Torna

IBAVI - Exposició promocions IBAVI 2023

desc_2023.02.02_Titol_9_Es_Migjorn_Gran-31.png
desc_2023.02.02_Subtitol_9_Es_Migjorn_Gran-75.png
desc_2023.02.23_II_9_Es_Migjorn_Gran-47.png


FITXA TÈCNICA 


AUTORS: 
MIBA Architects (Laia Isern i Toni Montes), SIMBIOTIQA (Ferran Vizoso). 

 

COL·LABORADORS:
Col·laboradors Adrián López, Paula Domènech, Lucía Torre, Oriol Vives, Laura Gómez / Arquitècte Tècnic Jordio Gordillo / Enginyeria Triangle Enginyers / Estructura MVA arquitectura i estructura / Consultoria ambiental Societat Orgànica. 

 

CESSIÓ GRATUÏTA DEL SÒL: 
Ajuntament des Migjorn Gran

  

PRESSUPOST (PEC): 
1.310.100,00 € (IVA exclòs)

 

EMPRESA CONSTRUCTORA:
Antonio Gomila, S.A.

 

FINALITZACIÓ OBRES:
2023

 

PARÀMETRES AMBIENTALS: 
 
-Qualificació energètica: A
-CO₂: 424 kg/ CO₂ x m². Reducció 43,50% (1)
-Demanda anual conjunta fred i calor: 6 kWh/m² . Reducció 82.70% (2)
-Producció de residus en obra: 49,50 kg/m². Reducció 41,20% (3)
-Consum aigua: 72 lpd. Reducció 40% (4)

 

(1) Reducció respecte a un valor mitjà d'emissions de CO₂ per a tota mena d'edificacions: 750 kg/CO₂ x m². Programa de càlcul TCQ.
(2) Reducció respecte a un valor mitjà de la demanda anual conjunta (fred i calor) per a tota mena d'edificacions: 34,73 kW/h x m².
(3) Percentatge de reducció de residus sobre el càlcul de la producció teòrica de 84,28 kg/m²
(4) Percentatge de reducció sobre un edifici de referència amb un consum mitjà de 120 lítros·persona·dia.

 

 


MEMÒRIA DEL PROJECTE DELS ARQUITECTES


  

Aquest edifici plurifamiliar de nou habitatges es divideix volumètricament en dues unitats separades per un nucli exterior cobert, que responen a l'escala de l'entorn construït al nucli urbà des Migjorn Gran. 

 

Un dels volums es troba a la zona nord de la parcel·la, a la cantonada de l'avinguda de Binicodrell i sa Travessera Nova, i allotja sis dels habitatges del projecte. L'altre al sud de la parcel·la, té tres habitatges i es troba entre sa Travessera Nova i el pati interior d'illa. 

 

Un espai intersticial semiexterior entre aquestes dues entitats conté l'accés a l'edifici, l'escala, l'ascensor i les entrades als habitatges. Aquest espai, refugiat de la pluja, però ventilat a través d'una gelosia, facilita l'aprofitament dels vents favorables existents per generar una circulació permanent d'aire entre el carrer i el pati interior, permetent la ventilació creuada de les estances que hi confronten. 

 

Els habitatges s'organitzen a l'interior a partir d'espais de mesures similars que es relacionen entre ells i minimitzen l'existència de distribuïdors, amb l'objectiu d'aprofitar al màxim la superfície útil de l'obra. Aquesta uniformitat en el mòdul funcional afavoreix una polivalència més gran d'aquestes estades i permet que s'adaptin fàcilment a les necessitats canviants dels usuaris.

 

Tots els habitatges (sis de dos dormitoris i tres d'un dormitori) tenen orientació doble, al carrer i al pati interior enjardinat, amb la finalitat de facilitar la ventilació natural creuada i el màxim aprofitament de les condicions climàtiques de l'emplaçament (assolellament, vents predominants, etc.). S'intenta minimitzar, així, al despesa energètica a la fase d'ús de l'edifici i maximitzar el confort bioclimàtic. 

 

Durant la fase de projecte s'han fet estudis ambientals per corroborar les estratègies bioclimàtiques aplicades i quantificar-les amb vista a la reducció de la demanda energètica de l'edifici. 

 

Com a resultat, s'hi incorporen solucions com el reforç de l'aïllament tèrmic, la protecció solar practicable al sud i al ponent o l'òptima ventilació creuada a tots els habitatges amb l'objectiu de reduir la demana energètica de l'edifici amb mesures passives. El pati interior jugarà un paper important en aquest aspecte, ja que albergarà dos arbres i plantes per tal de millorar la qualitat de l'aire i protegí la façana interior del sol a l'estiu. Aquesta reducció de demanda amb mitjans passius es completa amb la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques que, alhora, generen un umbracle ventilat i protegeixen a la coberta de l'edifici i dels raigs solars a l'estiu. 

 

Pel que fa a l'estructura, l'edifici està format per murs de pedra de marès de 19 cm de gruix disposats paral·lelament a l'avinguda de Binicodrell i forjats prefabricats de biguetes de fusta laminada i tauler microlaminat. 

 

El sistema de tancament es compon de dues fulles de pedra de marès (interior de 19 cm i folre exterior de 9 cm) amb una cambra d'aire i aïllament tèrmic entre elles. La col·locació de la maçoneria de pedra s'està fent mitjançant el mètode tradicional menorquí: presentat sobre falques de fusta, primer es rejunta per l'exterior amb morter de calç i després s'aboca una beurada, igualment de mortre de calç, molt líquida, que discorre pels canals verticals i horitzontals mecanitzats a les cares interiors de la pedra fins a omplir tota la cavitat. 

 

La coberta serà plana i invertida, amb 20 cm d'aïllament a base de cotó reciclat. Sobre aquesta coberta, una instal·lació extensiva de panells fotovoltaics col·locats a dues aigües amb orientació est-oest actua alhora com a protecció solar ventilada. 

 

 

GALERIA D'IMATGES

desc_2023.02.23_Galeria_Imatges_9_Es_Migjorn_Gran.PNG

 

GALERIA DE PLÀNOLS

desc_2023.02.23_Galeria_Planols_9_Es_Migjorn_Gran.PNG

  

 

 

FONTS DE FINANÇAMENT
desc_2023.02.03_FF_CAIB_+_Next_Gen-99.png