i Eivissa han explicat als seus homòlegs d'altres municipis les seves experiències amb els programes.
S'han donat a conèixer les possibilitats de projectes i de finançament que suposen aquestes iniciatives, a una sessió organitzada per la Conselleria d'Afers Socials i Esports, mitjançant la Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies; i el Centre Balears Europa, amb la col·laboració de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).
La sessió ha comptat amb la participació de la directora general d'Infància, Joventut i Famílies, Marta Carrió, qui ha encoratjat els representants municipals a treure el màxim profit d'aquestes iniciatives europees; així com amb la del director general de Relacions Exteriors i vicepresident del Centre Balears Europa, Antoni Vicens, i Neus Serra, secretària general de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears.
La taula rodona s'organitza després que la Comissió Europea hagi renovat recentment els programes comunitaris Erasmus+ Joventut i Cos Europeu de Solidaritat per al període comprès entre els anys 2021 i 2027.
Pel que fa a Erasmus + Joventut, es dona continuïtat al programa anterior, amb el finançament de programes emmarcats en tres accions clau.
La primera, projectes de mobilitat per motiu d’aprenentatge, inclou projectes com els intercanvis juvenils, la mobilitat de treballadors de joventut o, a partir de 2022, la possibilitat de viatjar en tren per Europa amb l'objectiu de fomentar el sentit de pertinença a la UE i descobrir la seva diversitat cultural. Com a novetat, s’incorporen a aquesta Acció els projectes de participació de la Joventut que fomenten la implicació dels joves en la vida democràtica d'Europa a nivell local, regional, nacional i europeu. Mitjançant l’Acció Clau 2, cooperació per a la innovació i intercanvi de bones pràctiques, es poden finançar projectes de col·laboració entre organitzacions per augmentar la qualitat i rellevància de les seves activitats, enfortir les seves xarxes de socis, i incrementar la seva capacitat per actuar de manera conjunta a nivell internacional. Finalment, per mitjà de l’Acció Clau 3, Suport a la reforma de polítiques, es poden realitzar projectes que fomentin la cooperació i la modernització en el marc de la política a nivell europeu.
Al seu torn, el programa Cos Europeu de Solidaritat (CES) continuarà amb el suport als joves, de 18 a 30 anys que volen involucrar-se en activitats de voluntariat en diversos camps, des de l'ajuda a les persones en situació de necessitat fins al suport a actuacions mediambientals i de salut , tant a la UE com fora.
El pressupost d’aquests dos programes a les Illes Balears al 2021 supera els 450.000 euros. Aquest import està distribuït en les diferents accions que es poden dur a terme: Intercanvis Juvenils i Mobilitat de treballadors (185.000€), participació Juvenil: (40.000€), projectes de voluntariat (210.000€) i projectes solidaris: 32.000€. A més, hi ha més de 10,7 milions d'euros per a l'Acció Clau 2 d’Erasmus + Joventut per al conjunt de l'estat.
25 de novembre de 2021
NOVA GUIA ERASMUS+ 2022
Vos informam que avui s'ha fet pública la nova guia per l'any 2022 d'Erasmus+.
TAULA RODONA: OPORTUNITATS DE FINANÇAMENT PELS AJUNTAMENTS
“Els programes Erasmus + i Cos Europeu de Solidaritat: oportunitats de finançament pels ajuntaments”
Tendrà lloc el proper dia9 de desembre de 2021 a la sala d’actes de la FELIB (C. General Riera, 111 de Palma) a les 11:00 h.
Sessió dirigida a tècnics de joventut, educació, esports, voluntariat així com a batles i regidors de les Illes Balears i altres entitats interessades.
Es tractaran les iniciatives de la Unió Europea dins l'àmbit de l'educació, formació, joventut, esport i el voluntariat i es debatrà sobre els tipus de projectes, subvencions, com involucrar als joves, experiències amb projectes de voluntariat, selecció de voluntaris, exemples de bones pràctiques, etc.
Hi intervenen:
Carlos Pizá. Informador Juvenil. Servei de Joventut Ajuntament de Calvià. Intercanvi Juvenil. Carme Tovar. Tècnica del Centre Universitari de Calvià. Projecte voluntariat i Projecte Solidari. Francisco Mascaró. Dinamitzador Juvenil Ajuntament d’Andratx. Intercanvi Juvenil i Projecte Solidari. Pere Mecer. Tècnic/ coordinador de l’àrea de Joventut. Ajuntament de Pollença. Projecte voluntariat. Margarita Riera. Coordinadora de Joventut. Ajuntament de Sant Lluís. Projecte voluntariat. Belen Cardona. Tècnica de Joventut, Ajuntament d’Eivissa. Intercanvis i Projecte voluntariat.
Modera: África Almirón, Responsable programes Erasmus + Joventut i CES. Direcció General d’Infància Joventut i Famílies. Servei de Joventut.
��Puja al #tren 🚉 i coneix #Europa. Inscripcions obertes per a #DiscoverEU. Si has nascut entre l'1 de juliol de 2001 y el 31 de desembre de 2003, un dels 60.000 bons pot esser teu. https://europa.eu/youth/discovereu_es
7 d'octubre de 2021
TIME TO MOVE
Activitats d'informació i difusió de la mobilitat juvenil en el marc de la campanya
"Time to Move. Descobreix diferents maneres de conèixer Europa"
Xerrada informativa sobre Erasmus + i CES per a joves amb menys oportunitats.
Organitzada per l'Institut Balear de la Joventut (IBJOVE) i la Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies.
Data: dia 20 d'octubre, de les 11,00 a les 13,00 h
Lloc: Aula de formació d'IBJOVE Velòdrom Illes Balears
Activitat presencial i gratuïta, adreçada a representants d'entitats que facin feina amb joves en situació
de vulnerabilitat en diferents àmbits: exclusió social, discapacitat o necessitats especials
Si treballes amb joves amb menys oportunitats, aquesta xerrada t'interessa, els pots ajudar a MOURE'S PER EUROPA de manera gratuïta, és temps de moure's, és TIME TO MOVE!
El Centre Universitari de Calvià - CUC ha organitzat:
EXPLORA EUROPA
Sessió informativa voluntariat europeu Dijous 14 d'octubre de les 16 a les 17 h
Sessió informativa virtual sobre voluntariat europeu a través del Cos Europeu de Solidaritat. Resolució de dubtes sobre el procés de voluntariat, recerca de projectes i consells per a la preparació de les candidatures (perfil, CV i carta de motivació).
- Projecte de Voluntariat: formulari ESC51-VTJ (Termini 5/10/2021)
El termini de la Ronda 2 és el 5 d'octubre a les 12h (hora de Brussel·les) i per a les associacions a petita escala és el 3 de novembre a les 12h (hora de Brussel·les)
Els dies 14, 15 i 16 d'octubre es celebraran els "Erasmus Days" 2021
Les entitats que hagin gaudit del finançament per dur endavant un projecte, pot fer alguna activitat (exposició, taller, xerrada, concert, concurs, seminari, jornada de portes obertes...) per mostar-la, compartir l'experiència i difondre les fites obtingudes.
Visita la web i registra l'activitat a través del formulari que estarà disponible fins al migdia del dia 14 d'octubre. Un cop aprobada per l'Agència Nacional Espanyola, quedarà reflectida al mapa. Si també ho comuniques al servei de joventut, en farem difusió i ho penjarem aquí.
Primera Formació a la Arribada dels voluntaris del Cos Europeu de Solidaritat que es realitza el 2021 organitzada pel Servei de Joventut del Govern Balear.