Torna

Servei de Protecció d'Espècies

Projecte de reintroducció de l'àguila coabarrada a Mallorca

Darreres novetats-clicau aquí

L'àguila coabarrada (Aquila fasciata), la qual va desaparèixer a Mallorca als anys 70, és objecte d'un projecte de reintroducció per part de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, amb la finalitat de contribuir a la recuperació d'un element clau de la biodiversitat insular. S'han alliberat polls al N de la Serra de Tramuntana, nascuts en captivitat i rescatats de nius, mitjançant hacking, així com exemplars ja volanders cedits pels centres de recuperació de fauna espanyols, utilitzant una gàbia d'aclimatació.


En aquesta pàgina, posarem informació i fotografies de com està anant el hacking de forma el més actualitzada possible. El hacking s'ha fet amb dos mascles i una femella d'entre 48 i 50 dies i de moment la seva activitat i grau d'adaptació al nius estan sent òptim.

 

- Imatges de les àguiles, des del moment d'adaptació al niu fins a l'actualitat, ja començant la fase de dispersió (Autors: Tomeu Bosch, Oriol Domenech i Carlota Viada).

 

 

- Videos del 25 de maig de 2011, a una setmana de dur els polls al niu, on es veuen els dos mascles i a la dreta, devora la paret, la femella. (Autor: Oriol Domenech).

 

Tot aixó és possible gràcies a la col·laboració de la Junta de Andalucía, GREFA, Comunidad de Madrid, Fundació Natura Parc, Centre de Cria de Vendée i d'Ardeche (França), Union Française des Centres de Sauvegarde de la Faune Sauvage, Generalitat de Catalunya, Generalitat Valenciana i La Reserva del Puig de Galatzó (Puigpunyent), així com al patrocini de Red Eléctrica de España i Vinyes Mortitx, a més d'una vintena de voluntaris i col·laboradors mallorquins que participen en les tasques de vigilància i seguiment, a tots els quals volem agraïr la seva contribució per a que l'àguila coabarrada torni a viure a Mallorca.

 

• Darreres notícies:

Juny

- 03/06/2011: els tres exemplars alliberats al niu a mitjans de maig ja volen per les zones properes. Es tracta de dos mascles i una femella. Gràcies al seguiment terrestre per radiotransmissor i amb el suport de les dades satèl·lit, es comprova en tot moment que les àguiles estiguin bé i s'alimentin així com toca.

- 07/06/2011: les pluges dels darrers dies no sembla que hagin afectat el correcte desenvolupament del pla de reintroducció. Les àguiles es mouen per la zona sense problemes i es segueixen alimentant de presa morta. 

- 13/06/2011: les tres àguiles (Jota, Pal i Vent) ja fa dies que volen per la zona del niu on hi ha el punt d'alimentació amb presa morta, utilitzant tèrmiques. Properament, s'introduirà l'alimentació amb presa viva.

- 23/06/11: s'ha introduït un quart poll al niu, anomenat Xaloc i criat en captivitat a França, de pares marroquins. Va arribar amb 48 dies d'edat i esperam que quedi al niu uns 10 dies al manco. Els altres tres, que ja volen, segueixen dins la fase de dependència a la zona del niu i han començat a menjar presa viva, una passa més en el seu procés de creixement. No hi ha interferències entre els exemplars que volen i el nou pollet, si bé hi ha contacte visual ja que es troben a la mateixa zona.

Juliol

- 04/07/2011: En Xaloc ha sortit del niu. Ha estat un total d'11 dies al hacking, com en Pal i na Jota. En Vent va estar 15 dies a volar. Ara les 3 àguiles ja volen per la zona i començen la fase dispersió, tot i que encara no han deixat la de dependència (aportació de presa viva i morta).

- 14/07/2011: En Xaloc ja fa 10 dies que va sortir del niu. Totes quatre àguiles se mantenen molt juntes en l'àmbit de la zona d'alliberament. Per una banda, els tres majors fan que en Xaloc progressi més ràpidament en les seves habilitats per al vol i la caça, però ell també ha fet que en Pal, na Jota i en Vent haguin quedat retinguts més temps als voltants del niu. Aixó és una bona cosa per al projecte, ja que així quedaràn més lligats a la serra de Tramuntana i baixa el risc de la seva dispersió fora de l'illa.

- 20/07/2011: En Xaloc ja du dues etmanes volant i encara no s'ha acostat a la zona d'alimentació. Es sospitava que na Jota li duia menjar desde la menjadora, però ahir es va poder constatar en observar com la femella agafava una bocí de menjar i se l'enduia a en Xaloc. Li està fent de mare! Es un comportament que s'havia comprovat en àguila reial, però no en àguila coabarrada.

Agost

- 30/08/11: Aquest mes d'agost les tres àguiles majors (Jota, Pal i Vent) han començat a fer viatges exploratoris fora de la zona d'alliberació, tornant-hi de nou passades unes hores. Aquests moviments no se consideren dispersius, però és ben emocionant veure com van fent vols d'exploració més llargs.
Abasten gairebé tota la Serra de Tramuntana, des de Pollença fins a Banyalbufar, i també s'han començat a moure pel Pla. El petit Xaloc resta a la zona d'alliberació, fent vols encara curts.


- Video del 5 d'agost, on s'observa en Xaloc i dues àguiles més, menjant a la zona del hacking.

 

Setembre

- 12/09/11: Na Jota i en Vent han arribat fins a La Trapa en els seus moviments exploratoris per la illa, on na Jota hi va quedar a dormir un vespre. En Pal no es mou tant lluny, però ja ha visitat la Vall d'Orient. En Xaloc encara no ha fet cap moviment d'exploració, però avui s'ha confirmat que caça la presa viva que se'ls aporta a la zona d'alliberació. 

