Torna

Vacunacions

Campanya de vacunació contra la grip estacional 2018-2019

Del 7 de novembre fins al 19 de desembre

Un any més, la Conselleria de Salut posa en marxa la campanya de vacunació contra la grip.

La vacunació contra la grip té per objectius principals evitar la malaltia i, sobretot, les complicacions greus i les morts que causa la grip en persones que, per les seves circumstàncies, tenen més perill de complicacions.

Les persones que s’han de vacunar són:

1. Les que pateixen malalties o estan en unes circumstàncies que fan que tenguin més possibilitats de patir complicacions greus amb més freqüència que la resta de la població. Els professionals mèdics i d’infermeria que atenen aquests pacients els han de donar les indicacions per a cada cas.
2. Les que cuiden aquestes persones amb més risc de complicacions.
3. Les que tenen una ocupació que mai no pot quedar sense els professionals necessaris, cosa que podria passar durant l’epidèmia de grip (servei d’urgències, bombers, policies, tècnics de companyies elèctriques...).

Aquestes persones es poden vacunar de manera gratuïta en els centres de salut o en els seus serveis de salut laboral. També es vacuna gratuïtament a les residències de gent gran, sense que els residents s’hagin de desplaçar.

Objectiu: augmentar la cobertura de la vacunació

En els darrers anys la vacunació antigripal ha disminuït entre la població que se’n podria beneficiar més. La Conselleria de Salut i el Servei de Salut s’han fixat com a objectiu augmentar la vacunació amb diferents accions per informar la població sobre els beneficis de la vacunació, amb una campanya publicitària i també amb un recordatori per SMS als pacients amb risc de complicacions.

Lloc on s’han de vacunar: en el centre de salut

Les persones interessades a vacunar-se poden demanar la cita personalment al seu centre de salut o cridar al telèfon de cita prèvia del Servei de Salut 902 079 079 o al 971 43 70 79 .

Símptomes de la grip

Davant la simptomatologia de la grip —febre alta i tos persistent, mal de coll, mal de cap, dolors articulars i musculars, i cansament—, cal telefonar al 061 (Salut Respon) per rebre instruccions sobre la conducta més adequada per seguir.

Consells per alleugerir els símptomes de la grip

La grip no es cura amb medicaments, però es poden prendre mesures per mitigar-ne els símptomes: fer repòs, beure molt de líquid —aigua i sucs. S’han d’extremar les mesures higièniques per evitar-ne la transmissió. És molt important rentar-se les mans freqüentment amb aigua i sabó sobretot després de tossir, esternudar i sonar-se, etc.

Els malalts no han de prendre antibiòtics si no és per prescripció del metge, ja que en tractar-se d’un procés víric no són eficaços. Cal recordar que tots els medicaments poden causar problemes.

Coordinació de vacunes
Novembre de 2018

go.gif Preguntes i respostes sobre la grip estacional