15 HPP Sant Llorenç


NOM: 15 HPP Sant Llorenç

LOCALITZACIÓ: S’Illot. Carrer Àncora

ARQUITECTES PROJECTE: UTE FERRER GENER VORA MUNTANÉ: Clara Corominas, Josep Oriol Ferrer, Oriol Muntané, Pere Buil

ARQUITECTES TÈCNICS: Rafel Comas, Joan Guasp

SUPERFÍCIE DEL SOLAR: 428,82 m²

PROPIETAT DEL SOLAR: Cessió de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar a l’IBAVI

NOMBRE D’HABITATGES: 15 (2 adaptats)

ÚS: Lloguer

PRESSUPOST:1.857.999,31 €

DATA D’INICI: Setembre 2022

DATA FINAL D’OBRES PREVISTA:  Abril 2025

ESTAT ACTUAL DE LA PROMOCIÓ: En construcció

 

 MEMÒRIA DEL PROJECTE
 

En un entorn sense un teixit urbà molt definit, la proposta prioritza la orientació per buscar els vents dominants i l’assolellament. Els murs de càrrega s’orienten cap al mar perquè l’habitatge tingui ventilació creuada. Dues unitats d’agregació de dos habitatges per replà permeten que totes les tipologies tinguin doble orientació passant.

 

 Un pati central, d’inspiració mallorquina, dignifica les circulacions i permet un millor assolellament dels habitatges amb pitjor orientació, convertint aquest espai en un pulmó entre les dues unitats d’agregació. Aquest pati sorgeix com a solució al reduït ample de façana (un total de 14,27 ml) aconseguint, a través d’aquest, la il·luminació i ventilació de més de dos habitatges per façana. Uns atris interiors, que actuen com a ròtula entre els dos habitatges de cada unitat, qualifiquen els habitatges no només de millor ventilació, sinó també d’una millor qualitat climàtica i lumínica. Aquests es formalitzen tenint en compte l’edificabilitat segons l’estança a ventilar.

 

 El disseny prioritza tant l’assolellament com el procediment per captar els vents dominants que procedeixen de la mar (embat). En la resolució del projecte, es té en compte la gestió dels recursos (aigua, energia, emissions de CO2, residus, etc.) i la salut de les persones tant en la construcció de l’obra com durant l’ús d’aquesta. Així doncs, tenint en compte el donat compliment de la Llei 10/2019 del 22 de febrer de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears, els criteris de disseny i solucions constructives estableixen unes condicions d’ecodisseny i de baix impacte ambiental, assolint una eficiència energètica de classe A, consum màxim d’energia primària no renovable < 15 kW / m2 / any, consum d’aigua màxim 100 L per persona i dia, reducció d’un 25% dels residus per sobre la producció teòrica i reducció de CO2 dels materials en un 25 % en comparació amb l’edifici equivalent convencional (valor orientatiu màxim 600 kgCO2/m²).

 

El resultat és una volumetria disgregada en dues unitats, PB + 3 plantes pis (PB+3), amb un nucli i espai de circulacions central compartit entre els 15 habitatges (4 habitatges en les tres plantes tipus i 3 habitatges + accés en PB).

 

Dues unitats aparentment compactes però amb profunditats variables en les façanes que donen al pati central; conseqüència, per una banda, de la reculada dels habitatges en plantes superiors, reculades que corresponen a un dormitori (en els habitatges més petits) i, per altra banda, l’aparició de les terrasses, corresponent a les reculades, dotant l’edifici de nous espais exteriors enjardinats i terrasses privades dels habitatges. S’aconsegueix així també multiplicar el número de cantonades de l’edifici per incrementar la velocitat del vent. Aquesta solució millora la ventilació en un clima com el de Mallorca i, d’aquesta manera, les reculades del perímetre edificat passen de ser una construcció a una llei generadora del sistema.

 

Es tracta d’una proposta d’alta densitat que concentra l’edificació en dues peces, l’escala de la qual dialoga amb la dels edificis de l’entorn, però, a la vegada, a través de la discontinuïtat que afavoreixen l’ús dels terrats com a terrasses, adquireix un grau d’habitatge més petit acord amb el volum dels habitatges unifamiliars veïns. 

En el pati central, es busca una atmosfera concreta amb la presència de plantació de vegetació local naturalitzant la superfície de parcel·la i dotant d’una millor qualitat aquest espai.

La tipologia consta d’una seqüència d’habitacions comunicants amb un ample de crugia 2.75m, que sectoritza programàticament la casa en dues franges, espai comú – espai privat però permetent flexibilitat d’espais independentment de l’ús. Portes de gran format comuniquen els mòduls per tal que els espais se sumin visualment, compatibilitzin diferents usos i afavoreixin la ventilació creuada. El mòdul cuina-menjador és un espai inclusiu que actua, a més a més, com a distribuïdor i s’adapta a l’orientació de la peça, mentre que els espais més privats, les habitacions, busquen intimitat en els extrems de la planta al voltant de la peça bany. Una crugia central de 2.70m actua com a ròtula entre els dos habitatges absorbint els serveis de magatzem/rentadora. Aquesta crugia intermèdia modula l’agregació en dos habitatges de manera que absorbeix les comunicacions (ascensor i caixa de l’escala) i l’atri, gaudint de la mateixa superfície i funcionant com a element climàtic en les dues peces.

 El conjunt d’habitacions de l’agregació i la tipologia discorren entre murs de càrrega, que llisquen un respecte els altres, conformant una matriu d’habitacions comunicants al portell que ofereix visuals diagonals que interrelacionen els espais.

 

 

 

 

 

Ubicació