- 30/09/2011: Fa una setmana les quatre àguiles van sortir de la Serra de Tramuntana i es van concentrar a la zona sud de Mallorca. Es mouen per tota l'àrea al sud de l'autovia de Manacor, si bé cada una d'elles sovinteja més alguns indrets que altres. El fet que ja no visitin des de fa dies la zona d'alliberament, on els hi aportam menjar, indica que ja cacen pel seu compte. Tots els principis són difícils, però esperam que les joves àguiles s'adaptin be a aquest nou hàbitat de Migjorn tan diferent al de la Serra de Tramuntana que han conegut fins ara.

Octubre

- 31/10/2011:Les quatre àguiles coabarrades segueixen concentrant els seus moviments a la comarca de Migjorn i es troben en bon estat.

Novembre

- 30/11/2011: Els quatre exemplars d'àguila coabarrada, Pal, Jota, Vent i Xaloc segueixen a l'àrea de dispersió, sobre tot al Migjorn, amb visites relativament freqüents cap a la península de Llevant. Cada un d'ells concentra els seus moviments a una zona diferent, si bé és evident que mantenen contacte visual. Molt rara vegada tornen a la zona on van ser alliberats, a la Serra de Tramuntana.

Desembre

 - 4/12/2011: S'allibera una parella d'àguiles coabarrades immadures. Estel i Nora, originaris d'Andalusia, han estat junts els darrers 7 mesos a una gran instal•lació a GREFA. N'Estel té dos anys i mig, i va ser recuperat d'una electrocució que fa sofrir a Jaén. Na Nora, de Granada, d'un any i mig d'edat, va caure del niu quan una tempesta de vent el va tombar a terra. Abans de la seva alliberació van estar cinc dies dins una gàbia d'aclimatació a Mallorca. Dins ella, s'han trobat molt tranquils i han pogut caçar i fer curts vols, mentre rebien visites del voltors, les àguiles calçades, els corbs i els xoriguers.

- 5/12/2011: Encara estan per la zona d'alliberació, el que és una molt bona notícia. 

- 7/12/2011: Na Nora s'ha mogut fins al Puig Roig, mentre que n'Estel roman a la zona d'alliberació.

 

2012

Gener

- 9/01/2012: Les sis àguiles estan molt bé. Na Jota ha passat 10 dies per Andratx-Calvià. En Xaloc també va fer un parell de visites a la meitat sud de la Serra de Tramuntana (Puigpunyent, La Trapa, Bunyola), si bé passa la major part del temps al Migjorn, on també se troben en Pal i en Vent.

N'Estel i na Nora s'han quedat per la Serra, freqüentant la vessant nord, pels penyals marins. De moment no van junts. N'Estel va visitar la península de Formentor, mentre que na Nora va arribar fins a la Dragonera.

Una bona entrada d'any per al projecte de reintroducció, amb els sis exemplars en perfecte estat i ben adaptats al medi natural mallorquí.

 

Febrer

 -7/2/2012: Les sis àguiles coabarrades continuen la seva vida a Mallorca. Acabada l'època de caça, el perill es concentra en l'electrocució. Els Agents de Medi Ambient visiten les zones on les àguiles passen més temps, per revisar les esteses elèctriques i comunicar a GESA-Endesa els suports perillosos que cal corregir dins el projecte Avilínia (en conveni amb la Conselleria). La distribució de les àguiles segueix més o manco igual que al gener, amb en Xaloc, en Vent i en Pal concentrats al Mitjorn de l'illa, na Jota a la zona de Calvià i na Nora i n'Estel a diferents punts costaners de la Serra de Tramuntana.

 - 29/2/2012: Les sis àguiles segueixen bé. Na Jota es manté entre Andratx i Calvià. Cap a finals de febrer va fer una breu visita a la Comuna de Bunyola i a Esporles. En Xaloc se va unir a ella a partir de la segona setmana de febrer, si bé passà uns dies tot sol pel Galatzó a finals del mes de febrer. En Vent segueix concentrat al Mitjorn de Mallorca, concretament a la Marina de Llucmajor, amb qualque sortida puntual com a finals de febrer que va anar a tocar el Cap Ferrutx. A principis de març va anar cap a Na Burguesa i uns dies més tard a Esporles i Bunyola. Durant el mes de febrer en Pal ha estat compartint amb en Vent al mateix indret, sense moviments llargs. Na Nora segueix movent-se quasi exclusivament per la zona costanera de la Serra de Tramuntana, sobre tot entre Pollença i Sóller, si bé els 22 i 23 de febrer els passà al Cap Fabioler (La Trapa). Hi ha problemes amb l'emissor de n'Estel i les darreres posicions són del 18 de febrer a la zona de la península de Formentor.

 Darreres anotacions del projecte Bonelli

Març

- 16/3/2012: Malauradament, tenim les primeres baixes. Na Jota i Xaloc moriren electrocutats a un mateix transformador, prop de la Costa de la Calma. Per la necròpsia efectuada al COFIB, se conclou que na Jota va morir dia 9 de març i en Xaloc dos dies més tard, la qual cosa està en consonància amb el que senyalaven els emissors satèl•lit que van ajudar a trobar-los. Na Jota va viure 9,5 mesos i en Xaloc 8,5 a Mallorca en llibertat.

Malgrat la mala notícia, la taxa de supervivència de les aus alliberades a Mallorca és, de moment, bona i se pot comparar amb les millors poblacions dels voltants, com ara la de França, on les estimes de supervivència de juvenils en el seu primer any de vida són del 48% (Hernández-Matías, et. al. 2011*) i la de Mallorca (amb la salvetat que la mostra és molt petita) ara mateix està al 49% (Hernández-Matías, com. pers.). La majoria d'aquestes aus juvenils moren electrocutades a les zones de dispersió. Tant la metodologia aplicada en l'alliberament com l'adaptació de les aus a l'hàbitat estan resultant un èxit i ja s'estan preparant noves alliberacions per a 2012.

