Torna

IBAVI - Exposició promocions IBAVI 2023

desc_2023.02.02_Titol_6_Puigpunyent-30.png
desc_2023.02.02_Subtitol_6_Puigpunyent-74.png
desc_2023.02.23_II_6_Puigpunyent-27.png


FITXA TÈCNICA 


AUTORS: 
UTE FORTUNY-ALVENTOSA, MORELL, ARQUITECTES (Joan Fortuny, Marc Alventosa i Xavier Morell).

 

COL·LABORADORS:
Redacció Estudi bàsic Andrea Capella Mònaco, Joan Martí Elias, Carolina Capella Mònaco, Jordi Adell Roig i Júlia Nabona Jasans / Redacció projecte bàsic modificat, execució i direcció d'obra Joan Fortuny, Marc Alventosa i Xavier Morell / Arquitecte Tècnic Baltasar Nicolau / Enginyeria Estudis d'enginyeria de les Illes S.L. / Estructura Joan Fortuny / Consultoria Ambiental Societat Organica / Col·laboradors Raquel Mirón, Rebeca Lopez, Marina Morey, Gori Llambias, Sandra Vargas, Eric Moyà / Imatges Miquel Hernández. 

 

CESSIÓ GRATUÏTA DEL SÒL: 
Ajuntament de Puigpunyent

  

PRESSUPOST (PEC): 
803.981,17 € (IVA exclòs)

 

EMPRESA CONSTRUCTORA:
Amer e Hijos, S.A. 

 

FINALITZACIÓ OBRES:
2023

 

PARÀMETRES AMBIENTALS: 
 
-Qualificació energètica: A
-CO₂: 285,61 kg/ CO₂ x m². Reducció 61,90% (1)
-Demanda anual conjunta fred i calor: 7,02 kWh/m² . Reducció 79,80% (2)
-Producció de residus en obra: 8,61 tn. Reducció 74,40% (3)
-Consum aigua: 81,50 lpd. Reducció 32,10% (4)

 

(1) Reducció respecte a un valor mitjà d'emissions de CO₂ per a tota mena d'edificacions: 750 kg/CO₂ x m². Programa de càlcul CYPE.
(2) Reducció respecte a un valor mitjà de la demanda anual conjunta (fred i calor) per a tota mena d'edificacions: 34,73 kW/h x m².
(3) Percentatge de reducció de residus sobre el càlcul de la producció teòrica.
(4) Percentatge de reducció sobre un edifici de referència amb un consum mitjà de 120 lítros·persona·dia.

 

 


MEMÒRIA DEL PROJECTE DELS ARQUITECTES

  

Les dues parcel·les objecte del projecte s'ubiquen en una zona de nova urbanització de Puigpunyent coneguda com ses Veles, que conforma el límit entre el nucli urbà de la vila i el sòl rústic i actua com a frontissa entre ambdues realitats. L'entorn immediat és, a la façana principal, el paisatge rural de la vall de la serra de Tramuntana on ens trobam i, a la façana posterior, el poble de Puigpunyent.

 

La proposta es resol amb sis habitatges:

— En PB: quatre habitatges d’un dormitori (capacitat per a dues persones)

— En P1: dos habitatges de dos dormitoris (capacitat per a tres persones)

 

Els accessos es fan a través d’un jardí comunitari enjardinat i amb aparcament de bicicletes que dona pas a dos vestíbuls per accedir als habitatges. D'aquesta manera es reforça la idea de comunitat i relació veïnal, i s’estableix un gradient entre l'individu i la comunitat, des del més públic (el barri), passant per l'espai comunitari (jardí) fins al privat (terrasses i jardins privatius) que filtren i regulen els graus de privacitat necessaris.

 

Es plantegen tres tipologies d’habitatge:

— Tres habitatges passants d’un dormitori doble i bany. Exteriorment tots tenen jardí privatiu a l’est.

— Un habitatge passant adaptat d’un dormitori doble i bany. Exteriorment té un jardí privatiu a l’est.

— Dos habitatges passants amb un dormitori doble, un dormitori individual, espai per a la bugaderia i bany. Exteriorment gaudeixen d’un espai amb terrassa.

 

Tots els habitatges són passants amb doble orientació (oest al carrer i est al pati). Aquesta doble orientació a espais amplis naturalitzats millora la qualitat de l’aire dels habitatges a través de la ventilació creuada i amb accés a l’exterior amb un vestíbul a peu de carrer. Les habitacions són dobles, d’uns 10 m², i consten d’una cuina central inclusiva en un espai diferenciat però connectat visualment amb la sala d’estar. Tots els espais de l'habitatge estan comunicats i s’eliminen els passadissos per optimitzar les superfícies.

 

L'accessibilitat i flexibilitat de l'habitatge es planteja tant amb relació a la mida dels espais com amb la proporció d’aquests i amb les relacions que entre ells s'estableixen. Es proposen espais oberts, flexibles i indiferenciats que es relacionen entre si de forma més directa, i s’eliminen espais complementaris com els passadissos. Els habitatges esdevenen la suma de tres crugies estructurals amb inèrcia, l'espai central dels quals és la cuina. Els espais servidors (banys i bugaderies) i les connexions verticals es concentren en dos punts centrals de la planta per tal d'alliberar la resta de l'espai útil. Aquesta distribució oberta i flexible permet un nivell d'accessibilitat graduable i un nivell d’adaptabilitat en el temps quant als usos.

 

Exteriorment, l’edifici reconeix l’entorn on se situa i s’utilitza la terra provinent de l’excavació de la fonamentació com a material de façana. Els forats arquitectònics definiran les proporcions verticals pròpies de la composició autòctona, mentre que les fusteries i les proteccions solars són de fusta.

 

La coberta juga un paper clau en el comportament energètic de l’edifici i funciona com a element captador a l’hivern i com a espai ventilat a l’estiu, de manera que minimitza el consum energètic dels habitatges.

 

El pati actua com a regulador climàtic, refresca l'aire a l'estiu i millora, per tant, les condicions de confort de l'interior dels habitatges. La presència de vegetació contribueix a refrescar per evapotranspiració l'ambient. Els envolupants disposen d’un nivell d'aïllament adequat, augmentat en coberta per l'alt grau d'exposició davant la radiació solar i, d'aquesta manera, evitar el sobreescalfament.

  

GALERIA D'IMATGES

desc_2023.02.16_Galeria_Imatges_6_Puigpunyent.PNG

 

GALERIA DE PLÀNOLS

desc_2023.02.16_Galeria_Planols_6_Puigpunyent.PNG

  

 

 

FONTS DE FINANÇAMENT
desc_2023.02.03_FF_CAIB_+_Plan_20.000_+_Next_Gen-98.png