Torna

IBAVI - Exposició promocions IBAVI 2023

desc_2023.02.02_Titol_12_Marratxi-28.png
desc_2023.02.02_Subtitol_12_Marratxi-72.png
desc_2023.02.23_II_12_Marratxi-25.png


FITXA TÈCNICA 


AUTORS: 
Simón Francés Martínez, Eugenio González Benito i Jorge Sánchez Limón.  

 

COL·LABORADORS:
Arquitecte Tècnic Sergi Pardo Fabregat / Enginyeria telecomunicacions Estructuras e Instalaciones Tresdetres S.L.

 

CESSIÓ GRATUÏTA DEL SÒL: 
Ajuntament de Marratxí

  

PRESSUPOST (PEC): 
1.021.133,80 € (IVA exclòs)

 

EMPRESA CONSTRUCTORA:
UTE Zima Desarrollos Integrales, S.L. - Construcciones La Vid, S.A

 

FINALITZACIÓ OBRES:
2024

 

PARÀMETRES AMBIENTALS: 
- Qualificació energètica: A
- CO₂: 450 kg/ CO₂ x m². Reducció 25% (1)

 

(1) Reducció respecte a un valor mitjà d'emissions de CO₂ per cada tipus d'edificació: 600 kg/ CO₂ x m².

 

 


MEMÒRIA DEL PROJECTE DELS ARQUITECTES


 

El projecte defineix la implantació d'un edifici de 12 habitatges desenvolupat en planta baixa i dues plantes pis.
 
El volum edificat que conforma el conjunt d'habitatges s'alinea amb el carrer Juli Ramis i amb el carrer Sebastià Seguí, fent cantonada. L'edifici compta amb 4 habitatges d'1 dormitori per planta. El volum que configuren els 12 habitatges bolca cap al carrer Sebastià Seguí i cap a un pati interior que es forma en separar-se l'edificació a la façana nord-est (mitgera amb el bloc contigu d'habitatges). Aquest pati permet que tots els habitatges del conjunt siguin passants de doble orientació, aprofitant al màxim les condicions de ventilació i assolellament.
 
L'accés de vianants es realitza per la cantonada est de la parcel·la, des del carrer Juli Ramis, a través d'un vestíbul obert al carrer que comunica amb l'interior del pati posterior al qual bolquen tots els habitatges. El bloc compta amb espais comuns de relació per als veïns. Es tracta d'espais exteriors lligats al pati que estableixen un recorregut des del carrer fins a la coberta. El vestíbul d'entrada en continuïtat amb el carrer es prolonga cap a l'interior del pati rematat en el fons per una zona enjardinada. L'escala i els corredors que bolquen al buit i estableixen una relació de continuïtat amb dues terrasses comunes, una en planta primera i una altra de major grandària en la pròpia coberta.
 
Els habitatges agrupen les zones humides en la zona central i alliberen dues estades equivalents, una bolcada al carrer i una altra al pati, que poden ser usades com a zona de dia o zona de nit indistintament a decisió de l'usuari. Un sistema de portes corredisses permet independitzar estades o generar espais menors per a usos complementaris. Els habitatges de la planta baixa se situen per sobre del nivell del carrer per a aconseguir un major nivell de privacitat. Els habitatges de les plantes superiors compten amb balcons que estableixen una relació directa amb l'exterior.
 
Amb l'objectiu de construir un edifici de baix impacte ambiental, d'una banda, s'ha triat un sistema constructiu que empra materials el procés de fabricació dels quals emet baixos nivells de CO₂, i per un altre, s'ha realitzat un estudi detallat de les condicions de disseny del propi edifici que redueixen en gran manera la demanda d'energia dels habitatges per a aconseguir nivells de confort.
 
En aquest sentit, s'ha optat per un sistema de murs de càrrega farcits de terra amb gran inèrcia tèrmica i forjats de lloses alveolars de formigó armat a l'interior i lloses de formigó armat in situ en el les zones exteriors i balcons. Per tal d’aconseguir habitatges amb una qualificació energètica A amb un elevat grau de confort, es considerat primordial implementar mesures passives inherents al propi disseny dels habitatges capaces de reduir la demanda d'energia i augmentar el grau d'autosuficiència. La utilització dels recursos naturals com el sol a l'hivern com a font de calor o el vent dominant d'estiu com a sistema de refrigeració són claus i gratuïts.
 
Per a rebre la millor radiació possible, els habitatges orienten la seva façana principal a sud-oest. A l'hivern els buits reben la radiació directa del sol augmentant la temperatura interior per l'efecte d'hivernacle. A l'estiu, per a frenar la incidència de la radiació directa, els buits compten amb un sistema de persianes que permeten ombrejar el buit.
 
El fet d'orientar els habitatges a sud-oest sumat a la decisió de separar-se de l'edifici posterior a través d'un pati, permet establir una ventilació creuada que recull les brises procedents de la mar, capaç de disminuir la temperatura interior de l'habitatge de manera natural. Les persianes que ombregen els buits permeten el pas del vent per a afavorir aquesta ventilació. El pati compta amb una gran gelosia en la mitgera posterior que facilita la continuïtat del flux de l'aire.
El pati actua com a regulador climàtic, refrescant l'aire a l'estiu i millorant per tant les condicions de confort de l'interior dels habitatges. La presència de vegetació contribueix a refrescar per evapotranspiració l'ambient.
 
Les envolupants comptaran amb un adequat nivell d'aïllament, augmentat en coberta per l'alt grau d'exposició davant la radiació solar per a d'aquesta manera evitar el sobreescalfament. L'edifici comptarà amb una qualificació energètica A per a donar compliment al Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021, regulat en el Reial decret 106/2018, de 9 de març.

 

 

GALERIA D'IMATGES

desc_2023.02.22_Galeria_Imatges_12_Marratxi.PNG

 

GALERIA DE PLÀNOLS

desc_2023.02.22_Galeria_Planols_12_Marratxi.PNG

  

 

 

FONTS DE FINANÇAMENT
desc_2023.02.03_FF_CAIB_+_Plan_20.000_+_Next_Gen-98.png