El transformador que els va causar la mort serà aïllat i corregit la propera setmana en el marc del Projecte Avilínia (conveni entre la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori i GESA-ENDESA). Aquesta mesura ha arribat tard per a aquestes dues àguiles de Bonelli i per a una àguila calçada que també es va trobar morta allà, però evitarà la mort d'altres en el futur.

(*) Hernández-Matías, A., Real, J., Pradel, R., Ravayrol, A. i Vincent-Martin, N. 2011. Effects of age, territoriality and breeding on survival of Bonelli's Eagle Aquila fasciata. Ibis, 153: 846-857.

 

- 19/3/2012: La resta de les aus segueixen sense novetats, si bé l'emissor de n'Estel continua amb problemes ja que no ha tornat a emetre des del 18 de febrer. A mitjans mes, en Pal va passar un dia a la zona del niu i pel camí (creuant la Serra de Tramuntana des d'Esporles cap al nord) se va ajuntar amb en Vent, que també estava de 'viatge'. En Vent, el mateix dia, una hora més tard i més al nord (Cala Sant Vicenç) se va ajuntar amb na Nora. Després d'aquestes sortides, tant en Vent com en Pal han tornat al Mitjorn. Na Nora s'està movent més cap a l'interior de la Serra de Tramuntana. És curiós que ni ella ni n'Estel no han fet encara cap visita a les zones de dispersió del Mitjorn, concentrant-se a la Serra.

- 22/03/2012: Es modifica i aïlla el transformador on es va produir la mort de na Jota i en Xaloc. Així, evitarem que les altres àguiles coabarrades puguin patir accidents al mateix indret.

 

 

Transformador Abans Transformador Després
ABANS DESPRÉS

 

Alliberaments 2012

Blai
Blai volant a la Serra de Tramuntana. Fotografies  de Lalo Ventoso, Carlos Pache i Carlota Viada
2 Mayo Carlos Pache

Abril

- 25/4/2012: Arriben dos polls germans, nascuts en captivitat al Centre de GREFA: Blai i Bosc. Tenen 48 i 50 dies d’edat, respectivament. Per les mides semblen dos mascles, si bé més endavant es constata (per la major mida i per les anàlisis genètiques) que en Blai en realitat és na Blaia.

Maig

- 2/5/2012: Tot va bé. Els dos polls mengen bé i, fins i tot, accepten gavina sense problemes. Descansen sempre molt junts. No sembla que hagin de volar prest, ja que tenen el plomatge poc desenvolupat, quasi no s’exerciten i es belluguen poc.

- 4/5/2012: Amb 60 dies d’edat, en Bosc no es troba al niu. Possiblement ha caigut per l’entrada d’un mart dins el niu, ja que hi ha una resta de gavina pujada dalt de la paret del niu. El vespre se localitza en Bosc al peu del niu en aparent bon estat.

- 5/5/2012: Se li acosta menjar, i en Bosc menja després de vèncer les pors inicials. Na Blaia es troba molt inactiva durant tot el dia. En Bosc intenta pujar al niu en vàries ocasions sense èxit. No té encara suficient càrrega alar per poder alçar-se. Es decideix pujar-lo al niu. L’operació es duu a terme de vespre amb èxit; un veterinari expert en rapinyaires fa un reconeixement ràpid i constata el seu aparent bon estat físic.

- 6/5/2012: Les dues aus es comporten com sempre. També na Blaia està més activa que quan va estar tota sola els dos dies anteriors. Ambdós mengen. Plou durant tot el dematí. A la tarda surt el sol i descansen plegades.

-15/5/2012: Cap de les dues aus està al niu! S’hi han estat 21 dies al hacking. Ja feia un parell de dies que se mostraven molt actives, sortint de la plataforma del niu cap a arbusts i roques properes. Les dues aus es detecten als voltants, en bon estat.

-27/5/2012: Na Blaia i en Bosc volen molt bé per la zona del niu, es desplacen curtes distàncies i sempre usant les ales. Encara no han provat les corrents tèrmiques per planejar. Mengen molt bé i descansen molt també.

Primer dia en el nido

Primer dia en el niu. Imatges  de Lalo Ventoso, Carlos Pache i Carlota Viada

Perdiu en el niu amb els polls

En el niu, ja més grans. Imatges  de Lalo Ventoso, Carlos Pache i Carlota Viada

 Juny

 - 25/6/2012: En Bosc i na Blaia se desplacen més lluny del niu, si bé encara se troben a la llarga fase de dependència, durant la qual els seus pares els haurien d’ensenyar tècniques de vol i de caça. El seu desenvolupament ha fet un pas de gegant quan les àguiles alliberades l’any passat van visitar-los totes a l’hora. En Vent i na Nora van ‘estirar-los’ fins a més de 5 km en línia recta cap al nord; i na Blaia va dormir quatre dies lluny de la zona del niu, iniciativa pròpia d'una fase posterior del seu desenvolupament. Per una altra banda, en Pal va arribar dimecres 13 de juny a la zona d’alliberament i encara hi és per allà. Interacciona amb els polls, sobre tot amb na Blaia que piula insistentment quan ell hi és, com demanant menjar a un adult; de moment no s’ha detectat que en Pal li doni menjar. Estar en contacte amb aquests altres exemplars majors suposa per na Blaia i en Bosc un aprenentatge extraordinari, i accelera el desenvolupament de les capacitats fonamentals per a la seva supervivència com el vol, la defensa i la caça.

