Torna

IBAVI - Exposició promocions IBAVI 2023

desc_2023.02.02_Titol_6_Santa_Eugenia-23.png
desc_2023.02.08_Subti╠utol_6_Santa_Euge╠Cnia-67.png
desc_2023.02.23_II_6_Santa_Eugenia-21.png


FITXA TÈCNICA 


AUTORS: 
IBAVI (Carles Oliver Barceló, Xim Moyá Costa).  

 

COL·LABORADORS:
Estructura Bernabeu Ingenieros S.L. / Enginyeria Miquel Ramon Oliver, Esteban Font Hocke (EEI instal·lacions) / Arquitecte tècnic Marco Menéndez / Assesoria ambiental Societat Orgànica / Col·laboradors: Miquel Canyelles, Ernest Bordoy, Edu Yuste (Tragsatec). 

 

CESSIÓ GRATUÏTA DEL SÒL: 
Ajuntament de Santa Eugènia. 

  

PRESSUPOST (PEC): 
889.120,41 € (IVA exclòs)

 

EMPRESA CONSTRUCTORA:
Obres i Construccions Tomeu Rosselló, S.L.

 

FINALITZACIÓ OBRES:
2023

 

PARÀMETRES AMBIENTALS: 
 
-Qualificació energètica: A
-CO₂: 304,67 kg/ CO₂ x m². Reducció 52% (1) / 67,10% (2)
-Demanda anual conjunta fred i calor: 4,8 kWh/m² . Reducció 86,20% (3)
-Producció de residus en obra: 20,11 tn. Reducció 50% (4)
-Consum aigua: 88 lpd. Reducció 26,70% (5)

 

(1) Reducció respecte a l'emissió de CO₂ incorporada durant l'execució de l'obra del mateix edifici simulant sistemes de construcció convencionals: 635,92  kg/CO₂ x m². Programa de càlcul CYPE. 
(2) Reducció respecte a un valor mitjà d'emissions de CO₂ per a tota mena d'edificacions: 750 kg/CO₂ x m²
(3) Estalvi del 75% de la demanda anual conjunta (fred i calor) durant la vida útil de l'edifici (consum màxim: 34,73 kWh/m²/any).
(4) Percentatge de reducció de residus sobre el càlcul de la producció teòrica. 
(5) Percentatge de reducció sobre un edifici de referència amb un consum mitjà de 120 litres/persona/dia.

 

 


MEMÒRIA DEL PROJECTE  DELS ARQUITECTES


El projecte de sis habitatges de protecció pública de lloguer social assequible a Santa Eugènia, promogut per l'Institut Balear de l'Habitatge, és la primera promoció d’habitatge públic en aquest municipi. L’edifici es desenvolupa en planta baixa i planta primera, alineat al carrer de ses Monges i separat de les edificacions existents per un pati, i genera habitatges passants de doble orientació que aprofiten al màxim les condicions d’assolellament i ventilació, amb finestres abocades cap a l’embat.

 

S’accedeix a la promoció per una via perpendicular al carrer de ses Monges, on un pati exterior comunitari connecta directament amb tots els habitatges de manera individual. D’aquesta manera, tots els habitatges gaudeixen d’un pati d’accés privatiu, de diferents dimensions segons si l’habitatge es troba situat a la planta baixa o a la planta primera.

 

El volum dels habitatges es conforma de manera compacta i longitudinal al carrer de ses Monges. La cantonada de l’edificació s’adapta a l’alineació establerta per les normes mitjançant un xamfrà que s’aprofita de la geometria de la coberta inclinada. A més a més, en aquest punt s’aprofiten tant les persianes com la pedra de marès recuperada de l’edifici preexistent.

 

L’estructura portant de la planta baixa de l’edifici és de pedra de marès de dues pedreres per optimitzar les característiques mecàniques de cada tipus, i se soluciona a partir d’una successió de tres eixos de pilastres de 80 x 40 cm que recullen els llindars d’arcs plans a compressió on es recolzen les dues voltes de canó, que treballen a compressió simple, sense armar, i traslladen les càrregues a un sistema mixt de contraforts i tirants.

 

A la planta primera, l’estructura vertical repeteix les pilastres de marès de 80 x 40 cm de la planta baixa, on es recolzen unes encavallades de fusta que suporten la coberta ventilada. Aquesta inclou, entre d’altres elements, uns taulells de fusta d’encofrar reutilitzats que suporten els 25 cm de Posidonia oceanica que actuen com a aïllament. L’acabat exterior es fa amb teula àrab tradicional també recuperada de l’edifici preexistent.

 

Pel que fa a la distribució interior, els banys se situen a la franja de les escales; altrament, la cuina, instal·lacions, armaris i accessos es col·loquen entre les pilastres de façana, per tal d’alliberar un espai homogeni i flexible a la part central. Els dormitoris es delimiten mitjançant envans de fusta mòbils, adaptables a les diferents necessitats dels habitants.

 

Les finestres s’han ordenat en vertical, el que simplifica l’execució de la fulla exterior, el qual és un reflex de l’estructura interior, i se soluciona mitjançant un envà pluvial de marès de 10 cm que protegeix l’aïllament de cotó reciclat de 10 cm i la impermeabilització. Aquest envà exterior és autoportant, ja que es troba travat amb les pilastres de 20 cm que se situen a l’eix de les pilastres estructurals interiors. En el buit entre pilastres se situen les diferents obertures, fetes amb fusta de làrix i vidres de baixes emissions, protegits per persianes també de fusta.

 

Climàticament, serà l’edifici més eficient construït per aquest Institut fins aleshores. Serà classe energètica A i la demanda anual de consum de refrigeració i calefacció combinada és de 4,8 kWh/m² per a l’any 2020 i 6,4 kWh/m² per a l’any 2050, amb un escenari teòric de +2 ⁰C. Part de l’eficiència a l’hivern depèn de la renovació d’aire per convecció provinent d’un mur Trombe situat a la façana sud.

  
GALERIA D'IMATGES

desc_2023.02.17_Galeria_Imatges_6_Santa_Eugenia.PNG

 

GALERIA DE PLÀNOLS

desc_2023.02.17_Galeria_Panols.PNG

  

 

 

FONTS DE FINANÇAMENT
desc_2023.02.03_FF_CAIB_+_Plan_20.000_+_Next_Gen-98.png