Torna

IBAVI - Exposició promocions IBAVI 2023

desc_2023.02.02_Titol_8_Sa_Pobla-46.png
desc_2023.02.02_Subtitol_8_Sa_Pobla-90.png
desc_2023.02.23_II_8_Sa_Pobla-10.png


FITXA TÈCNICA 


AUTORS: 
Andrea + Joan Arquitectes (Joan Martí Elias, Andrea Capilla Mónaco). 

    

CESSIÓ GRATUÏTA DEL SÒL: 
Ajuntament de Sa Pobla

 

PRESSUPOST (PEC): 
1.344.562,20 € (IVA exclòs)

  

FINALITZACIÓ OBRES:
2025

 

PARÀMETRES AMBIENTALS: 
 
-Qualificació energètica: A
-CO₂: 444,68 kg/ CO₂ x m². Reducció 23% (1)

 

(1) Reducció respecte a un valor mitjà d'emissions de CO₂ per cada tipus d'edificació: 577,5 kg/ CO₂ x m².

 

 


MEMÒRIA DEL PROJECTE DELS ARQUITECTES


 

DESCRIPCIÓ DE LA SOLUCIÓ ADOPTADA

Sa Pobla és una vila i municipi del Raiguer de Mallorca, caracteritzada per ser una gran esplanada amb forta presència d'horts i d'aigua que se situa en l'eix que connecta Palma i la badia d'Alcúdia. 

 

Com ja s'ha esmentat anteriorment en aquesta mateixa memòria, l'edifici projectat se situa en una zona de nou creixement del municipi, que es caracteritza per la construcció d'habitatges entre mitgeres amb façanes alineades al vial, que segueix el patró urbanístic tradicional de parcel·lació de sa Pobla.

 

La petjada en planta de l'edifici dins la parcel·la ve donada pels paràmetres urbanístics d'ocupació i edificabilitat i per les separacions als llindars marcades per la normativa municipal. En aquest cas, l'edifici s'alinea al vial i a les mitgeres, però no rebleix la profunditat edificable per tal de permetre l'aparició de l'aparcament en superfície a l'espai lliure d’edificació a la planta baixa. El resultat d'això és un edifici amb doble orientació sud-oest / nord-est, les façanes del qual s'orienten al carrer i al pati posterior. 

 

Seguint la morfologia urbana particular de l'àmbit, el projecte s'estructura mitjançant cinc crugies perpendiculars al carrer d'iguals dimensions, i el programa s'insereix dins d'aquest esquema ordenador. 

 

Aquest esquema permet obtenir una planta tipus formada per tres habitatges passants i un espai distribuïdors d'accés a aquest, porxat, a la façana al carrer. Aquests habitatges s'entenen com una successió d'estances de proporcions similars concatenades entre si, amb els espais d'estar-menjador-cuina orientats a sud-oest i les habitacions a nord, mentre que els serveis ocupen la franja central de l'edifici.

 

D'aquesta planta resulten tres habitatges, dos d'ells de dos dormitoris situats als extrems i un de central d'un dormitori. En planta baixa se suprimeix l'habitatge central i dona lloc a l'aparició d'un passatge que permet tant l'accés als nuclis verticals de comunicacions com a la part posterior de la parcel·la, on es troba l'aparcament. Els habitatges dobles ubicats a la planta baixa, que donen compliment a la normativa vigent (Llei 8/2017, de 3 d'agost, d’accessibilitat universal de les Illes Balears), són adaptats. 

 

La façana reflecteix la regularitat d'aquest esquema i es compon d'un conjunt de finestres idèntiques, que només es trenca per l'aparició d'una portassa de fusta situada al centre de la planta baixa. 

 

La tipologia espacial dels habitatges es basa en l'optimització de l'habitatge a partir de l'eliminació dels espais de pas, que entén la casa com una successió d'espais per tal d'aconseguir, amb l'element mínim, el màxim d'il·luminació. 

 

Els habitatges són passants, de manera que gaudeixen de dues orientacions, al carrer i a l'espai interior de parcel·la. La casa s'obre, per tant, a una doble orientació que permet escollir en cada moment on s'obre i on es tanca en funció de la privacitat, el clima, el renou, etc. Aquesta doble orientació a espais amplis naturalitzats millora la qualitat de l'aire dels habitatges a través de la ventilació creuada. 

 

Aquest plantejament de l'edifici mitjançant crugies perpendiculars al carrer es trasllada al funcionament estructural d'aquest, que es resol mitjançant murs de càrrega ceràmics amb llums acotats i forjats unidireccionals de fusta. Exteriorment, l'edifici reconeix l'entorn on se situa i s'utilitza la pedra de marès com a material de façana. Els forats arquitectònics queden definits per brancals i llindes també de pedra, metre que les fusteries i les proteccions solars són de fusta. 

 

 

 

GALERIA D'IMATGES

desc_2023.20.20_Galeria_Imatges_8_Sa_Pobla.PNG

 

GALERIA DE PLÀNOLS

desc_2023.02.21_Galeria_Planol_8_Sa_Pobla.PNG

  

 

 

FONTS DE FINANÇAMENT
desc_2023.02.03_FF_ITS_+_Plan_20.000_+_Feder-104.png