Pal i àguila calçada

Pal i àguila calçada. Imatge de Carlota Viada

Juliol

- 28/7/2012: Blaia i Bosc augmenten la freqüència en les seves sortides exploratòries fora de la zona del niu artificial. En Bosc sembla ser el pioner i més aventurer que la seva germana, Blaia. Ja han estat per Banyalbufar, Puigpunyent, la Vall de Colonya i Establiments; a mitjans de juliol han estat junts un parell de dies al Puig Roig. Si bé encara tornen a la zona del niu per alimentar-se, ja deuen caçar pel seu compte. Esperam que en qualsevol moment a partir d'ara se dispersin i abandonin el territori del niu.

Respecte a les àguiles alliberades l'any passat: en Vent va estar a començaments de juliol per la zona del Galatzó, per després retornar a la zona fdel Migjorn on pasa la seva etapa dispersiva; en Pal segueix a la zona del niu, sense quasi sortir d'ella, molt concentrat allà, i se l'ha vist volant amb els dos polls d'enguany; na Nora s'ha instal·lat uns dies pel Raiguer, entre Selva i Binibona; i tenim indicis de que n'Estel (alliberat amb na Nora el desembre de 2011) segueix per la península de Formentor, ja que s'han trobat restes d'un collblau menjat per una coabarrada a un dels punts des d'on va emetre localitzacions abans d'espenyar-se el seu emissor.

30/07/2012: Na Blaia inicia la seva dispersió. Marxa de la zona d'alliberament cap a Manacor i visita Artà.

Agost

- 2/08/2012: Na Blaia segueix per la zona sud de l'illa, entre Cap Salines i Campos.

- 5/8/2012: Bosc inicia la seva dispersió desplaçant-se cap a l'extrem sud de la Serra de Tramuntana.

- 13/08/2012: Des del 5 d'agost, ni en Bosc ni na Blaia han tornat a la zona d'alliberament. En Bosc segueix instal•lat a la zona de La Trapa i na Blaia per Cap Salines-Campos. En Pal ha quedat a la zona del niu, na Nora segueix al Raiguer i en Vent pel Migjorn.

- 16/08/2012: Hem rebut una comunicació de l'ornitòleg danès Nis Ludmark Jensen que, estant de vacances a Mallorca, va fotografiar dues àguiles coabarrades durant una excursió per la Serra de Tramuntana el dia 25/08/2012: En arribar a ca seva, observà que ambdues portaven una anella de lectura a distància. Envià un missatge a diversos fòrums d'ornitologia i anellament europeus i espanyols i el mateix dia la seva demanda de informació va arribar a l'equip del Govern de les Illes Balears. Possats en contacte amb en Nis, comentà que li va sorprendre molt gratament poder observar aquesta espècie a Mallorca. Les seves fotografies són un testimoni de l'interés que aquesta espècie desperta entre els centenars d'afeccionats a l'ornitologia que visiten Mallorca cada any. Els exemplars que va fotografiar són en Bosc (jove d'enguany) i en Pal (exemplar de segon any).

Coabarrada 25 juliol 2012 Coabarrada 25 juliol 2012 II
Imatges per cortesia de Nis Ludmark Jensen

 

Setembre

- 24/09/2012: Han arribat dues àguiles més- Són na Bel, una femella de 3er any cedidad per la Generalitat de Catalunya, i en Bernat, un mascle de 2n any cedit per GREFA. Se dona la circunstància que en Pal, el mascle de 2n any alliberat per hacking al 2011, segueix molt present a la zona d'alliberament, amb actituts de defensa del territori. Ataca en Bosc que arriba fins allà amb actitud agressiva contra en Bernat. En Pal sembla molt interessat en na Bel. En Pal s'arriba a posar també una mica agressiu contra en Bernat. Aquest, que a més se va ficar entre la doble paret de seguretat de la gàbia, va ser retirat vuit dies després de la instal·lació i alliberat a un altre lloc de la Serra de Tramuntana per evitar conflictes amb en Pal. El 23 de setembre s'obre la gàbia per na Bel, que surt sense problemes.

Octubre

- 03/10/2012: Al primer intent Nora ha menjat un colom viu a una finca des Raiguer on es sol moure. Fantàstica notícia!

Hem reconegut na Nora perquè porta l’anella metàl•lica a la pota esquerra i és la única juntament amb na Bel que la té a l’esquerra i na Bel és mou per la Serra de Tramuntana. A més a més, se l’ha vista volar. La resta del grup està també molt bé. Pal ha tornat a la zona nord de la Serra de Tramuntana encara que el mateix dia Bel es va moure cap a la zona d'alliberament. Bernat s’ha mogut un poc cap al sud romanent al Raiguer, on està la Nora, així doncs a veure si els dos es troben... Blaia segueix pel Salobrar, Bosc per la Costa Sud-oest de l'illa i Vent per la zona de Llucmajor. Al cap i a la fi tot va bé!

Coabarrada 10 octubre 2012 Coabarrada 10 octubre 2012 II
Nora en Es Raiguer

 

 -05/10/2012: En Bernat no s'ha adaptat a la vida en llibertat. No ha caçat res des de que va ser alliberat i és capturat famèlic. Ingressa al Centre del COFIB. No se sap si serà capaç de tornar a la llibertat, ja que sembla que té problemes d'adaptació.

-26/10/2012: L'emissor d'en Pal deixa d'emetre a la Marina de Llucmajor, no se troba cap cadàver i potser encara sigui viu. Fins aquest moment, en Pal i na Bel s'havien trobat qualque vegada, però no semblaven haver-se aparellat. En Pal havia deixat de mostrar comportament territorial a la zona d'alliberament.

 

Desembre

  -10/12/2012 Desgraciadament, el mascle jove alliberat enguany amb hacking ha causat baixa en un accident elèctric a Calvià. ENDESA ja ha estat nodificada per aplicar la correcció a l'estesa. Amb aquesta, hem perdut 3 de les 10 àguiles per electrodució, en dos anys des de l'inici de les alliberacions.

