Torna

IBAVI - Exposició promocions IBAVI 2023

desc_2023.02.02_Titol_17_Formentera-42.png
desc_2023.02.02_Subtitol_17_Formentera-86.png
desc_II_17_Sant_Ferran-39.png


FITXA TÈCNICA 


AUTORS: 
Taller 11 SCCLP (Anna Burgaya Verdaguer, Ignasi Casas Claramunt, Meri Mensa Biosca, Roger Maranges Bayó, Sandra Prat Trallero, Sara Ferran Ballús i Víctor Nadales Morales). 

 

COL·LABORADORS:
Arquitecte Tècnic José Luís Rodríguez Poblador / Estructura BBG. Estructures, Recerca i Rehabilitació, SLP / Instalacions M7 Enginyers, SLP / Consultoria ambiental Arqbag / Consultoria de Projecte Coque Claret Martí / Consultoria Material Joan Ramon Rosell Amigó. 

 

CESSIÓ GRATUÏTA DEL SÒL: 
Consell de Formentera

  

PRESSUPOST (PEC): 
2.666.617,20 € (IVA exclòs)

  

FINALITZACIÓ OBRES:
2026

 

EMPRESA CONSTRUCTORA:
CONSCYTEC, S.L.U.

  

PARÀMETRES AMBIENTALS: 
 
-Qualificació energètica: A
-CO₂: 572,3 kg/ CO₂ x m². Reducció 23,70% (1)
-Demanda anual conjunta fred i calor: 12,9 kWh/m² . Reducció 62,9% (2)
-Producció de residus en obra: 161 m3 . Reducció71% (3)

 

(1) Reducció respecte a un valor mitjà d'emissions de CO₂ per a tota mena d'edificacions: 750 kg/CO₂ x m². Programa de càlcul TCQ.
(2) Reducció respecte a un valor mitjà de la demanda anual conjunta (fred i calor) per a tota mena d'edificacions: 34,73 kW/h x m².
(3) Percentatge de reducció de residus sobre el càlcul de la producció teòrica 555 m3

 


MEMÒRIA DEL PROJECTE DELS ARQUITECTES

 
Es tracta d’una parcel·la en cantonada, de planta rectangular, on la façana llarga limita amb el carrer d’Alacant a nord (rodat) i la façana curta amb el carrer de l’Havana a est (de vianants). Es proposa enrasar el volum, també rectangular, al carrer d’Alacant, generant una façana nord amb predomini del tancament opac sobre les obertures controlades, i de proporcions adequades a les ordenances urbanístiques. Això permet disposar d’una segona façana interior, on fora de les exigències normatives, es guanya la llibertat per dissenyar, en la bona orientació, grans obertures captadores. La posició del volum resol l’accés a l’edifici a través del carrer de vianants, reduint l’escala i la velocitat d’entrada. Al seu torn, davant els habitatges es genera un gran jardí comunitari vinculat a les passeres d’accés als habitatges, que evita racons sense visuals directes que podrien generar situacions d’inseguretat.

  

L'estratègia principal del projecte consisteix a construir uns murs de càrrega paral·lels de 80 cm de gruix que treballen a compressió pura i inclouen part del programa al seu interior. Aquests murs configuren un espai passant que potencia la ventilació creuada aprofitant la direccionalitat de l’embat, el vent dominant de l’illa.

 

D'acord amb el sistema de murs estructurals, el projecte proposa un sistema d'agregació dels allotjaments de bateria, i amb accés per passarel·la des del pati interior comunitari. Un únic nucli de circulació vertical centrat permet incorporar-hi els allotjaments singulars de dues habitacions. Al mateix temps, la passera, situada a la façana sud, amplia l'espai habitable i funciona com a brise-soleil a l'estiu.

 

Com a última estratègia, i en resposta al fet que l'edifici no estarà climatitzat, es proposa situar una franja de serveis higiènics a la façana nord que funciona com a coixí tèrmic, distanciant de la zona freda les estances de la casa amb més exigències de temperatura de confort. De manera sistemàtica el projecte resol tots els allotjaments amb les mateixes condicions i totes són accessibles.

 

  

TOPOGRAFIA
La parcel·la té pendent en la direcció longitudinal, comptant amb una diferència de cota d'uns 2,5 m entre la cota més alta (carrer de l'Havana) i la cota més baixa (mitgera que limita amb el veí). Es pren com a cota 0 el punt mitjà de la façana del carrer de l'Havana, que determina tot el plànol de la planta baixa. Aprofitant la diferència topogràfica natural, se situen 3 crugies semienterrades destinades als espais d'instal·lacions i a l'emmagatzematge i el tractament d'aigües.

  

  

MATERIALITAT I RELACIÓ AMB L'ENTORN
Els murs estructurals són de formigó de calç i incorporen l'àrid reciclat de l'excavació i altres residus d'excavació recuperats de l'abocador de l'illa. Això ens permet treballar amb materials locals sense necessitat d'extracció, que integren la nova edificació a l'entorn immediat i en concordança amb l'arquitectura tradicional de Formentera. Els murs no estructurals que defineixen l'envoltant són d'una argamassa de morter de calç alleugerit amb fulles de posidònia acumulada a les platges de Formentera i traslladades directament a la fracció orgànica de l'abocador. És un tancament dissenyat específicament per a aquest projecte i està en fase de recerca. De moment s'han realitzat una sèrie de provetes al taller que han donat els resultats de conductivitat i resistència requerits. Durant el projecte executiu es duran a terme les provetes necessàries que ens permetin definir la dosificació exacta i certificar aquest nou material abans d'implementar-lo a l'obra.

  

  

GALERIA D'IMATGES

desc_2023.02.09_Galeria_Imatges_17_Formentera.PNG

 

GALERIA DE PLÀNOLS

desc_2023.02.09_Galeria_Planols_17_Formentera.PNG

  

 

 

desc_2023.02.03_FF_CAIB_+_Next_Gen-99.png