-20/12/2012: Arriba na Berja, una femella adulta cedidad per la Junta de Andalucía. Procedeix d'Almeria i s'ha recuperat d'una desnutrició al Centre de Recuperació de Vélez Rubio. S'allibera mitjançant la gàbia d'aclimatació.

 

RESUM DEL 2012

Al 2012, segon any del Pla de Reintroducció de l'àguila coabarrada a Mallorca que du a terme la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, s'han alliberat 2 polls (un mascle i una femella nascuts en captivitat a GREFA) i 3 volanders (dos mascles i una femella, cedits per la Junta de Andalucía, Generalitat de Catalunya i GREFA). Hi ha hagut quatre baixes: dos del quatre juvenils alliberats l'any 2011 i un d'enguany van morir per electrocució (torretes immediatament corregides pel projecte Avilínia de la Conselleria i GESA-ENDESA); i un dels volanders (un immadur mascle cedit per GREFA) que no se va adaptar a la vida en llibertat i va ser recapturat dues setmanes després del seu alliberament. Els paràmetres demogràfics de moment se mouen entre els normals per l'espècie al nostre entorn. A finals del 2012 la població està formada per 7 exemplars, 4 mascles i 3 femelles, de les següents classes d'edat: 1 juvenil, 2 immadurs, 2 subadults i 2 adults.

 

2013

Gener

-25/01/2013: S'allibera mitjant la gàbia d'aclimatació, un atre adult, mascle, provinent d'Almeria. També cedit per la Junta de Andalucía, aquest animal, batiat Beires, havia rebut un dispar del qual s'ha recuperat prou bé i ha necessitat també un empelt de plomes.

 -29/01/2013: Vent i Bel se troben a una zona del Raiguer i comencen a tenir comportament de parella. Na Bel no s'allunya més de 5km d'un penyal, mentre que en Vent s'hi està molt de dies amb ella, i de tant en tant va al Mitjorn un parell de dies (possiblement a caçar a llocs ben coneguts per a ell) i torna de nou amb la seva parella.

 -30/01/2013: La senyal de satèl·lit de na Berja, la femella alliberada fa 40 dies, ens indica que cau a la mar per causes desconegudes, a la badia de Pollença. Sura, probablement morta, durant dos dies al canal de Menorca, fins que deixa d'emetre. Malauradament, no se pot rescatar per la mala mar d'aquests dies.

 

Febrer

-24/02/2013: Vent i Bel desplacen el seu territori a la zona d'alliberament. Motiu pel qual enguany s'ha de cercar un nou indret per alliberar les aus, per evitar conflictes amb la parella territorial.

 

Març

-21/03/2013: S'observa una altra parella d'àguiles coabarrades al Raiguer, amb comportament nupcial (enganxades d'urpes) que no coincideix amb cap dels exemplars marcats amb emissor via satèl·lit. Se sospita que poden ser na Nora (unica femella amb l'emissor espenyat) amb n'Estel o en Pal.

 

Abril

-06/04/2013: S'observen en directe comportament de parella entre en Vent i na Bel: vls en paral·lel i enganxades d'urpes. No s'espera que enguany puguin reproduïr-se amb èxit, ja que ambdós són massa joves i és el primer any que intenten la cria i sol fracasar. Però si mantenen el territori un any més hi ha possibilitats que al 2014 ho puguin aconseguir.

-24/04/2013: Arriba na Cala, amb 52 dies d'edat. És un poll nascut amb captivitat a GREFA (Madrid). És germana de na Blaia i en Bosc, alliberats l'any passat. S'ubica dins el niu artificial, que enguany és tancat per evitar caigudes prematures del niu per l'arribada de petits carnívors, com va ser el cas l'any passat amb en Bosc.

Maig

- 6/05/2013: Na Cala, amb 64 dies d'edat, exercita molt bé les ales, menja molt bé, fins i tot gavina, i està preparada per sortir del niu. S'obri el frontal del hacking i na Cala surt volant: planeja i batega les ales molt bé. Queda posada als penyals de la zona,e n un paisatge espectacular que domina tota la badia.

- 8/05/2013: Cala està dos dies al penyal on vol aterrar al seu primer vol. A la fi avui s'atreveix a volar i se va acostant al niu on té el menjar.

- 10/05/2013: Cala abandona la vall del hacking de manera anòmala, ja que és massa prest.

- 17/05/2013: Durant set dies realitza grans moviments, restant poc temps al mateix indret. L'equip li va al darrera aportant menjar, però Cala no arriba a aprofitar-lo. Sospitem que poter és capáç de caçar pel seu compte.

- 18/05/2013: En quatre hores realitza un moviment molt directe des del Galatzó fins a Ternelles, 50 km en línia recta. A l'altura del Castell del Rei es llança a volar damunt la mar i mor ofegada el mateix vespre. Potser es va animar amb qualque grup de falcons vespers que van protagonitzar un extraordinari episodi de migració activa aquest cap de setmana. No es pot recuperar el cadàver.

Tot l'equip de la Xarxa Bonelli (de Madrid, Andalusia, Navarra i Balears) analitza les causes del comportament anormal de na Cala. Segurament no hi ha una única raó que expliqui aquest fracàs, si bé hi ha un conjunt d'elements que s'han de revisar, com per exemple: evitar alliberar els exemplars sols, minimitzar el renou dels mecanismes d'obertura de les instal·lacions, sol·locar els polls al hacking amb no més de 50 dies i provar d'obrir-lo una mica abans (amb màx. 60 dies).

-21/05/2013: Arriba un altre àguila coabarrada, anomenada Cullera (pel municipi valencià). Ha estat cedida per Generalitat Valenciana després de la seva recuperació d'un dispar. Abans d'arribar a Mallorca ha estat un mes al centre de GREFA on ha rebut fisioteràpia per millorar la fibrosi de la fractura i sessions de musculació, ja que ha estat dos anys en captivitat recuperant-se de les lesions. Així i tot, les probabilitats de supervivència d'aquest exemplar no són màximes, però es decideix que és millor donar-li una oportunitat de retornar a la natura abans que passi la resta de la seva vida engabiada.

-24/05/13: S'obre la gàbia on ha estat tres dies. Al cap de poques hores surt, captura i menja un colom que tenia al seu abast davant la sortida i s'enlaira en una exhibició de vl de 25 minuts espectacular. Agafa molta altura i fa un parell de picats sobre les capçades dels arbres. Hom diria que gaudeix de volar en llibertat després de dos anys d'estar engabiada!

-28/5/13: Cullera segueix al mateix indret d'alliberació. Tot indica que està bé.

Juny

-3/6/13: Cullera s'ha traslladat a la Vall de Superna. Vola bé, però encara sembla que depèn del menjar que se li aporta.

-4/6/13: Arriben a Mallorca dos polls d'àguila de Bonelli. Han nascut en captivitat al centre de cria de Vendée, de pares andalusos. Són dos mascles anomenats Calais i Camargue. Abans de venir cap a Mallorca, han passat 10 dies a GREFA on han estat amb uns pares adoptius, ja que al Centre de Vendée van ser surats sense els pares.

-12/6/13: S'obre la porta del hacking. Els dos polls passen el dia explorant els voltants del niu artificial i, sorprenentment, aprenen a tornar a ell. Això permetrà que se'ls segueixi alimentant allà mateix. Sol ser molt difícil que un poll que tot just  a botat del niu torni a entrar, ja que estan ubicats a encletxes de penyals o altres indrets difícils d'accedir si no se sap volar molt bé.

-16/6/13: Calais és més actiu fora del niu. Camargue té la rutina de botar fora del niu per passar el dia a l'ombra que aquest crea i tornar a dins el vespre, per menjar i dormir. Calais passa qualque vespre fora del niu, si bé i torna a menjar.

-18/6/13: Per primera vegada Camargue vola enfora del niu. Se baralla amb dos corbs que han agafat una peça de menjar. Guanyen els corbs i mengen, però finalment Camargue els fa fora de la zona.

-18/6/13: Cullera segueix a la Vall de Superna. Està mudant la coa, el que dificulta que pugui fer maniobres de vol. A més, al ser un exemplar amb dificultats d'adaptació (per la greu lesió que va sofrir), se li segueix aportant menjar cada dos dies per facilitar la seva supervivència. Poc a poc s'anirà espaiant l'aportació per forçar que intenti caçar pel seu compte.

-24/6/13: Fins avui, en Camargue s'ha mantingut a un radi de 400m entorn el hacking. Ha demanat menjar a en Calais, que l'ha mostrat un punt a dalt del penyal on hi havia menjar (sorprenentment) i ambdós mengen durant 20 minuts cadascun. Calais s'ha observat menjant dins del niu varies vegades en aquests darrers dies, però a en Camrgue no. Estan bé, volen pel penyal dalt del niu sovint i descansen juntes.

Juliol

-2/7/13: El 25 de juny al matí en Camargue surt volant de la vall del hacking, 1,5 km enfora, i torna el mateix horabaixa. El 26 a les 9 del matí abandona la vall, i se'n va a 10 km, a la Vall d'Argent. Allà queda volant per la zona fins dia 2 de juliol quan mor a la part alta d'una muntanya. Els resultats de la necròpsia indiquen que ha mort de desnutrició i deshidratació. Pel que sembla, des que va abandonar el niu, dia 17 de juny, no havia tornat a menjar a part del dia 24. En Camargue va tenir una actitud més submisa i depenent que en Calais des del primer moment, de manera que potser va estar esperant que qualqú l'alimentes i no va ser capaç de vèncer aquest comportament per apropar-e al punt del menjar pels seus propis medis.

-3/7/13: Se comença a aportar presa viva per en Calais. L'accepta tot d'una.

-10/7/13: Calais, que fins ara es movia dins un radi de 400m del niu, comença a fer vols més llargs, amb desplaçaments de fins a 700m del niu. En principi està complint el patró normal d'evolució i desenvolupament.

Resum de la situació

-Sobre les altres àguiles, en Vent i na Bel segueixen plegats, mantenint el territori.Serà interessant veure com es desenvolupen al zel de tardor, que serà un moment crític pera aquesta primera parella de coabarrades de Mallorca.

-Na Blaia, de 2on any de calendari, continua fent voltes per l'illa, de d'Andratx fins a Artà, passant per Llucmajor o Salobrar. No s'ha estabilitzat a una zona, sinó que està fent voltes per l'illa amb estàncies d'alguns dies a punts concrets.

-Na Cullera fins ara agafava els coloms que se li apropaven, però s'ha animat a començar a explorar una mica més el territori. Ha sortit de la Vall de Supernam i ha recalat uns dies per un sementer de Consell, ha passat per la Comuna de Bunyola i ha enfilat cap el Nord, a Ternelles i Campanet.

-Hi ha quatre àguiles més que segueixen vives, però amb l'emissor espenyat, de les quals no tenim notícies recents, En total, de 16 exemplars alliberats des del 2010, hi ha 9 vius, dos dels quals han format una parella territorial.

 

Àguila de Bonelli amb poll (Mallorca 2014). Imatge de Carlota Viada. 

Arxiu Multimedia Vídeo alimentació poll àguila de Bonelli al niu (Mallorca)

Arxiu Multimedia Vídeo poll àguila de Bonelli alimentant-se de gavina (Mallorca)

 

NOVETATS EN EL DESENVOLUPAMENT DEL PLA DE REINTRODUCCIÓ DE L’ÀGUILA DE BONELLI A MALLORCA (03/09/2014)

 

RESUM DEL 2013

Al 2013, tercer any del Pla de Reintroducció de l'àguila coabarrada a Mallorca, s'han alliberat dos exemplars adults (Beires i Cullera, un mascle i una femella, cedits per Andalusia i la Comunitat Valenciana) i tres polls (un nascut en captivitat a GREFA i els altres dos al Centre de Vendée, a França, de pares andalusos). S’han produït quatre baixes: els tres polls alliberats per hacking i una femella alliberada el desembre de 2012 que va caure a la mar un mes després sense que se’n coneguin les causes.

Així doncs, la població a finals del 2013 queda formada per 8 exemplars, 4 mascles i 4 femelles, distribuïts en les següents classes d’edat: 1 immadur, 2 subadults i 5 adults.

El projecte s’ha integrat dins un projecte LIFE Natura atorgat per la Unió Europea a un grup de set socis d’Andalusia, Navarra, Madrid, Àlaba, França i Balears. El LIFE BONELLI té una plana web on també es pot obtenir informació sobre el projecte de reintroducció a Mallorca: www.lifebonelli.org

 

2014

Gener

-9/1/14: Arriba a Mallorca en Dodiel, un mascle adult cedit per la Junta de Andalusia, procedent del Centre de Recuperació de Huelva. S’allibera mitjançant una instal·lació d’aclimatació ubicada a la finca pública de Planícia.

 

Març

-12/3/14: La parella Bel i Vent han seguit amb els vols nupcials i ponen almanco un ou (no s’ha pogut veure l’interior del niu, i no es coneix la mida de la posta). Bel cova amb dedicació i en Vent li fa qualque relleu i li du menjar.

 

Abril 

-2-4/4/14: Cullera ha estat del 2 al 4 dins el territori de Bel i Vent. Pels seus moviments posteriors, és evident que en Vent l’ha tret del lloc i l’ha desplaçat.

-20-21/4/14: Se produeix l’eclosió del primer ou d’àguila coabarrada a Mallorca des de la seva extinció als anys 70. La mare té cura d’ell mentre el pare defensa el territori (se’l veu vàries vegades allunyant els corbs) i aporta menjar.

-29/4/14: Arriben quatre polls per a ser alliberats al hacking d’enguany ubicat a La Reserva (Puigpunyent). Es tracta de dos mascles, germans i criats en captivitat a GREFA (Madrid), anomenats Dante i Darwin (el més petit de tots), i dues femelles, majors que els mascles, Dana i Dalía, procedents de nius andalusos. Eren les petites de la seva niada en risc de no poder acabar el seu desenvolupament. Els quatre polls mostren immediatament els seus caràcters diferents. Els dos mascles, sempre junts, són els primers a menjar, a ells se'ls uneix Dana, la femella gran. Per la seva banda, Dalía sempre actua de manera independent: quan els altres mengen ella dorm, quan tots descansen ella s'activa.

-30/4/14: Bel arriba al niu amb una gavina de potes grogues que acaba de caçar. La ploma i s’alimenta. També nodreix al poll petit.

 

Maig

-7/5/14: Als vuit dies de l’arribada dels polls, s’obre el frontal del niu artificial del hacking. Els polls van sortint esglaonadament. Torben entre 3 i 7 dies a sortir del niu, el que demostra que ho fan tranquil·lament. En total van estar dins del hacking entre 11 i 15 dies.

Darwin és el que més clarament va mostrar un comportament tendent a tornar a l'entorn del hacking a menjar, i ho va aconseguir als 8 dies de sortir del niu.

-22/5/14: Els altres tres polls no se van mostrar fixats a la vall. No van intentar baixar a menjar i van abandonar la vall als 3 dies (Dante), 7 dies (Dana) i 8 dies (Dalía) d’haver volat del niu. Aquestes tres aus van haver de ser capturades (tasca gens fàcil!) per estar en risc de morir d'inanició i deshidratació ja que era molt improbable que es poguessin alimentar pels seus propis mitjans. Quan es van poder capturar, Dana i Dante portaven 10 dies sense menjar i Dalía 8. Van ser ingressades al COFIB on van necessitar entre 7 i 10 dies per recuperar-se. Se’ls va col·locar dins un gran volador i se’ls va començar a proporcionar presa viva.

De cara a preparar la seva segona alliberació dins una gàbia d’aclimatació al Parc Natural de Llevant, es va col·locar dins el volador un mascle adult irrecuperable (cedit temporalment pel Zoo Natura Parc). D’aquesta manera, un cop oberta la instal·lació d’aclimatació, actuaria com element d'atracció que retingués els juvenils a la zona on se'ls posava el menjar. L’objectiu és que els tres polls no fugin una vegada lliures, minvant de bell nou les seves probabilitats de sobreviure.

 

Juny

-6/6/14: El poll nascut a la Serra de Tramuntana, batiat amb el nom de Deià, és marcat i se’n prenen mostres biològiques (sang i plomes), se’l mesura i pesa. Resulta ser un mascle. Se li ha instal·lat un emissor GPS via telefonia mòbil per poder conèixer els seus moviments.

-11/6/14: Els tres polls en rehabilitació al COFIB son traslladats a la instal·lació d’aclimatació al Parc Natural de Llevant, juntament amb el mascle adult. Aquí s’estan dues setmanes més, alimentant-se de presa viva, augmentant el seu instint depredador i fixant-se a la zona. S’ha fet un petit tancat davant de la gàbia perquè puguin veure que hi ha menjar. També s’han instal·lat tres plataformes d’alimentació a l’enfront.

-24/6/14: De matinada s’obre la instal·lació d’aclimatació. Les dues femelles surten tot d’una que comença a fer claror i van al tancat a menjar; el mascle s’estima més fer primer una volta, i retorna a les 20 hores a menjar dalt d’una de les plataformes d’alimentació.

A partir d’aquí, dues de les àguiles, Dana i Dante, resten a la zona, considerant-la com a la seva zona natal segons es desprèn del seu comportament, similar al que desenvoluparien dins un hacking. Passen gran part del dia plegats, dormen al mateix arbre, i entren a menjar cada dia, moltes vegades junts.

L’altre femella, Dalía, es dispersa el mateix dia que va sortir de la gàbia i s’alimenta pel seu compte des de llavors. Ja ho havíem vist quan va arribar al hacking: és molt independent!

-25/6/14: Darwin, el poll que sí va quedar a l’entorn del hacking, s’ha mantingut dins un radi de 350 m al seu voltants. Baixant cada dia a menjar a la plataforma d’alimentació. A partir del 28 de maig se li aporta presa viva, per continuar el seu entrenament. Cap a finals de juny, comença a fer vols més llargs, de fins a 3 km. del hacking.

-26/6/14: Dodiel s’ha instal·lat a un puig al sud del massís de Randa i ha coincidit amb na Cullera, la femella valenciana alliberada el 2013. Ambdós resten junts dormint al mateix arbre, volant plegats, etc.

-26-27/6/14: Deià surt del niu. Els següents dies fa petits vols per l’entorn, aletejant insegur de pedra en pedra.

 

Juliol

-12/7/14: Deià comença a fer vols més llargs, allunyant-se gairebé un quilòmetre del niu.

-23/7/14: Darwin fa el seu primer vol exploratori, arribant quasi fins a Lluc (42 km). El dia 25 se’n va a la Trapa i el 26 dorm per primera vegada fora de la vall de La Reserva. S’estableix a uns 10 km del hacking, però hi va cada 2-3 dies a menjar.

-27/7/14: Dana comença a fer viatges exploratoris. De moment visita el Cap Ferrutx.

-28/7/14: Deià s’allunya fins a 3 km del niu, si bé torna tot d’una. Se’l veu sovint acompanyat dels seus dos progenitors.

-28/7/14: Cullera i Dodiel estan a prop i, de tant en tant, dormen junts.

 

Agost

-7/8/14: Darwin s’allunya més del hacking, cap al nord, seguint la Serra de Tramuntana. Però encara segueix tornant cap a l’entorn de La Reserva. Segurament ja ha caçat pel seu compte.

-11/8/14: Dodiel visita sovint el Parc Natural de Llevant. Comença a trobar-se amb Dana i Dante. No son trobades agressives, ja que en Dodiel no defensa territori, i els juvenils no el veuen com un intrús, sempre i quan no s’acosti al seu menjar, és clar!

-17/8/14: Dana visita el Salobrar de Campos i torna de seguida al Parc Natural de Llevant. Dante, per la seva banda, és molt més conservador i més que vols exploratoris el que fa és ampliar la seva la seva àrea de distribució, però sense allunyar-se més de 3 km de la zona de la gàbia d’aclimatació.

-28/8/14: Cullera i Dodiel segueixen trobant-se de tant en tant. Curiosament, na Dana vola des d’Artà fins als pins on aquests solen dormir. Hi queda fins al 31 d’agost i retorna cap a Artà.

 

-6/10/2014: Na Daimiel, una jove àguila de Bonelli nascuda a Toledo, va dispersar-se fins a Granada on va rebre un dispar. Gràcies a que duia un emisor de localització via satèl·lit la van poder trobar i dur-la a un centre de recuperació de fauna de Granada, de la Junta de Andalucía. Allà, mentre se recuperava del tret, va sofrir un accident i se va fracturar les dues potes. Donada per irrecuperable, la Junta de Andalucía la va entregar al centre de recuperació de Ciudad Real. Després d'un any en rehabilitació, la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha la cedeix al LIFE BONELLI per si se pot incorporar a l'estoc de cria en captitivat de GREFA. Una vegada a GREFA, veuen que potser sí se pot alliberar i la preparen i entrenen. El COFIB la va alliberar mitjançant una instal·lació d'aclimatació, on ha estat 6 dies adaptant-se al nou entorn, l'illa de Mallorca. Esperam que s'adapti de bell nou a la vida en llibertat.

Arxiu Multimedia Àguila de Bonelli alliberada a Mallorca (autor: Cecilio Toledo)

Arxiu Multimedia Daimiel a la zona d'alliberació (autor: Cecilio Toledo) 

 

Documentació adicional:

PDF Article cria coabarrada Quercus (juny 2014)

PDF Article coabarrada Quercus febrer 2014

PDF Article Diari de Mallorca "El àguila "fénix" de Bonelli (Desembre 2012)

Article coabarrada Quercus març 2011.pdf Article coabarrada a Quercus (Març 2011)

Quaderns de Natura 25 coabarrada.pdf Quaderns de Natura nº 25 Àguila coabarrada

LA REINTRODUCCIó DE L'à GUILA COABARRADA A MALLORCA MAIG 2011.PDF LA REINTRODUCCIÓ DE L'ÀGUILA COABARRADA A MALLORCA (MAIG 2011)

El full de l'aguila coabarrada

 

Enllaços relacionats i agraïments:

Pàgina Web Web Life Bonelli

Pàgina Web Red Eléctrica de España

Pàgina Web Junta de Andalucía - Águila perdicera

Pàgina Web GREFA - Grupo de rehabilitación de la fauna autóctona y su hábitat

Pàgina Web Union Française des Centres de Sauvegarde de la Faune Sauvage (UFCS, Gérard Grolleau)

Pàgina Web Vinyes Mortitx

Pàgina Web La reserva del Puig de Galatzó 

Pàgina Web Fundació Natura Parc

Pàgina Web Xarxa de Parcs Naturals (Diputació de Barcelona) - Àguila coabarrada